fbpx
Vježba marinci – Možda je ne voliš, ali korist od nje je ogromna!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-02-15T171000.652
Fitness Mršavljenje Zdravlje

Vježba marinci – Možda je ne voliš, ali korist od nje je ogromna!

Jedna od nezaobilaznih modernih tjelovježbi svakako je postala ona koju zovemo marinci (eng. “burpee”), a iako mnogi rekreativci bježe od nje, treba na njoj ustrajati, jer na različite načine pozitivno djeluje na tvoje tijelo…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-15T173429.397

Kada govorimo o intervalnim treninzima visokog intenziteta koji se izvode samo uz pomoć težine vlastitog tijela, onda svakako jedna od prvih vježbi koje padaju na pamet je ona koju u Hrvatskoj zovemo marinci.

Ne, ova vježba se na engleskom ne zove “marines”, već ima specifičan naziv “burpee”, ali svakako podsjeća na žestoku obuku marinaca koju često imamo priliku gledati u filmovima i služila je pri selekciji američkih vojnika u prošlosti pa od tuda i takav naziv u našim krajevima.

Zanimljivo, riječ je o vježbi koju ako raščlanimo na sastavne dijelove koje čine sklek, čučanj i skok možemo nazvati treningom snage, međutim ova kombinacija, pogotovo ako se barem 30 sekundi izvodi brzo, postaje izuzetno efikasan kondicijski trening.

Dakle, riječ je o vježbi koja topi salo, uvršćuje mišiće, diže kondiciju i pomaže jačanju psihe. Pa zašto je onda mnogi rekreativci nikako ne vole?

Iscrpljujuća vježba kojom ne možeš brzo ovladati

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-15T175927.070

Kad jednom kreneš s marincima, gotovo je nemoguće potpuno se ne uspuhati, uz snažne otkucaje srca koje pritom osjećaš.

Ako se radi o kružnom treningu i nakon marinaca imaš samo dvadesetak sekundi da dođeš k sebi, odjednom će svaka vježba koju trebaš izvesti nakon toga postati problem.

Naravno, tako je u početku, pogotovo ako kreneš previše žestoko, glumeći maksimalno fizički spremnog američkog vojnika. Taj kondicijski raspad sistema koji se nakon marinaca zna dogoditi dovoljno je rekreativcima da počnu bježati od ove vježbe, pogotovo kad vide da im kružni treninzi puno bolje idu kad ovaj trostruki napor nije dio njih. No, oni koji ustraju i naviknu se na marince, imaju ogromnu korist od toga i zato ne treba odustajati…

Prvo pravilna tehnika pa onda raditi na intenzitetu

Početnicima svakako preporučujemo da s ovom vježbom idu postepeno i nikako na početku ne pokušavaju izvesti je što brže, jer ako krivo nauče željene pokrete, moguće su i ozljede.

Ova vježba bi trebala započeti odlaskom u položaj skleka, s rukama raširenima u razini ramena i nogama izbačenima prema nazad.

Nakon dovršenog skleka ruke ostaju u položaju za sklek, a noge privlačiš prema rukama, pritom se podižući na njih, u položaj čučnja. Zatim slijedi skok koji dovršava jedno ponavljanje vježbe.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-15T175708.141

Za rekreativce je uvijek pametno dok malo ne očvrsnu ublažiti neki od elemenata ove vježbe pa recimo završiti ponavljanje prije skoka ili ne tražiti od sebe najzahtjevniju vrstu skleka.

Tempo mora biti sporiji sve dok se ne uvjeriš da dobro izvodiš sve dijelove ove vježbe te ti ne predstavlja prevelik kondicijski napor nakon kojeg ostatak treninga pada u vodu.

S vremenom će naravno krenuti napredak, a s njim i ogromna korist za tvoje tijelo koje će značajno osnažiti, uz puno bolju razinu dnevne energije. A za one koji žele više, naravno da su tu i napredne varijante marinaca, s više sklekova unutar jednog ponavljanja, utezima pa i sunožnim skokovima na neki povišeni objekt.

No, ako se bojiš solo iskušavati ovu zahtjevnu vježbu i treba ti stručna podrška, na pravom si mjestu. Svakako se javi meni, treneru Kristianu i na temelju više od desetljeća i pol iskustva učenja entuzijastičnih klijenata efikasnog treniranja, naučit ću te kroz svoj transformacijski program ne samo marince, već i čitav niz različitih vježbi, onih koje će u 90 dana učvrstiti tvoje tijelo, učiniti da se osjećaš zdravije te ti pomoći da ostvariš vlastite ciljeve!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se