mjerenje_tijela

Kako precizno mjeriti tijelo za praćenje rezultata

4749

Mjerite li svoje tijelo? Danas ću vam reći kako uzimati mjere tijela da biste mogli pratili svoj uspjeh. Ako krećete novim putem zdravlja i fitnesa, mogli biste se iznenaditi postignutim rezultatima ako pogledate na vaše osobne podatke. Obožavam testove kondicije, ali znam da ljudi traže najbolji način da smanje veličinu hlača. Pokušajte bilježiti vaše mjere tijela na ključnim točkama vašeg fitness putovanja da biste znali u kakvoj ste formi.

Najbolje vrijeme za mjerenje je upravo prije početka novog režima. Na taj ćete način svjedočiti promjenama linije struka i tijela općenito potaknutima zdravom prehranom i planom vježbanja. Bilo da vam je cilj riješiti se viška kilograma, dobiti mišiće ili očvrsnuti, uzimanje mjera pomoći će očuvati motivaciju. Vaganje na tradicionalnoj kućnoj vagi je vrlo popularna metoda praćenja napretka u mršavljenju, no, samo vaganje nije najprecizniji indikator vašeg cjelokupnog napretka. Uzimanje nekoliko mjera tijela pomoći će vam u vođenju točnije evidencije napretka.

Doista vjerujem u praćenje napretka jer, osim što održava motivaciju, pomaže i da prođete iste korake u slučaju da privremeno prestanete vježbati ili odmaknete od plana prehrane. Vođenje detaljnog dnevnika će vam sada uzeti par minuta, a kasnije bi vam moglo uštedjeti sate.

Nakon što početno uzbuđenje oko nečeg novog splasne, mogućnost provjere vaših mjera također će potaknuti motiviranost u ostvarivanju vaših ciljeva. Što više mjera uzmete, to bolje. Stoga ću sa vama podijeliti neke popularne zone mjerenja i naučiti vas kako pravilno mjeriti.

Kako precizno izmjeriti tijelo od glave do pete

Vrat: Mnogi primjećuju vizualne promjene na licu i vratu gotovo odmah nakon što počnu gubiti na težini. Uzmite krojački metar i zabilježite centimetre oko srednjeg dijela vrata.

Ramena: Kad počnete razvijati mišićnu masu, mjerenje oko ramena može pokazati značajnu promjenu. Stanite uspravno i izmjerite opseg oko oba ramena.

Prsa: Ovo je područje na kojem mnoge žene mrze gubiti težinu a muškarci vole dobiti pokoji centimetar, pa je mjerenje ovog područja obavezno.  Omotajte krojački metar oko prsa u ravnini sa bradavicama. Za žene: nemojte zaboraviti nabaviti novi adekvatni grudnjak – pogotovo za vježbanje – kad se broj centimetara smanji da biste imale pravilnu potporu.

Biceps: Na ovom je području dobro uzeti dvije mjere. Prvo pronađite točku na sredini nadlaktice te izmjerite sa opuštenim, a zatim sa stegnutim mišićima.

Struk: Jedan od načina da vidimo promjene na struku je po remenu ili hlačama koje više ne stoje kako treba. Za preciznu mjeru omotajte metar oko struka u ravnini sa pupkom. Pripazite da je metar dijelom dužinom u ravnini.

Bokovi: Mnogi često nisu sigurni gdje točno treba mjeriti područje bokova. Ja smatram da je najbolje mjeriti na najširem dijelu. Pronađite kosti kukova i koristite ih kao vodilje, pošto bi bok mogao promijeniti oblik kad rezultati vježbanja postanu vidljivi.

Bedra: Natkoljenicama često treba dosta vremena da počnu pokazivati promjene s obzirom da one mogu biti nešto deblje područje, pogotovo kod onih sa kruškolikim tijelom. Ipak, tu se mišići jako brzo razvijaju. Izmjerite na sredini između koljena i vrha noge, stanite uspravno i prilikom mjerenja pokušajte ne napinjati mišiće.

Listovi: Promjene u mjerama listova obično su vrlo male, ali ih svejedno izmjerite. Mjerite na sredini, gdje su najširi.

Preporučujem da mjerite ujutro i da zabilježite vrijeme.

Svaki put kad uzimate mjere pokušajte to raditi u isto vrijeme.  Možete se mjeriti kad god vam najviše odgovara, no ja sam primijetila da u toku dana počinjem zadržavati vodu, pa su mi mjere manje precizne na srednjem dijelu nakon obroka. Također savjetujem ženama da iz istog razloga izbjegavaju uzimati mjere tijekom ciklusa.

Ako vidite samo malu promjenu u mjerama, nemojte se uzrujavati – radujte se svakom uspjehu ma koliko malen bio. Ta promjena može činiti razliku između vidljive promjene i dobrog osjećaja. Svaka pozitivna promjena pomaže u jačanju samopouzdanja. Stoga se mjerite za uspjeh i budite precizni i detaljni.

Koliko često bi se trebali mjeriti?

Nemojte postati opsjednuti brojevima – oni su način praćenja uspjeha, ali ih ne treba provjeravati prečesto. Izmjerite se svakih 10-12 tjedana i zabilježite promjene. Kad izgubite/dobijete centimetre, možete se nagraditi sa novom odjećom koja će vam odgovarati. Ako ne vidite pozitivne promjene, nemojte se uzrujavati. Radije to uzmite kao motivaciju da osvježite fitness rutinu i plan prehrane.