fbpx
Kako se napokon natjerati na redovitu tjelovježbu?
Fitness Predloženo Top

Kako se napokon natjerati na redovitu tjelovježbu?

Redovito vježbanje puno znači dok pokušavaš dovesti u red svoju tjelesnu težinu. No, nelagoda je prvi problem s kojim se većina susreće. Srećom, uz pravi pristup tvoj trening može biti jednostavan i zabavan, što će promijeniti stav koji imaš o tjelovježbi.

Svaki početak je težak. To je fraza koju smo bezbroj puta čuli, no ima nešto u njoj. Prvi korak nikad nije ugodan, pogotovo ako izlaziš iz zone komfora.

Baš to je ljudima najveća prepreka dok pokušavaju smršaviti. Naime, osjećaš se nelagodno dok mijenjaš svoje navike i zatim pomisliš da bi ipak bilo najbolje odustati od svega. To posebno dolazi do izražaja pri tjelovježbi, jer ne možemo svi biti sportski tipovi koji trče, skaču i natječu se od malih nogu.

Da, natjerati se na tjelovježbu nije jednostavno. Znaš da zlata vrijedi za tvoje srčane i plućne kapacitete, kao i za zdravlje mišića i zglobova. Znaš da ćeš uz nju dobiti dodatni impuls pri mršavljenju, a energija će ti stočiti u nebo.

This image has an empty alt attribute; its file name is Nenaslovljeni-dizajn-2024-02-10T164539.547-1024x1024.png

No, svejedno se ne možeš natjerati na redovite treninge. Razlog je taj što ne uživaš u izvođenju samih vježbi. Zbog toga vrlo brzo dižeš ruke od svega i vraćaš se nezdravim navikama, uključujući fast food, slastice i grickalice.

Međutim, čak i ako osjećaš odbojnost prema tjelovježbi cijeli svoj život, to ne znači da trebaš odustati od svega. Baš suprotno, na tebi je samo pronaći recept kako protegnuti mišiće na način koji neće u tebi izazvati frustraciju i nelagodu…

Počni od malih stvari

Kad krećeš u svijet fitnesa, najveća je pogreška silovito navaliti na utege. To će rezultirati upalom mišića i lošim osjećajem u cijelom tijelu, što će samo povećati tvoju odbojnost prema treniranju.

Istina je, nestrpljivi smo i htjeli bismo rezultate preko noći, zbog čega nije iznenađenje da većina pokušaja izgradnje tijela prerano završi, upravo zbog pretjerivanja. Za nekog tko nije sportski tip, puno je bolje krenuti polako, možda čak i vrlo sporim korakom.

Naime, bilo kakva fizička aktivnost pomaže da povećaš vlastitu potrošnju kalorija. Sve je bolje od konstantnog ležanja na kauču. Pa ako počneš češće odrađivati kućanske poslove, već to će ti olakšati postizanje kalorijskog deficita, a i dati mišićima potrebnu aktivnost da ne zakržljaju.

Oštra šetnja još je jedna aktivnost pogodna za većinu nas. Kreneš s pola sata dnevno pa povećaš na sat vremena. Ne mora biti u komadu, može i nekoliko puta dnevno. Bilo da se radi o šetanju kvartom ili u prirodi, tvoje tijelo dobit će vrijedan impuls koji omogućuje bolji rad organizma.

Stepenice su tu kao još jedan izazov koji će dobro doći da se trgneš i zaposliš svoje mišiće. Nošenje vrećica iz supermarketa do doma, bez korištenja automobila također je sasvim pristojan trening. Dakle, postoji bezbroj načina kako u svoju svakodnevicu elegantno dodati fizičku aktivnost. Time možeš u potpunosti promijeniti smjer u kojem ide tvoj najnoviji pokušaj mršavljenja…

Vježbe mogu biti jednostavne i efikasne

Dakle, tvoj dan može biti pun fizičkih aktivnosti, čak i ako nemaš osjećaš da redovito vježbaš. No, ako želiš učvrstiti kritične dijelove tijela, tada bi svakako trebalo tome dodati i ciljanu tjelovježbu.

Ne, ne mora to biti ni slično onome što imaš prilike vidjeti u teretani, kad nabildana ekipa navali na utege. Baš suprotno, za tebe je dovoljna već težina tvog tijela da odradiš sasvim dovoljno za svoj organizam.

Odlična je vijest što postoji bezbroj jednostavnih vježbi koje ti sigurno neće biti tlaka odraditi. Ne moraš biti sportski tip da ih izvedeš. Dapače, moguće ih je realizirati ispred televizora, bez nekog fanatičnog fokusa na izvođenje pokreta. Sve to na prostirci u vlastitoj sobi.

Takve vježbe mogu biti jednako efikasne pri izgradnji tijela, kao i one kompleksne koje izvode fitnes entuzijasti. A njihovo izvođenje je takvo da ti sigurno neće biti problem redovito ih odraditi, kad god nađeš slobodnog vremena.

Uz takav režim treniranja rad na tvom tijelu prestaje biti izvor frustracije. Samo kombiniraj jednostavne vježbe i uravnoteženu prehranu pa rezultati sigurno neće izostati. Istina je, ne moraš pretjerivati ni s jednim ni drugom, a opet će mast polako nastajati s tvog tijela, dok mišiću postaju čvršći.

To je najbolji recept kako smršaviti za osobu koja osjeća nelagodu kad vidi šipku od benča u teretani. Uz dobar plan treninga sve te kompleksne vježbe možeš izbjeći i svejedno postići fantastične rezultate.

A ako ne znaš gdje pronaći vodič kroz jednostavne, a efikasne vježbe baš po tvom ukusu, tada svakako skini našu BudiFit aplikaciju. Tu ćeš pronaći video demonstraciju stotina različitih vježbi za početnike, a i dobiti jasne upute koji pokreti najbolje odgovaraju tebi i tvojim fizičkim karakteristikama.

Da, uz BudiFit mobilnu aplikaciju dobivaš i svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe smisliti plan treninga sastavljen od konkretnih vježbi, prilagođen tvojim mogućnostima.

Mjerenje rezultata i vrijedni savjeti o prehrani također te čekaju uz aplikaciju, a tu je i snažna mentalna podrška koja će ti itekako pomoći ako počneš sumnjati u vlastiti uspjeh. Ako ti to zvuči zanimljivo, svakako skini BudiFit app i isprobaj BESPLATNO 7 dana. To će ti otvoriti vrata jednog sasvim novog pristupa fitnesu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se