fbpx
Što je kronični stres i kako utječe na kilažu?
Predloženo Top Zdravlje

Što je kronični stres i kako utječe na kilažu?

Kronični stres je stanje konstantne mentalne i fizičke napetosti organizma. To definitivno nije zdravo i može izazvati potrebu za prekomjernim unosom kalorija u vlastito tijelo.

Živimo u užurbano doba, u kojem se od nas očekuje da rješavamo pet problema istovremeno, kako na poslu, tako i u naše slobodno vrijeme. Takav stil života definitivno izaziva stres, a od osobe do osobe se razlikuje kako će se s njim nositi.

Stres ne mora nužno biti loš. Napetost može biti i rezultat pozitivnog uzbuđenja, bez čega bi svakodnevica bila dosadna. No, živjeti konstantno pod stresom ima loš utjecaj na ljudski organizam. Takvo mentalno i fizičko stanje loše utječe na krvožilni sustav, kao i na probavu. Povećava čak i opasnost od nastanka malignih tvorevina na staničnoj razini.

Zato biti pod kroničnim stresom definitivno nije dobro za tvoju dugoročnu vitalnost. Što je najgore, mentalni pritisak utječe i na tvoju kilažu, jer osoba koja je pod stresom najčešće mijenja svoje navike prehrane…

Stres kao uzrok skokova u kilaži

Reakcija organizma na stres razlikuje se kod svakog od nas. No, najčešće se manifestira upravo na promjenama u kilaži. Pa tako neki nakon razvoda braka prestanu jesti i postanu ekstremno mršavi, jer izgube volju za hranom.

U većini slučajeva situacija je ipak sasvim suprotna. Stres je taj koji izaziva lučenje hormona kortizola, što izaziva konstantnu glad. Kao rješenje u tim trenucima čini se idealnom brza i slana hrana, kao i slastice. Napetost može rezultirati i prejedanjem u trenucima kad uopće ne osjećaš glad, jer upravo u žvakanju neki vide spasonosno smirivanje vlastitih živaca.

Dakle, povezanost između kroničnog stresa i promjene kilaže postoji. U rjeđim slučajevima dolazi do mršavljenja. Većina pak dobiva na tjelesnoj težini i zatim ima velikih problema kako se vratiti na staro…

Može li se ovladati kroničnim stresom?

Ako te napetost muči čim se probudiš ujutro te zatim osjećaš mentalni pritisak i frustraciju bar nekoliko puta dnevno, tada definitivno imaš problem s kroničnim stresom.

Najvažnije je otkriti uzrok stresa i pokušati nešto učiniti po tom pitanju. Ako je u pitanju posao, tada trebaš razmisliti je li možda vrijeme za novu radnu okolinu. Ako je u pitanju obitelj, najbolje je stvari otvoreno raspraviti i donijeti nova pravila ponašanja koja će poboljšati situaciju.

Jednako je važno i znati se nositi s onim što se događa u tvom životu. Ne smiješ osjećati pritisak zbog stvari na koje ne možeš utjecati. Mišljenja i radnje drugih, politika, vremenska prognoza, stanje na tržištu rada. Sve su to stvari koje se događaju neovisno o tebi i ne smiješ na njih trošiti emocije.

Važno je svakako i uvijek svoj fokus usmjeriti na rješenje, umjesto na probleme. Da, treba naučiti pozitivno razmišljati, kako bi se razina stresa u tvom tijelu vratila na normalnu razinu. Prestani paničariti i pokušaj unaprijed pripremiti plan A i plan B, za svaku situaciju koja se dogodi. I naravno, nužno je da počneš cijeniti sebe i prestaneš se pokušavati silom svidjeti drugima, jer to je razmišljanje koje dovodi do vječnog nezadovoljstva.

Što se pak eliminacije stresa tiče jednom kad ga počneš osjećati, duboko disanje svakako pomaže. Pokušaj se fizički opustiti što više možeš, pogotovo u svojem abdomenu i ekstremitetima. Zatim usmjeri svoj um na nešto pozitivno. Ono najgore će u roku od minute ili dvije definitivno proći…

Mogu li prehrana i tjelovježba pomoći u borbi sa stresom?

Prehrana je definitivno važan dio borbe sa stresom. Nutritivno bogate namirnice dat će ti pregršt energije i omogućiti da hormoni prestanu divljati u tvom tijelu. Jesti trebaš polako i svjesno, jer to je najbolja formula kako odgoditi glad i postići mentalnu ravnotežu. Ako se obrok odvija u ugodnom društvu, tim bolje.

Što se tjelovježbe tiče, ona je možda i najbolje rješenje za osobu koja pati od kroničnog stresa. Upravo znojenje i protezanje mišića izbacuje napetost iz organizma. Bilo da se odlučiš za kardio ili za jednostavne vježbe u udobnosti svog doma, ubrzo ćeš se osjećati kao da je pao kamen s tvojih leđa.

Istina je, trening ima tu moć da izazove kratkotrajni stres, što će rezultirati ubrzanim disanjem i mišićnim naporom. Međutim, zatim dolazi do opuštanja koje osigurava dugoročni mentalni mir. Što je najvažnije, tjelovježba donosi i miran san, što je još jedan važan faktor pri borbi s unutrašnjom napetosti.

Dakle, u kombinaciji s pozitivnim razmišljanjem tjelovježba će svakako imati važan utjecaj u borbi s kroničnim stresom. Zato bi osoba kojoj je stalo do svoje vitalnosti i mentalnog zdravlja trebala u svoju dnevnu rutinu ubaciti što više fizičkih aktivnosti, po mogućnosti jednostavnih, a što efikasnijih.

Baš takve vježbe pronaći ćeš u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji. U njoj te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, od onih samo s težinom vlastitog tijela do vježbi s girjom i elastičnim trakama. Već pola sata dva do tri puta tjedno itekako će pomoći da izbaciš napetost iz sebe.

Odlično je to što uz našu aplikaciju dobivaš i svog online trenera. Profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong uzet će te pod svoje i otkriti ti koja kombinacija vježbi najbolje odgovara tvojim fizičkim aktivnostima, kao i razini stresa s kojom se trenutno nosiš.

Vrijedni savjeti od prehrani, mjerenje rezultata, konstantna mentalna podrška. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako isprobaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš napokon povući prvi korak prema uspješnoj fizičkoj i mentalnoj transformaciji!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se