fbpx
Je li višak kilograma zbilja dokaz da tvoj organizam nije zdrav?
Mršavljenje Predloženo Top

Je li višak kilograma zbilja dokaz da tvoj organizam nije zdrav?

Prekomjerna tjelesna težina povezuje se s brojnim različitim bolestima. No, istina je da masne naslage imaju svoju ulogu i neke od njih manje ti štete od drugih. Zato ti donosimo kratak vodič o zabludama povezanima s utjecajem težine na ljudsko zdravlje!

U Hrvatskoj više od 60 posto stanovnika ima prekomjernu težinu. Većina njih se spada među pretile, što je ipak puno ozbiljnije zdravstveno stanje. Za ljude koji imaju viška kila na trbuhu, bedrima i stražnjici mnogi vjeruju da nebrigom o tjelesnoj masi uništavaju vlastito zdravlje.

Pa iako je to u ekstremnim situacijama istina, jer pretilost definitivno negativno utječe na  funkcioniranje cjelokupnog organizma, višak kilograma zapravo ne mora biti indikator da nešto iznutra ne valja.

Istina je, svi smo različiti i imamo različite genetske predispozicije. Zato će netko tko konzumira previše hrane bogate šećerom dobiti dijabetes, a druga osoba neće. Isto vrijedi i za povišeni kolesterol koji može biti prisutan čak i kod vrlo mršavih među njima.

A hoćeš li ti usprkos višku kilograma imati dobro zdravlje ili ćeš možda patiti od kroničnih bolesti, prije svega ovisi o tvojim navikama, kao i o rasporedu masnih naslaga unutar tvog tijela…

Visceralna mast opasnija od potkožne

Mast u tijelu ima nekoliko funkcija. Ona nas štiti od hladnoće i skladišti energiju, a mora postojati barem minimalna razina kako organi na području trbušne šupljine ne bi prestali raditi kako treba.

Postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju. Naime, osoba koja je nakupila mast na svojim oblinama zapravo je u puno boljoj poziciji od nekog kome se mast uvukla među unutrašnje organe. Takva mast naziva se visceralnom i može izazvati brojne različite zdravstvene probleme, uključujući i one povezane s kardiovaskularnim sustavom.

Kolika ti je razina visceralne masti neće ti pokazati obična vaga. No, postoje one napredne koje će ti iščitati i taj podatak. Ako je došla na kritičnu razinu, onda zbilja moraš dovesti prehranu u red. Nije lako riješiti se takve masti, no nije ni nemoguće.

Što se potkožne masti tiče, ona može utjecati na lakoću tvog kretanja i činiti da te prizor u ogledalu možda ne oduševljava. No, puno je manje opasna od visceralne i s njom se zapravo može sasvim zdravo živjeti.

Tjelesna težina samo jedan od faktora

Višak kilograma može biti faktor koji negativno utječe na zdravlje. No, i ne mora ako nije na kritičnoj razini. Važni su i drugi faktori, poput mirnog i dugog sna te odbacivanja alkohola i cigareta. Mnogo toga dobrog donosi ti pak redovito kretanje, kao i unos najvažnijih hranjivih tvari.

Ne zaboravimo niti genetiku, jer već smo spomenuli dijabetes i povišeni kolesterol koji češće pogađaju one koji su genetski za to predodređeni. Povišeni krvni tlak još je jedna takva bolest kojoj su neki ljudi skloniji od drugih, a isto vrijedi i za neke od najgorih vrsta karcinoma.

Mentalno zdravlje također može pozitivno ili negativno utjecati na tjelesno zdravlje. Zato je bitno okružiti se ugodnim ljudima i naučiti pozitivno razmišljati, odnosno fokusirati se na rješenja problema, umjesto tapkanja na mjestu i očajavanja.

Sve su to faktori koji čine lakšim održati dugoročnu vitalnost. Zbog toga umjesto da svakodnevno mjeriš svoju kilažu i time izazivaš kod sebe frustraciju, radije razmisli prakticiraš li zaista zdravi životni stil…

Zdrave navike vode do dugoročnog zdravlja

Zabluda da višak kilograma automatski dovodi u opasnost zdravlje nije nastala slučajno. Naime, osobe koje su uskladištile dosta masti u Hrvatskoj nerijetko vode životni stil koji šteti njihovom organizmu.

To znači da u njega trpaju isključivo prazne kalorije, umjesto da tome barem povremeno dodaju hranu bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim mastima i bjelančevinama. Također se nedovoljno kreću i ne bave nikakvih aktivnostima, što šteti srčanim i plućnim kapacitetima, kao i držanju, ravnoteži te zdravlju zglobova.

Zato ako mrziš biti na dijeti i ne vidiš smisao u skidanju kilograma, imaš apsolutno pravo na takav stav. Skidanje kila možda tvom organizmu zbilja uopće ne treba. No, svakako svojim omiljenim delicijama povremeno dodaj hranu bogatu hranjivim tvarima i obavezno redovito proteži mišiće. To će dići tvoju energiju, popraviti raspoloženje i učiniti mnogo za tvoju vitalnost.

Zvuči lakše nego što zapravo jest? Ako nisi “sportski tip” i ne znaš kako dodati svojoj svakodnevici pokoju zdravu naviku, ne brini. U našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji pronaći ćeš sve što ti je potrebno.

U aplikaciji te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, kao i ponešto vrijednih savjeta o nutritivno bogatoj prehrani. Što je još važnije, imat ćeš na raspolaganju svog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. S njim možeš pričati baš o svemu, a on će ti također dati konkretan plan treninga za dugoročno održavanje zdravlja.

Sve to bilo kad i bilo gdje, na ekranu tvog mobilnog telefona. Pa ako ti se sve ovo čini zanimljivo i zabavno, svakako skini BudiFit aplikaciju i iskušaj je BESPLATNO 7 dana. Otkrit ćeš uz nju da vježbanje uopće ne mora biti tlaka!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se