fbpx
U kojem razdoblju života ženi postaje teško održavati kilažu?
Mršavljenje Predloženo Top

U kojem razdoblju života ženi postaje teško održavati kilažu?

Žensko tijelo s godinama prolazi kroz promjene, a održavanje tjelesne težine pod kontrolom u perimenopauzi i menopauzi postaje ozbiljan izazov. No, uz prave poteze svejedno je moguće pobijediti masne naslage i tako učiniti mnogo za vlastito zdravlje.

Žene se od malih nogu nose s pritiskom oko svoje linije. Održavanje figure smatra se nužnim kako bi djevojka bila na cijeni, što je zajedničko brojnim različitim kulturama, uključujući našu. Društveni pritisak se smanjuje tek nakon što se uda i dobije djecu.

Za razliku od muškaraca koji imaju veću mišićnu masu pa troše više energije, žene zaista moraju paziti što i koliko jedu kako bi zadržale liniju, a i estetski zahtjevi su pred njima uvijek bili veći. Zbog toga svaka od njih dobro poznaje što je dijeta i samo rijetke imaju takav metabolizam da nikad nisu morale pokušavati smršaviti.

This image has an empty alt attribute; its file name is Yellow-Fun-Fact-About-Exercising-Facebook-Fitness-Post-88.png

Međutim, s godinama višak kilograma prestaje biti estetski problem, već pitanje održavanja zdravlja cjelokupnog organizma. Naime, višak masnih naslaga može biti opasan za krvožilni sustav, a loše djeluje i na probavu, kao i na mišiće te zglobove pa čak i dišne organe.

Zbog toga održavanje linije nije samo standard nametnut od društvene zajednice, već nešto što žena mora učiniti za sebe i svoju vitalnost. A postoje godine u kojima je održavanje kilaže lakše, kao i godine u kojima je to puno teže. To je i tema ove naše male analize, u kojoj ćemo se posebno osvrnuti na rješenja za održavanje težine u onim godinama kada to postaje najveći izazov…

Sve postaje teže u četrdesetima i pedesetima

Žena tijekom svog života prolazi kroz različite hormonalne promjene, a s godinama i njezin metabolizam usporava. Baš zato je u tinejdžerskim danima, a i u dvadesetima najlakše kontrolirati tjelesnu težinu. Tada se moraš zaista nezdravo hraniti da se na tvom tijelu nakupe masne naslage na stražnjici, bedrima i trbuhu.

No, prvi izazovi dolaze kasnije, već prilikom trudnoće, kada tjelesna masa raste i potrebno je dosta vremena da je žena vrati pod kontrolu. Međutim, ako rodi u svojim dvadesetima i krene s uravnoteženom prehranom na vrijeme, neće joj trebati mnogo mjeseci da se njezina linija vrati u normalu.

Stvari postaju kompliciranije u četrdesetima, jer to su godine u kojima većina žena ulazi u perimenopauzu. Tada u prosjeku dobivaju jednu do dvije kile, a ako otprije imaju prekomjernu tjelesnu težinu, tada debljanje bude i ekstremnije.

To je razdoblje u kojima oscilira proizvodnja estrogena. Jajnici ih u početku proizvode veliku količinu, a onda kasnije puno manje. Prilikom ulaska u menopauzu, u razdoblje kojim završava plodni dio života, proizvodnja je još manja, a aktiviraju se hormoni poput leptina koji potiču glad.

Istraživanja pokazuju da se debljanje u vrijeme perimenopauze javlja zbog hormonalnih promjena, kao i zbog postepenog usporavanja metabolizma, uobičajenog za osobu bilo kojeg spola u četrdesetima.

Međutim, debljanje u menopauzi puno je opasnije. Naime, umjesto na bedrima i stražnjici, tijelo počinje skladištiti masne naslage u području trbuha. Radi se o visceralnoj masti, onoj koja obavija vitalne organe i može izazvati brojne opasne bolesti, od inzulinske rezistencije do srčanih problema.

Baš ta promjena u skladištenju masti, kao i dodatno usporeni metabolizam te izraženije djelovanje hormona koji potiču glad čine menopauzu najvećim izazovom za održavanje tjelesne težine. Ipak, prelazak na zdrave navike mnogo će toga promijeniti i može sačuvati zdravlje žene…

Traži se dobar san, kretanje i zdrava prehrana

Menopauza u prosjeku stupa oko pedesete godine života, a istraživanja pokazuju da žene koje ranije u nju uđu trpe manje posljedice na svoju liniju.

Svejedno, menopauza je uvijek izazov za održavanje tjelesne težine i tada je zaista nužno uložiti više truda u čuvanje vlastitog zdravlja. Tu prije svega mislimo na prehranu koja bi trebala biti manje kalorična nego u prošlosti, bazirana na proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Što bolji san i što manje stresa, tim bolje za liniju žene u menopauzi. A tu je naravno i fizička aktivnost, jer upravo tjelovježba donosi prijeko potrebnu potrošnju kalorija, kako visceralna mast nikad ne bi došla na opasnu razinu. Svako kretanje u tome pomaže, a posebno jednostavne, a efikasne vježbe koje imaš priliku odraditi na prostirci u udobnosti svog doma.

Drugim riječima, nije potreban nadljudski trud kako bi u razdoblju menopauze žene zadržala kontrolu nad svojom kilažom. Traži se tek dosljednost i predanost uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, iz tjedna u tjedan, sve do postignutih zacrtanih ciljeva.

U svakom slučaju, ako ulaziš u menopauzu i ne znaš kako se nositi s izazovima koji te čekaju, tada je najbolje potražiti podršku kakvu zaslužuješ. Istina je, postoje vježbe koje će ti pomoći, kao i jelovnik uz koji tvoje tijelo neće nekontrolirano rasti.

Baš to dobivaš uz naš individualizirani coaching program koji ima samo jedan cilj: prilagoditi životne navike tjelesnim promjenama tipičnima za menopauzu.

Efikasne vježbe, prilagodba prehrane, mentalna podrška. Sve to dobivaš i zato ne brini. Uz našu pomoć, menopauza i njezini sindromi neće postati teret u tvom životu. Ako te zanima što smo za tebe pripremili, prijavi se i brzo ćemo ti sve objasniti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se