fbpx
Kako izabrati zdrav smrznuti obrok
frozen-food-2481567_960_720
Lifestyle Zdrava prehrana

Kako izabrati zdrav smrznuti obrok

Smrznuta jela su prikladna, ali ako ih ne odaberete oprezno, mogu vam poremetiti dijetu. Evo nekoliko savjeta za odabir zdravog, smrznutog obroka. Smrznuta jela sigurno su prošla dug put.

Prvi su proizvedeni u SAD-u – 1940-ih, a dizajnirani su prvenstveno za putnike zrakoplovnih prijevoznika te je prošlo još najmanje deset godina prije nego što su zamrznuta jela postala raširenija za kućnu uporabu. Budući da je prošlo još 30 godina prije nego što većina kućanstava dobila mikrovalnu pećnicu, TV-večere umotane u foliju iz 1950-ih nisu mogle pružiti trenutačno zadovoljstvo – zahtijevale su 30-minutni boravak u vrućoj pećnici prije nego što su se našla na tanjuru (ili TV pladnju*).

Do sredine 1980-ih, međutim, kućne mikrovalne pećnice postale su prilično uobičajene, a izum posude s hranom prikladne za mikrovalnu pećnicu, izmijenio je bio je igru. Konačno, večera je mogla biti na stolu doslovno, za nekoliko minuta.

Sada od zamrznutih obroka potrošači žele i praktičnost i nutritivne vrijednosti  i to postaje lakše učiniti. Potrošači traže bolje sastojke, više bjelančevina, manje soli i zdravije masti nego prije, a proizvođači hrane prate ih u stopu kako bi zadovoljili potražnju. To znači da možete pronaći praktičan smrznuti obrok koji je ujedno dobar za vas – ali morate znati što tražite.

Dobra i loša smrznuta jela

Jedna od glavnih prednosti smrznutog obroka je ta da su veličina porcija i broj kalorija pod kontrolom. Kada brojite kalorije i pratite svoju težinu, to može biti veliki plus; uklanja nesigurnost koja je povezana s vaganjem i mjerenjem (ili jednostavno procjenom) vlastite porcije, a time i kalorija.

Praktičnost je očigledno prednost – većini smrznutih jela treba samo nekoliko minuta za zagrijavanje, a možete imati zdravi zamrznuti obrok bez kupnje i pripreme. Budući da postoji mnogo raznolikih dostupnih namirnica, korištenje zamrznutih obroka može spriječiti da vam hrana dosadi.

S druge strane, mnogi su zamrznuti obroci jako zasoljeni, a mogu sadržavati i sastojke (poput konzervansa) koje ne biste dodavali hrani koju sami kuhate te kvalitetnija zamrznuta jela mogu biti skupa.

Što tražiti u zamrznutom obroku

Kada kupujete zdrave zamrznute obroke, pažljivo ćete provjeriti prehrambene činjenice. Evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da napravite najbolji izbor:

• Kalorije: Ovaj broj će varirati ovisno o vašim osobnim potrebama, ali 350-500 kalorija za obrok  prilično je dobar cilj za većinu ljudi. Ako pokušavate izgubiti težinu, možda ćete biti u iskušenju da odaberete najniži kalorijski obrok koji možete pronaći, ali ako su kalorije preniske (postoje “obroci” s manje od 200 kalorija), nije vjerojatno da će vas obrok dugo zadržati sitim – i to bi vas moglo potaknuti na nezdravu užinu kasnije.

• Bjelančevine: Bjelančevine pomažu da budete siti, tako da što više bjelančevina možete pronaći, to bolje. Potražite obroke koji osiguravaju najmanje 15 grama proteina (idealno, više).

• Natrij: Pronalaženje smrznutih obroka s nižim udjelom natrija lakše je nego što je nekad bilo, pa konzumirajte jela sa 750 miligrama natrija ili manje.

• Vlakna: Zamrznuta jela obično nemaju velike porcije cjelovitih žitarica ili povrća, ali to ne šteti traženju. Ako možete naći četiri do pet grama vlakana u obroku, to bi bio plus.

• Masti: Ukupne kalorije iz masnoća u obroku trebale bi biti 30% ili manje. Da biste to shvatili, potražite obroke koji ne sadrže više od tri grama masti na 100 kalorija.

• Veličina posluživanja: provjerite znate li koja je veličina posluživanja. Većina obroka namijenjena je jednoj osobi, ali nije na odmet dvostruko provjeriti. Ne zaboravite da se prehrambene činjenice odnose samo na jednu porciju.

• Tvrdnje na etiketama: kad vidite riječi poput “vegetarijansko” ili “organski” ili “bez glutena”, možete pretpostaviti da je zdravo i niskokalorično. Možda je, ali nema jamstva. Stvarno pročitajte cijeli panel o nutritivnim činjenicama i sastojcima kako biste točno znali što dobivate.

Kako učiniiti zamrznutu hranu još boljom

• Većina smrznutih jela ima prilično oskudne porcije povrća, pomaže da dodate salatu, dodatno povrće ili šalicu juhe od povrća.

• Ako dodajete juhu ili salatu, možete pojesti svoj obrok u dijelovima, što će vam pomoći da usporite.

• Znači više čišćenja, ali razmislite o tome da svoj topli obrok stavite na običan tanjur. Zbog toga ćete ga više doživjeti kao domaću hranu te ćete vjerojatno još više uživati.

• Spremite ambalažu – može biti korisna za sastavljanje vlastitih brzih, kontroliranih obroka od ostataka koje napravite kod kuće.

* Jedva se mogu sjetiti jedenja TV večere kad sam bio vrlo mali. S vremena na vrijeme moja bi ih mama gurnula tri u pećnicu za mene i moju sestre, ako bi ona i tata imali važan večernji izlazak. Mislim da nam se hrana nije toliko svidjela, ali to je bio jedini put kad smo mogli jesti pred televizorom – taj dio nam se jako svidio.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se