fbpx
Kako vam joga i meditacija mogu pomoći da se opustite
couple-4495742_960_720
Lifestyle Zdravlje

Kako vam joga i meditacija mogu pomoći da se opustite

Ne dopustite da vaš fitness plan bude dio onoga što vam donosi stres. Umjesto toga, usredotočite se na tehnike smirivanja i nježno rastezanje joge.

Život je stresan, a stres može uzrokovati i debljanje i anksioznost. Ako vam trebaju neki savjeti kako smiriti um i privremeno pobjeći od kaosa koji život često donosi, onda će moji savjeti za meditaciju i rutinu nježne joge biti savršeni za vas.

Mnogi ljudi konzumiraju hranu s visokim sadržajem šećera, masti i soli da bi se osjećali dobro za vrijeme stresa. Bezvrijedna hrana potiče centar za užitak u mozgu, osobitoza vrijeme stresa. Osobno mogu priznati da sam posegnula za staklenkom s keksima tijekom nekoliko kaotičnih trenutaka kad su moje trojke bile bebe. Zamislite tri bebe kako uče hodati istovremeno! Zaista, samo razmišljanje o tome povećava mi krvni tlak, a od tada je prošlo šest godina. Otkrila sam da je vježba učinila da se osjećam dobro i pružila mi je dugotrajniji smirujući učinak, u usporedbi s privremenim zadovoljstvom koje sam dobila bijegom s keksima.

Okrutna je stvarnost to da je faktor dobrog osjećaja koji dobijemo konzumiranjem ovih slatkih i masnih poslastica kratkotrajan. Osim toga, konzumiranje ove hrane može dovesti do lošeg ukupnog zdravlja i debljanja. Pronalaženje drugih načina za upravljanje stresom veoma je važno. Za vrijeme stresa, ja se okrećem jogi i meditaciji kako bi mi pomogli da se opustim.

U trenucima stresa nije uvijek praktično uskočiti u rutinu vježbanja. Vježbanje uma jednako je važno kao i vježbanje tijela. Danas želim podijeliti s vama sjajan način da vratite fokus, smirite um i istodobno izbjegnete zamke koje dolaze s posezanjem za staklenkom s keksima u vrijeme stresa. Joga i meditacija nisu novi pojmovi. Umjesto toga, to su drevne prakse koje su povezane s nekim divnim zdravstvenim blagodatima.

Nježno rastezanje joge

Ponekad se nakon dugog dana volim odmarati s nježnom rutinom joge. Ovo je ujedno i sjajan način za početak dana – to vam bistri um i postavlja pozitivan ton za dan s nekoliko jednostavnih pokreta joge.

Meditacija

Po mom mišljenju meditacija je jednostavno termin za provođenje nekog vremena odvajajući se od životnog kaosa i pokušavajući smiriti svoj um i biti u mirnom stanju svijesti. Nedavni razgovor s prijateljem pokazao mi je da je meditacija često pogrešno shvaćena. Ti uobičajeni nesporazumi postanu prepreke na putu i spriječe ljude da pokušaju. Rekao mi je: “Pokušao sam s meditacijom u prošlosti jer je moj posao veoma stresan s nevjerojatno dugim radnim vremenom, ali prestao sam s meditacijom jer sam mislio da sam grozan meditator. Nikad nisam mogao potpuno razbistriti um, pa bih se frustrirao i prestao. Ali sada razumijem da su misli jednostavno dio procesa.” To što je rekao točno je ono kako sam se ja nekada osjećala u vezi s meditacijom.

Kao i kod svih stvari koje se odnose na zdravlje i kondiciju, postoje mnoge škole mišljenja i mnoge metode. Danas ću s vama podijeliti svoje praktične savjete za smirivanje uma i promišljanje o vašem danu jednostavnim i praktičnim savjetima za meditaciju.

Jednostavne čini i ne čini upute za meditaciju

Nemojte misliti da vam je potrebno potpuno tiho i osamljeno mjesto za vježbanje. U stvarnom svijetu, a posebno u kući s djecom ili u uredu, pronaći potpunu tišinu gotovo je nemoguć zadatak.

Pokušajte se skloniti od svih velikih distrakcija, kao što su telefoni, ekrani računala i nevjerojatno glasni prostori. Jednostavno okrenite uredsku stolicu od ekrana. Ako ste kod kuće, zatvorite vrata svoje spavaće sobe.

Nemojte sebe uvjeravati da vam treba posebna oprema, poput joga prostirki, zvona ili pokrivača, jer meditirati možete bilo gdje. O što manje stvari se oslanjate, to će vam lakše biti iskoristiti kratki trenutak za vježbanje.

Pokušajte sjediti ili leći na ugodnom mjestu gdje se osjećate opušteno. Možete držati oči otvorenima ili ih zatvoriti, samo učinite ono što smatrate ispravnim za vas.

Nemojte se prisiljavati da počnete disati određenim stilom, poput disanja trbuhom ili nosom. To vas u početku može odbiti ili čak proizvesti osjećaj lagane vrtoglavice. Na tehnici disanja možete raditi nakon što se počnete osjećati ugodno s meditacijom.

Usredotočite se na dah. Osjetite kako zrak ulazi i napušta vaše tijelo. Jednostavno budite svjesni svog daha i kako se osjeća.

Nemojte početi misliti negativne misli kada vam se popis za kupovinu namirnica ili popis obaveza počnu šuljati u um.

Preusmjerite svoj fokus od liste namirnica i natrag na disanje.

Nemojte imati dugi popis afirmacija ili ciljeva o kojima razmišljate ili ih naglas izričete.

Imajte jednu ili dvije ključne riječi koje će vam pomoći da se opustite ili će vas voditi prema pozitivnom osjećaju blagostanja.

Uživajte u svom bijegu iz kaotičnog načina života

Cilj je jednom ili dvaput dnevno pronaći 20 minuta mirnog vremena za sebe. Sjetite se da se meditacija smatra vježbom, baš kao i joga. Dakle, da, to znači da će možda trebati praksa da se počnu osjećati puni umirujući učinci.

Ako mirno sjedenje nije za vas, možete meditirati u pokretu dok hodate ili trčite.

Svoje nedjeljno trčanje nazivam “maminim bijegom.” Opustim se i razbistrim um putem usredotočenja na svoje disanje, a ako mi je teško opustiti se jednostavno brojim svoje skokove 1-2, 1-2. Potom se usredotočim na disanje i izvodim rastezanja joge. Prije nego što to shvatim, prošao mi je jedan prekrasan sat smirenosti i spremna sam ići punom parom naprijed s čuvanjem svoje djece dok se igraju. Možda su savladali umjetnost hodanja, ali sada je na redu penjanje na drveće i vožnja na skejtbordima. Pomaže mi da svaki dan odvojim svojih 20 minuta za mentalno zdravlje.

Nadam se da će vam moje tehnike opuštanja pomoći da pronađete ravnotežu između održavanja kondicije i smirenosti.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se