fbpx
Što se događa s tvojim krvnim žilama za vrijeme tjelovježbe?
Predloženo Top Zdravlje

Što se događa s tvojim krvnim žilama za vrijeme tjelovježbe?

Tijekom tjelovježbe ubrzava se tvoj puls, a krvne žile užurbano prebacuju kisik iz organa u mišiće. Sve to dovodi do zdravijeg krvožilnog sustava, kao i bolje kontrole krvnog tlaka.

Nema sumnje, kardiovaskularni sustav je najosjetljiviji dio ljudskog tijela. Upravo uz njega se vežu neke od najopasnijih bolesti, kao i smrtnost koja je među srčanim bolesnicima u Hrvatskoj prilično visoka.

Baš zbog toga je izuzetno bitno posebnu pažnju posvetiti zdravlju krvožilnog sustava. To znači paziti na vlastitu tjelesnu težinu, kao i izbjegavanje onih namirnica koje povećavaju kolesterol te negativno utječu na razinu šećera u krvi.

A važna pomoć zdravlju srca i krvnih žila definitivno je i tjelovježba. Nema sumnje, iako ti to uopće ne vidiš, zbog protoka krvi koji se tijekom izvođenja vježbi odvija u tijelu tvoj kardiovaskularni sustav postaje bolji i efikasniji.

Uglavnom, kako bi ti stvari bile jasnije, donosimo malu analizu svega što se događa u tvojim krvnim žilama za vrijeme tjelovježbe, nakon čega ćeš shvatiti koliko je fizička aktivnost bitna za tvoje zdravlje

Promjena u protoku krvi

Znanstvena istraživanja su dokazala kako u stanju mirovanja krv uglavnom teče prema vitalnim organima. To su mozak, jetra, bubrezi i srce, organi koji trebaju konstantan dotok kisika i hranjivih tvari kako bi normalno funkcionirali.

No, za zdravo i efikasno funkcioniranje krvožilnog sustava potrebno je da krv kola po cijelom tijelu. Upravo to se događa jednom kad započneš s tjelovježbom, jer tada će krv krenuti u smjeru svih onih mišića koje koristiš.

Time dolazi do promjene u protoku krvi koja kreće u svim smjerovima unutar tijela, pogotovo ako se radi o vježbama koje koriste niz različitih mišićnih skupina. Što mišić žešće radi, to ga krvne žile opskrbljuju s više kisika, a ubrzani puls se brine da se opskrba odvija brzo.

Naravno, tijelo ne može dopustiti da sva krv napusti organe i hrani mišiće. Zbog toga postoji točka iza koje muskulatura više ne dobiva potreban kisik i ne može dati svoje maksimalne rezultate, jer osnovne funkcije organizma ipak su od toga važnije…

Krvni tlak i širenje žila

Osim što tjelovježba preusmjerava protok krvi i tako unaprjeđuje funkcioniranje krvožilnog sustava, također ima utjecaj i na krvni tlak.

Naime, istraživanja su pokazala da prilikom vježbanja tlak raste, pogotovo ako se radi o iznimno žestokom treningu. Međutim, dva ili tri sata nakon tjelovježbe javlja se ono što stručnjaci nazivaju post vježbačkom hipotenzijom, odnosno spuštanjem krvnog tlaka. Zbog toga se vjeruje da visokotlakaši mogu redovitom tjelovježbom dovesti u red pritisak krvi na stijenke krvnih žila, pogotovo ako fizičku aktivnost kombiniraju s uravnoteženom prehranom.

Važno je još spomenuti da endotelne stanice u samim mišićima za vrijeme vježbanja proizvode dušikov oksid. Radi se o spoju koji svojim djelovanjem sprječava zakrčenje krvnih žila, a samim time igra važnu ulogu u prevenciji srčanog udara.

Za kraj, treba dodati da se zahvaljujući tjelovježbi mreža krvnih žila u tijelu širi, novim arterijama, arteriolama i kapilarama. To još više olakšava dotok krvi u sve dijelove tijela, što zlata vrijedi za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma.

U svakom slučaju, ako tražiš vježbe koje će aktivirati tvoj cjelokupni kardiovaskularni sustav, a vrlo su jednostavne za izvođenje, tada obavezno razmisli o skidanju naše BudiFit aplikacije.

U njoj te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, vrlo efikasnih za izgradnju tijela. Također ćeš na raspolaganju imati i pomoć profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, spremnog osmisliti za tebe konkretne treninge i dati ti vrijedne savjete vezane uz prehranu.

Što je najbolje, BudiFit mobilnu aplikaciju imaš pravo iskušati 7 dana besplatno pa je svakako skini i provjeri zašto joj popularnost stalo raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se