fbpx
Kako redovito vježbati ako radiš u smjenama?
Fitness Predloženo Top

Kako redovito vježbati ako radiš u smjenama?

Konstantne promjene radnog vremena definitivno otežavaju provođenje plana tjelovježbe, no ako potražiš jednostavna, a efikasna rješenja i dalje možeš itekako uspješno izgraditi svoje tijelo.

Uklopiti treninge u svoj tjedni raspored može biti izazov, pogotovo ako živiš užurbanim stilom života. Baš zbog toga mnogi izgube entuzijazam već nakon nekoliko tjedana treniranja, pogotovo ako je za tjelovježbu potreban odlazak u teretanu.

Nema sumnje, za nekog tko je obiteljska osoba s radnim vremenom od 9 do 17 sati, osmisliti održivi plan treninga nije jednostavno. No, to postaje još teže ako radiš u smjenama – ponekad ujutro, ponekad popodne, a možda i usred noći.

Takav radni režim definitivno utječe na kvalitetu tvoje svakodnevice i važno mu se prilagoditi. To znači potražiti elegantnija rješenja po pitanju treninga, ali i paziti na tjelesni odmor bez kojeg nema napretka u izgradnji tijela…

Moraš tijelu dati dovoljno sna

Prije nego što uopće počneš razmišljati o treniranju, moramo naglasiti da je davanje tijelu dovoljne količine sna ključno za osobu koja radi u smjenama. To posebno dolazi do izražaja ako netko radi noćnu.

Tvoje tijelo traži osam sati spavanja, a sve ispod toga dugoročno će utjecati na zdravlje organizma, kao i na izgradnju mišića. San nam daje energiju, smanjuje stres i dopušta mišićima da se regeneriraju, zbog čega ima ključnu ulogu prilikom mršavljenja, kao i prilikom oblikovanja tvog tijela.

Dakle, ako radiš po smjenama prvo razmisli kada ćeš i koliko ćeš spavati. Daj tijelu vremena da se odmori, a ne zanemaruj niti uravnoteženu prehranu. Bioritam koji je u suprotnosti s načinom na koji žive drugi može dovesti do toga da se kreneš hraniti brzom, nutritivno siromašnom hranom. To nikako ne smiješ dopustiti, jer tvom organizmu trebaju vitamini, minerali, vlakna i proteini, kao i zdrave masti, a većinu toga nećeš dobiti trpanjem u sebe industrijski obrađene hrane.

Taj problem možeš riješiti unaprijed pripremljenom hranom, kao i pomnim biranjem onog što ćeš naručiti. Dakle, ako se tvoj radni ritam mijenja iz dana u dan, prvo dovedi u red svoje navike spavanja, a onda i prehranu. Tek nakon toga je vrijeme da osmisliš kako redovito protegnuti svoje mišiće…

Treninzi u trenutku kad se najbolje osjećaš

Ako se tvoje radno vrijeme mijenja iz dana u dan, nećeš moći donijeti odluku da ćeš trenirati isključivo ujutro, popodne ili predvečer, jer mnogo će toga ovisiti o tvojim poslovnim obavezama.

Zato je bolje tjelovježbu vezati uz druge faktore u tvojoj svakodnevici, a ne uz satnicu. Pa će tako netko odlučiti vježbati svaki dan sat vremena nakon buđenja, bez obzira na to u koje doba dana se dogodio ustanak iz kreveta.

Ti možeš treninge odraditi i u neko sasvim drugo vrijeme. Može to biti prije odlaska na posao, taman da malo digneš svoju energiju i nakon osvježavajućeg tuširanja kreneš prema svom radnom mjestu.

Trening može biti vezan i uz doručak ili ručak, odnosno ubačen taman nakon dovoljno vremena da se slegne hrana u tvom želucu. Svakako biraj i tip treninga prema radnim okolnostima, jer zasigurno ti neće dobro sjesti nekoliko sati iscrpljujuće kardio tjelovježbe, ako odmah nakon nje moraš u smjenu.

Treba naravno spomenuti i slobodne dane. Naime, u Hrvatskoj većina nas ima barem jedan slobodan dan u svom tjednom rasporedu, a najčešće i dva. To je naravno idealna prilika za vježbanje po vlastitim pravilima, baš kad ti to najviše odgovara pa svakako barem u jedan od dva slobodna dana ubaci tjelovježbu. No, ako znaš što radiš, nije nužno izbjegavati vježbanje ni tijekom radnih dana…

Što jednostavnije i efikasnije, to bolje

Za nekog tko radi po smjenama, tjelovježba nikako ne bi smjela oduzimati previše vremena. Pogotovo to vrijedi za one kojima smjene traju više od 8 sati ili mnogo vremena gube na prijevoz do posla.

Baš zato grupni treninzi i odlazak u teretanu pretjerano ne odgovaraju takvom stilu života. Umjesto toga, trening bi trebao biti jednostavan, a efikasan te ne bi smio ukupno trajati više od sat vremena, zajedno s tuširanjem.

Srećom, u današnje vrijeme baš takvi treninzi dostupni su nam u udobnosti vlastitog doma. Za njih ti je dovoljna tek težina tvog tijela, a eventualno možeš povećati otpor korištenjem jeftinih, a odličnih rekvizita kao što su girja i elastične gume.

Uz pravi plan treninga već pola sata tjelovježbe imat će značajan utjecaj na tvoju potrošnju kalorija, kao i na učvršćivanje mišića. Sve to možeš začiniti muzikom koja ti najbolje odgovara, na prostirci u svojoj sobi gdje se osjećaš najugodnije.

Što je najbolje, takav tip treninga danas je dostupan uz online podršku, što znači da možeš u svakom trenutku dobiti pomoć fitnes profesionalca, kako bi tvoj režim tjelovježbe postao siguran, efikasan i održiv. Za početnika u svijetu fitnesa to definitivno mnogo znači.

Zato ako radiš po smjenama svakako skini našu BudiFit aplikaciju, u kojoj ćeš naći stotine video demonstracija vježbi, kao stvorenih za brz i efikasan trening.

Odlično je što uz BudiFit mobilnu aplikaciju tvoja podrška postaje profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, iza kojeg su već brojne uspješne tjelesne transformacije. Tvoj novi trener osmislit će konkretne treninge za tebe, na temelju tvojih fizičkih karakteristika a i postat će tvoja motivacijska podrška.

BudiFit aplikacija omogućuje ti da uklopiš trening u bilo koje doba dana i idealna je za početnike, ali i za one koji traže napredne vježbe. Zato ako tražiš režim treninga koji će najbolje odgovarati tvom stilu života, obavezno je skini, instaliraj i iskušaj besplatno 7 dana!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se