fbpx
Vježbanje kod kuće ili u teretani – što daje bolje rezultate?
Fitness Predloženo Top

Vježbanje kod kuće ili u teretani – što daje bolje rezultate?

Iako uspjeh pri izgradnji tijela ovisi prije svega o odlučnosti i dosljednosti, kao i o poznavanju fitnesa, u praksi se posljednjih godina pokazuje da vježbe doma na prostirci značajno smanjuju opasnost od zasićenja i odustajanja.

Započeti vlastiti režim treninga vrlo je uzbudljivo! To je početak jedne nove faze tvog života, kroz koju ćeš učvrstiti svoje tijelo, ali i riješiti se viška kilograma. Tjelovježba će ti također pomoći da poboljšaš svoje držanje, kao i izdržljivost te ravnotežu, a ako je kombiniraš sa zdravom prehranom smiješi ti se i drastično poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja tvog organizma.

No, gdje i kako započeti s provođenjem svog plana treninga? To je nešto što se pita svaki početnik. Pa se neki odlučuju trenirati u teretani, a drugi preferiraju izvođenje vježbi u udobnosti svog doma.

Iako i jedno i drugo može donijeti odlične rezultate, u posljednje vrijeme mnogi postavljaju pitanje što je bolje za izgradnju tijela, vježbati kod kuće ili u fitnes centru. Zato donosimo malu analizu prednosti i nedostataka i jednog i drugog, kako bi ti olakšali konačni izbor gdje ćeš provoditi zacrtani plan tjelovježbe…

Teretana privlačna, ali izaziva zasićenje

Odlazak u teretanu bio je dominantna opcija za tjelovježbu još tamo prije desetak godina. Gotovo da nismo znali za ništa drugo. Prvi put kad odeš u fitnes centar, sve će ti se vjerojatno činiti vrlo atraktivnim. Sprave izgledaju profesionalno, mnogo je mrkih vježbača oko tebe i atmosfera je u potpunosti posvećena izgradnji tijela.

No, do teretane treba doći, što nekome tko vodi užurbani stil života može biti problem. Vjerojatno ćeš izgubiti barem dodatnih sat vremena na probijanje kroz promet, kao i na svlačenje i oblačenje prije nego se probiješ do svog prostora za vježbanje. U početku to nije neki faktor, dok je entuzijazam na vrhuncu, no čim naiđeš na zastoj s napretkom počet ćeš se pitati ima li smisla ulagati toliki trud.

Nekima smetaju i znatiželjni pogledi. Dok se znojimo i radimo na sebi ne želimo da bulje u nas i ocjenjuju naš izgled, no to se uporno događa u fitnes centru. Ako se trenutno osjećaš nesigurno u svom tijelu, takvo okruženje neće ti biti lako podnijeti. Istina je i da se početnik među fitnes fanaticima osjeća pomalo kao “crna ovca”, što je još jedan razlog zašto fitnes centar nakon nekog vremena izaziva zasićenje.

Uz sve to, sprave znaju biti komplicirane za upotrebu nekome tko nema pojma o fitnesu, a tu je i gužva koja će ti ponekad otežati provođenje plana treninga, pogotovo ako se radi o nekoj razvikanoj lokaciji.

Ipak, unatoč tome osobi koja je spremna predano i dosljedno vježbati teretana može biti sasvim dobro mjesto za izgradnju tijela. Ako si u stanju uspješno isključiti sve distrakcije i fokusirati se na sebe i svoj napredak, ovakvo okruženje može biti poticajno za tebe. No, postoji i vrijedna alternativa

Efikasan i uvijek dostupan trening kod kuće

U prošlosti su oni kojima se nije sviđalo okruženje fitnes centra kod kuće morali raditi vlastitu teretanu. Dovlačili bi utege, šipke, klupice, sobni bicikl i zakrčili cijeli stan, kako bi u miru vježbali kad god to požele.

To ne samo što je nagrđivalo životni prostor, već je tražilo i značajna novčana ulaganja. Srećom, s tim je gotovo, jer danas znamo da nam je dovoljna tek težina vlastitog tijela za odraditi jednostavan, a vrlo efikasan trening. Ako tome još dodaš girju i pokoju elastičnu gumu, imaš baš sve što ti je potrebno za tjelovježbu koja će osnažiti tvoje mišiće i potaknuti kalorijski deficit.

Da, trening kod kuće postao je prava stvar. Možeš ga s lakoćom uklopiti u svoj dnevni raspored i uopće nije bitno što imaš na sebi pa se ne moraš uređivati niti kupovati specijalnu fitnes odjeću. Tuš ti je uvijek u blizini pa sve to ukupno traje do najviše sat vremena, barem dvostruko kraće od odlaska u teretanu.

Dok vježbaš doma uvijek si možeš pustiti svoju omiljenu muziku, bez guranja slušalica u uši, a eventualno i usput gledati nešto na televizoru, pod uvjetom da ranije ovladaš pravilnom tehnikom izvođenja pokreta.

Na tebi je praktički samo naći mira od ukućana, ako ih imaš, a sve drugo je jednostavno i vrlo komotno, baš u stilu modernih vremena.

Naravno, trening kod kuće traži jednaku odlučnost i dosljednost kao i onaj u teretani. Ne smiješ si dopustiti da se lijeno zavališ u kauč i vegetiraš, jednom kad dođe idealan trenutak za ubaciti tjelovježbu u svoj raspored.

A svakako je bitno i znati što radiš. Ako ne znaš kako vježbati na prostirci uz pomoć težine vlastitog tijela, to ti se možda čini kao nepremostiva prepreka. Srećom, u vrijeme Interneta ne samo što možeš detaljno proučiti video demonstraciju vježbi pogodnih za početnike, već i dobiti pomoć profesionalnog online trenera.

Drugim riječima, za većinu vježbača trening kod kuće trenutno je puno bolja opcija nego odlazak u teretanu. Zato ako želiš diskretno i sustavno raditi na sebi, moraš znati da ti je dovoljna tek prostirka u tvojoj sobi i tvoja avantura može započeti.

A u svemu tome itekako pomaže naša BudiFit aplikacija. Uz nju možeš vježbati bilo kad i bilo gdje, a dobivaš i podršku profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, iza kojeg su već stotine uspješnih transformacija.

Za tebe će tvoj novi trener osmisliti konkretne treninge, na temelju tvojih fizičkih karakteristika. Sve će ti to biti dostupno na tvom mobitelu i napokon ćeš imati ono što je potrebno da postaneš sljedeća uspješna priča u svijetu fitnesa.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani i mentalna podrška dodatne su prednosti BudiFit mobilne aplikacije. Zato je svakako skini i instaliraj. Čeka te sedam besplatnih dana da je iskušaš, što je sasvim dovoljno da otkriješ jedan novi svijet fitnesa, u kojem ćeš poželjeti biti sve dok ne ostvariš svoje najvažnije fitnes ciljeve!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se