fbpx
Treba li jačati mišiće dok si u fazi mršavljenja?
Mršavljenje Predloženo Top

Treba li jačati mišiće dok si u fazi mršavljenja?

Mišići ne samo što nam olakšavaju obavljanje različitih radnji, već i troše kalorije čak i kad su u mirovanju. Zato itekako ima smisla raditi na njihovom oblikovanju dok si u fazi mršavljenja.

Jačanje muskulature možda nije prvi prioritet onima koji pokušavaju smršaviti, frustriranima zbog svojih masnih naslaga na bedrima, stražnjici i trbuhu.

No, istina je da rad na mišićima nije samo stvaranje od sebe krupnog snagatora. Baš suprotno, mišićna masa ima brojne korisne funkcije čak i kad se posebno ne ističe na tvom tijelu. Dovoljno je samo reći da mišići konstantno troše energiju pa kilogram takve mase troši oko 13 kilokalorija dnevno dok odmaraš, a puno više dok se krećeš.

To znači da mišići pozitivno utječu na tvoj metabolizam, odnosno na sagorijevanje kalorija, a usput ti daju više snage te štite unutrašnje organe. Rad na njima pozitivno će također utjecati na rad srca i pluća. Bolje držanje i zdravija leđa još su jedan vrijedan rezultata jačanja vlastite muskulature.

Drugim riječima, rad na mišićima itekako je potreban nekome tko pokušava izgraditi vlastito tijelo, čak i ako se čini kao da su masne naslage jedini problem s kojim se želiš boriti…

Što sve utječe na zdravlje mišića?

Dakle, zdrava količina mišićne mase pozitivno utječe na krvožilni sustav, plućne kapacitete pa čak i usporava starenje na staničnoj razini. To posebno dolazi do izražaja u zrelijoj dobi, kada se prirodno počinje smanjivati mišićna masa, što može vrlo negativno utjecati na zdravlje organizma.

Zato je izuzetno bitno raditi na jačanju svojih mišića. To je moguće na nekoliko načina. Kao prvo, tu je pravilna prehrana, bogata biljnim i životinjskim izvorima proteina. Upravo bjelančevine brinu da mišići dobiju potrebne aminokiseline i zadrže svoju masu ili je čak povećaju.

Tu su i dodaci prehrani koji mogu pomoći, pogotovo ako uđeš u fazu života u kojoj mišići počnu gubiti masu te je potrebna dodatna briga o njima. Naravno, bitan je i san, jer muskulatura se regenerira upravo tijekom odmora.

Uz sve to svakako je nužno redovito trenirati. Treba odmah naglasiti da za jačanje mišića kardio treninzi nisu optimalna opcija, iako imaju neke druge koristi za cjelokupno zdravlje organizma. Mišići pak traže vježbe snage, pogotovo one s otporom, jer upravo uz takve pokrete u njima se odvijaju procesi koji će omogućiti njihovo jačanje i učvršćivanje.

Kako jačati mišiće bez odlaska u teretanu?

Za osobu koja je u fazi mršavljenja dizanje teških utega ne čini se previše privlačno. Upravo to je strategija koju bilderi koriste u teretani kako bi povećali svoju mišićnu masu.

Ako ti nije cilj izgledati napucano mišićima, već samo želiš popraviti svoje zdravlje i kilažu, definitivno ti ne treba takav režim treninga. Sve zapravo možeš odraditi u udobnosti svog doma, daleko od svijeta mrkih vježbača.

Za otpor će se pobrinuti jednostavni rekviziti, poput elastičnih guma koje su perfektne za rad na muskulaturi. Tu je i girja uz koju dobivaš na raspolaganje bezbroj vježbi, a pritom štiti tvoje zglobove i nudi čišći pokret tijekom mišićne kontrakcije. Neke vježbe pogodne za rast mišića možeš odraditi i samo s težinom svojeg tijela, poput sklekova.

Imaj samo na umu da je umjereni napor pri izvođenju pokreta sasvim dovoljan za održavanje mišićne mase. Za povećavanje mišića potrebno je pak otići korak dalje i raditi pokrete s težinom koja će te dovesti do samog ruba vlastite snage i preko njega. Upravo u tim trenucima započinju procesi koji vode do rasta mišićne mase.

Naravno, ako ti je cilj prije svega zdravlje tvojih mišića, žestoke treninge snage ne moraš raditi svaki dan. Jednom tjedno je sasvim dovoljno. Pobrini se i da pokreti budu pravilni, kako slučajno ne bi došlo do ozljeda.

Svemu tome nužno je dodati pravilnu prehranu, onu bogatu proteinima. Treća ključna komponenta je miran san, 7 do 9 sati tijekom noći. To je kombinacija koja će u najmanju ruku održati tvoju mišićnu masu netaknutom i učvrstiti je, a uz dovoljnu količinu unesenih bjelančevina ona će i rasti.

U svakom slučaju, mišići su itekako bitni dok pokušavaš smršaviti. Svojom masom troše kalorije čak i u mirovanju, a olakšavaju ti fizičku aktivnost i omogućuju potrošnju dodatnih kalorija koje će se osjetiti kad sljedeći put staneš na vagu.

Zato ne zapostavljaj mišiće i redovito radi na njima. Zvuči lakše u teoriji nego u praksi? Bez brige, ako ne znaš kako učvrstiti mišiće, ništa nije izgubljeno. Nemoj se sramiti potražiti pomoć profesionalca, jer svi smo mi jednom bili na početku i trebali podršku.

U tu svrhu itekako ti može poslužiti naša BudiFit mobilna app. U njoj ćeš pronaći video demonstraciju stotina različitih vježbi, uključujući one s elastičnim trakama i girjom, idealne za rad na učvršćivanju i jačanju mišića.

Također te u aplikaciji čeka tvoj online trener, profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong. Njegov je zadatak osmisliti konkretne treninge za tebe, sastavljene od najboljih vježbi za tvoju specifičnu muskulaturu.

Vrijedni savjeti o prehrani, mjerenje rezultata i mentalna podrška također idu uz BudiFit aplikaciju. Zato je svakako skini i koristi BESPLATNO 7 dana, ako želiš napraviti važan prvi korak prema boljem zdravlju svog tijela!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se