fbpx
Što sve utječe na tvoju potrošnju kalorija?
Lifestyle Predloženo Top

Što sve utječe na tvoju potrošnju kalorija?

Potrošnja kalorija različita je kod svakog od nas i ovisi o brojnim faktorima. Baš zato neki s lakoćom gube kile i nikad se ne debljaju, dok se drugi moraju više potrudili kako bi zadržali liniju.

Svatko od nas treba energiju za normalno funkcioniranje organizma. Nju dobivamo kroz hranu, odnosno kroz prijeko potrebne nutrijente, kao što su proteini, masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali.

This image has an empty alt attribute; its file name is Blue-and-Black-Photography-Happy-Sunday-Facebook-Post-4.png

No, zanimljivo je da imamo različitu potrošnju te iste energije. To znači da će nekoj osobi biti dovoljan tek minimalan unos hrane da bi tijelo dobilo sve što je potrebno, dok će netko drugi morati utrpati puno više kalorija u sebe.

To posebno dolazi do izražaja prilikom mršavljenja. Netko će postići željenu težinu uz minimalni trud, dok se drugi muče za svaki pomak prema naprijed, što možete biti frustrirajuće.

No, kad bolje proučiš faktore koji utječu na potrošnju kalorija, puno toga će ti biti puno jasnije. Da, tvoja startna pozicija ovisi o genetici, ali u velikoj mjeri i o stilu života…

Utjecaj hormona i redovitih aktivnosti

Potrošnja kalorija ovisi o spolu, dobi, radu hormona, a naravno i o količini aktivnosti koje svakodnevno prakticiraš. Dok smo mladi organizam nam prilično efikasno “prži” kalorije, a u zrelijim godinama metabolizam usporava i treba manje energije za svoje funkcioniranje.

Potrošnja ovisi i o spolu pa nije čudno da su muškarci češće gladni nego žene. Uostalom, u prosjeku žensko organizmu treba oko 1900 kalorija dnevno, a muškom 2300.

Tu utjecaj imaju spolni hormoni koji muškarcima osiguravaju više mišića i manje masti. Hormonalna aktivnost zapravo može otežati mršavljenje neovisno o spolu, pogotovo u delikatnim razdobljima, kao što je na primjer menopauza. Hormonalna disfunkcija također otežava kontrolu težine.

Uz sve to, nije svejedno provodiš li u svom stolcu osam sati na radnom mjestu ili poput Sinkovića veslaš deset kilometara na jezeru. Isto vrijedi i za transport do ureda. Ako hodaš ili voziš bicikl, više ćeš potrošiti energije nego da koristiš taksi ili javni prijevoz. To vrijedi za odlazak bilo gdje u bilo koje doba dana. Kućanski poslovi i rad na dvorištu također utječu na “prženje” kalorija pa i to može biti faktor koji će odlučiti hoćeš li se nastaviti debljati ili ćeš početi mršaviti.

Dakle, kad se sve zbroji, potrošnja kalorija zaista je različita od osobe do osobe. Ovisi o tvojoj genetici i o tvojim navikama. Zato je važno upoznati sebe i prepoznati kako se ponaša tvoj metabolizam, kako bi ti bilo lakše osmisliti plan mršavljenja koji će zaista dati rezultate u mjesecima koji dolaze…

Upornost i dosljednost vode do mršavljenja

Bilo da tvoj organizam troši ubrzano kalorije ili ne, još uvijek tvoja prehrana ima presudnu ulogu u održavanju tjelesne težine. Istina je, ako se nakrcaš s tri do četiri tisuće kalorija svakog dana, što nije uopće problem uz pomoć slastica i fast fooda, tada ti ni najefikasniji metabolizam neće pomoći.

S druge strane, ako tvoj organizam sporo troši energiju i tako ti otežava uspješno mršavljenje, svejedno imaš priliku postići željeni rezultat, pod uvjetom da se prilagodiš takvim okolnostima.

Da, dovoljno je reći da će ti tjestenina kao prilog ručku donijeti otprilike 360 dodatnih kilokalorija, a ako umjesto nje staviš na tanjur istu količinu brokule, to će biti 60 dodatnih kilokalorija.

Drugim riječima, pažljivim izborom namirnica možeš zaista efikasno skresati unos kalorija, a da pritom tijelo svejedno dobiva sve hranjive tvari, uključujući vitamine i minerale. Tako dolaziš do uravnotežene prehrane koja ti omogućuje da polako, ali sigurno smanjuješ svoje masne naslage, a da pritom jedeš namirnice koje itekako mogu biti ukusne, pogotovo ako su vješto začinjene.

I onda još samo tome dodaš redovitu tjelovježbu, kao šlag na tortu tvojih dnevnih fizičkih aktivnosti. Time tvoji mišići jačaju, kao i tvoji zglobovi, a radiš i na izdržljivosti, ravnoteži, držanju i snazi. Pritom za pola sata potrošiš gotovo 500 kalorija, što potpuno preokreće situaciju koja odjednom ide u potpunosti u tvoju korist!

U svakom slučaju, mršavljenje može biti itekako uspješno čak i uz spori metabolizam. Samo moraš znati što radiš i zatim dosljedno provoditi zacrtani plan.

A ako ne znaš baš ništa o prehrani i tjelovježbi niti su tvoji prethodni pokušaji mršavljenja imali uspjeha, svejedno ništa nije izgubljeno. Nema sumnje, bilo da imaš sala na trbuhu ili na bedrima i stražnjici, ti možeš bez stresa i lutanja elegantno izgubiti 10 kilograma u razdoblju od tri mjeseca.

Dovoljno je uključiti se u BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate. Osim konkretnih savjeta o fitnesu i nutricionizmu, dobivaš i psihološku podršku NLP majstorice Bobane Mijatović.

Cilj tvog programa mršavljenja prije svega će biti unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije i manje centimetara oko struka, kao i bolja kvaliteta svakodnevnog života. Na kraju ti se smiješi potpuna transformacija, o kojoj oduvijek sanjaš. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se