fbpx
Top namirnica tjedna – Brokula
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-08-16T224729.904
Predloženo Zdrava prehrana

Top namirnica tjedna – Brokula

Iako nije oku najugodnije povrće na svijetu, brokula zbog svoje nutritivne vrijednosti i brojnih dobrobiti za ljudski organizam definitivno treba postati dio tvog tjednog jelovnika…

Nije sve u izgledu! Ponekad se iza ružnog pačeta skriva istinski superjunak. Ako nitko drugi, to svakako dokazuje brokula, neugledno povrće koje svojom vanjštinom i teksturom baš nikog na prvi pogled neće oduševiti.

Međutim, iza zelene kuštrave glave i nešto svjetlijeg tijela krije se izuzetno bogatstvo minerala i vitamina, a također i izvor proteina kakav je rijetkost među povrćem.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-16T224227.785

Da, brokula spada među najzdravije namirnice koje možeš konzumirati, a svatko tko je odlučio uvrstiti je u svoj tjedni plan prehrane zbog toga nije požalio. Evo i zašto…

Beskrajna lista vrijednih nutrijenata

Brokula je lisnato povrće koje kad vidiš, pomisliš da se radi o zelenom bratu blizancu karfiola, no ipak se ponešto razlikuje svojim nutritivnim sastavom.

Zapravo, malo se koja namirnica može mjeriti s brokulom kad je u pitanju raznolikost tijelu potrebnih kemijskih elemenata koje u sebi skriva. Radi se o čak 24 različita nutrijenta, od kojih svaki doprinosi boljem funkcioniranju tvojeg organizma.

Izdvajamo vitamin K kojeg je pregršt u brokuli, a zaslužan je za uspješno zgrušavanje krvi i pravilan razvoj kostiju. Tu je i veliki udio vitamina C, važnog za tvoj imunološki sustav, dok u sebi sadrži još folnu kiselinu, kolin te vitamine A, E, B1, B2, B3 i B6.

Od minerala sadrži mnogo kroma, važnog za metabolizam ugljikohidrata, a tu su još u značajnoj količini kalij, mangan, fosfor, magnezij, cink, željezo, kalcij i selen.

Svakako valja naglasiti da je brokula puna biljnih vlakana, ključnih za normalno funkcioniranje tvoje probave, a u sebi sadrži i omega-3 aminokiseline, kao i popriličan postotak proteina. Dakle, brokula ne samo što će se pobrinuti da tvoje tijelo dobije većinu potrebnih mikronutrijenata, nego će i povećati tvoj dnevni unos bjelančevina, na čemu će ti mišići itekako biti zahvalni.

Zbog svojeg bogatog sastava brokula pomaže poboljšanju zdravlja očiju i zdravlja kostiju, smanjuje razinu kolesterola i dobra je prevencija protiv dijabetesa. Istraživanja su također pokazala da svojim djelovanjem na hormone može spriječiti nastanak raka dojke i maternice.

Kao antioksidans pozitivno utječe i na kardiovaskularni sustav, kao i na funkcioniranje mozga, jer čuva moždane stanice od oksidacije i time popravlja tvoje pamćenje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-16T223341.656

Uz sve to, sa svoje tek 34 kalorije na 100 grama, brokula je perfektna namirnica ako pokušavaš kontrolirati svoju tjelesnu težinu i uravnoteženom prehranom potaknuti mršavljenje…

Kako pripremiti brokulu?

Nekoliko je načina na koje možeš konzumirati brokulu. Istraživanja su pokazala da se njezina nutritivna vrijednost najbolje čuva laganim kuhanjem na pari, nakon kojeg može biti prilog uz meso, ali i dio salate.

Brokula se naravno može jesti i sirova, a nije pogrešno niti staviti je u pećnicu uz batat, krumpir i ciklu, kao prilog uz pečeni odrezak od lososa ili pastrvu.

Ne zaboravimo niti juhu od brokule koja možda nije među najpopularnijima u našoj zemlji, no definitivno vrijedi i na ovaj način konzumirati jedno od najzdravijih povraća koja postoje u hrvatskom podneblju.

U svakom slučaju, zbog okusa koji nije pretjerano atraktivan, važno je znati vješto začiniti brokulu, kako bi postala privlačnija tvojem nepcu. Opcija je mnogo, a mediteranski začini u tome će svakako pomoći, kao i maslinovo ulje uz koje će tvoj obrok biti još nutritivno bogatiji.

Dakle, brokula iza sebe skriva puno više nego što to vanjština pokazuje i to nam je pouka da ne sudimo na prvi pogled, kako povrću, tako i svemu ostalome u životu.

A koje još povrće opskrbljuje tvoje tijelo ključnim elementima za normalno i zdravo funkcioniranje, saznat ćeš ako se priključ našoj FIT LifeStyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju brojni simpatični članovi koji rado dijele vrijedne savjete, vezane uz nutricionizam, tjelovježbu, kao i svaki drugi aspekt osobnog razvoja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se