fbpx
Kako tjelovježba utječe na kortizol u tvom tijelu?
Fitness Predloženo Top

Kako tjelovježba utječe na kortizol u tvom tijelu?

Iako se lučenje kortizola kratkotrajno povećava tijekom treninga, dugoročno upravo tjelovježba pomaže da postigneš zdravu razinu ovog hormona unutar svog organizma.

Kortizol je jedan od hormona o kojima se najviše govori među onima koji pokušavaju kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Došao je na loš glas kao hormon stresa, jer uglavnom se aktivira u situacijama kada osoba osjeća mentalni i fizički pritisak.

Zahvaljujući kortizolu jača protuupalno djelovanje unutar organizma, što je bitno ako se zaista nalaziš u opasnoj situaciji. No, također raste krvni tlak, kao i razina glukoze u krvi. Kortizol se također brine da tijelo uskladišti masne naslage i aktivira snažan osjećaj gladi, zbog čega postaje lako pretjerati s unosom kalorija.

Sve u svemu, povišeni kortizol dugoročno nije dobar za tebe, a do njega će doći ako živiš pod konstantnim stresom i ne znaš se nositi s problemima koje život pred tebe stavlja. Istina je, ljudi s povišenom razinom kortizola imaju problema s održavanjem tjelesne težine, a problem im je i zaspati tijekom noći. Sve to negativno utječe na kvalitetu života i dovodi do osjećaja bespomoćnosti, jer čini ti se da ništa ne možeš promijeniti na bolje.

No, postoji nekoliko načina kako djelovanje hormona stresa vratiti na normalnu razinu. Tu svakako pomaže tjelovježba, iako će kratkoročno uz nju razina kortizola u tvom tijelu lagano poskočiti…

Vježbanje izbacuje stres i potiče lučenje endorfina

Ako se osjećaš konstantno zabrinuto i vidiš samo crne scenarije pred svojim očima, tada je prekomjerno lučenje kortizola definitivno jedan od problema koji se odvija u pozadini unutar tvog organizma.

Naravno, puno toga će krenuti na bolje ako naučiš pozitivno razmišljati. Dovoljno je fokusirati se na rješenja, umjesto na same probleme i emocije koje u tebi izazivaju, kako bi se osjećaj stresa u tvom tijelu smanjio, a samim time i razina kortizola.

No, nije to jednostavno ostvariti preko noći, zbog čega svakako dobro dođe ciljano opustiti napetost u tijelu. Tome mogu pomoći različite meditacije i joge, a barem jednako efikasna je i redovita tjelovježba.

Naime, nakon što se dobro oznojiš na prostirci u udobnosti svog doma, osjetit ćeš kako ti je tijelo puno opuštenije nego što je bilo prije treninga. Razlog tome je upravo stres koji je napustio tvoj organizam, a s njim je nestala i povišena razina kortizola.

Zanimljivo, za vrijeme treninga kortizol u tvom tijelu zapravo raste, jer programirani smo da osjećamo opasnost čim se naš organizam nalazi pod fizičkim naporom. Međutim, jednom kad trening završi, dolazi do potpunog opuštanja organizma, što pozitivno utječe i na fluktuaciju tvojeg hormona stresa. Što je najbolje, tjelovježba također aktivira djelovanje endorfina, hormona koji izaziva sasvim suprotan osjećaj i zbog toga popravlja raspoloženje te ti omogućuje optimističan pogled na tvoju svakodnevicu…

Trening, opuštanje, zdrava prehrana

Ako imaš problema s pretjeranim lučenjem kortizola, što se manifestira kroz konstantnu napetost, brigu pa čak i napade panike, tada definitivno trebaš svoj život sasvim drukčije posložiti.

Na tebi je više vremena provoditi u opuštanju i odlascima u prirodu. Pokušaj poboljšati kvalitetu svog sna, jer treba ti 7 do 9 sati u carstvu snova kako bi tvoje tijelo napunilo baterije. U tome pomaže već spomenuta redovita tjelovježba. Ako joj još dodaš uravnoteženu prehranu, imaš čvrstu bazu za poboljšanje vlastite tjelesne građe, ali i za postizanje duševnog mira.

U svakom slučaju, loše se nositi sa stresom znači riskirati hormonalne poremećaje u vlastitom tijelu. Povišeni kortizol jedan je od takvih poremećaja i može dovesti do različitih problema, od lošeg sna i nekontroliranog debljanja do ozbiljnih emocionalnih kriza.

Zato svakome tko osjeća nemir i napetost preporučujemo redovitu tjelovježbu, pojačanu drugim zdravim navikama, poput nutritivno bogate prehrane i svakodnevnog opuštanja.

A ako želiš vježbati, no ne znaš od kud početi, nemoj misliti da si u bezizlaznoj situaciji. Dapače, u današnje vrijeme imaš priliku jednostavnim, a efikasnim vježbama radi na svojem tijelu i duhu, čak i u vlastitoj sobi.

Da, zahvaljujući Internetu svijet fitnesa okrenut je naglavačke i sve nam je dostupno putem mobitela, bilo kad i bilo gdje. Rezultati pak mogu biti fantastični, još bolji nego da pohađaš grupne treninge ili samostalno radiš u teretani.

Dakle, ako te zanima diskretno vježbanje s ciljem dovođenja vlastitog tijela u ravnotežu, razmisli o online treninzima. Svakako skini našu BudiFit aplikaciju, jer ona će ti najbolje pokazati koje su sve mogućnosti pred tobom dok vježbaš na vlastitoj prostirci.

Ne samo što te u BudiFit aplikaciji čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, već dobivaš i svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. Na njemu je osmisliti treninge i ponuditi ti konkretan plan, skrojen na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

U aplikaciji u svakom trenutku možeš mjeriti rezultate, a tu su i vrijedni savjeti o prehrani. Zato isprobaj BESPLATNO 7 dana BudiFit mobilnu aplikaciju i ubrzo ćeš shvatiti da tjelovježba može biti u isto vrijeme i zabavna i vrlo korisna za tvoje tijelo i um!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se