fbpx
Je li BMI zaista dobro mjerilo tvoje linije?
Mršavljenje Predloženo Top

Je li BMI zaista dobro mjerilo tvoje linije?

Indeks tjelesne mase iliti BMI koristi se kod liječnika kako bi se ocijenilo pati li osoba od prekomjerne tjelesne težine. No, ova mjera nije savršena i ne mjeri precizno količinu masnih naslaga na ljudskom tijelu.

Tko god je bio kod doktora na sistematskom pregledu vjerojatno je saznao svoj BMI. Radi se o indeksu tjelesne mase (eng. “Body Mass Index”), mjerilu zdravlja ljudske težine koje se koristi još od osamdesetih godina.

Ako želiš izračunati svoj BMI, možeš to u svakom trenutku na Internetu. Moraš samo znati svoju visinu i težinu, a još ćeš upisati svoje godine i svoj spol. Zatim će ti sustav izbaciti brojku i smjestiti te u neku od četiri tjelesne skupine:

  • BMI ispod 18,5 znači pothranjenost ili anoreksičnost,
  • BMI od 18,5 do 24,9 je normalna tjelesna težina,
  • BMI od 25 do 29,9 je prekomjerna tjelesna težina,
  • BMI viši od 30 je pretilost.

To je skala s kojom se služe liječnici i na temelju koje te mogu uputiti na dodatnu terapiju, u slučaju da dijagnosticiraju pretilost ili pothranjenost. Međutim, istina je da BMI nije savršen. Ovaj podatak zapravo te može zavarati u oba smjera pa moraš znati da ne mora biti ključan pokazatelj trebaš li smršaviti ili povećati tjelesnu masu…

Ne razlikuje mišiće od masti

Najveći problem BMI-a je to što ne uzima u obzir mišićnu masu na čovjeku, u odnosu na nakupljenu tjelesnu mast. Ovaj jednostavni izračun izbacuje podatak koji će izuzetno mišićavu osobu strpati među pretile, iako možda ima vrlo malo sala na trbuhu, stražnjici i bedrima.

Također stavlja u nepovoljan položaj krupnije građene osobe, s težim ekstremitetima. Drugim riječima, ako imaš malo krupnije noge koje se ne mogu stanjiti niti kad izgubiš kompletnu mast s trbuha, svejedno će te BMI strpati u one s prekomjernom tjelesnom težinom.

Istraživanja su također pokazala da za starije od 65 godina uopće nije dobro da im tjelesni indeks bude između 18,5 i 25. Na temelju krvnog tlaka i drugih dijagnostičkih podataka, ispada da je za zrele osobe najbolji BMI oko 27.

Zna se i da žene imaju više masnih naslaga na svom tijelu od muškaraca, što BMI ne uspijeva adekvatno pratiti pa više žena završava među pretilima i prekomjerno teškima, nego što bi to trebalo biti.

Uz sve to, BMI još optužuju za rasizam. Naime, osmišljen je kako bi pronašao idealni tjelesni indeks za bijelog europskog muškarca, zbog čega mjerenje pripadnika drugih rasa ne daje jednako relevantne brojke. Posebno to dolazi do izražaja s Azijcima. Oni su sitnije građe i lakše skupljaju mast u području abdomena, zbog čega se za njih preporučuje koristiti potpuno drukčiju skalu…

Koje su alternative mjerenju BMI-a?

Postoji još neki podaci koji će ti otkriti održavaš li zdravom tjelesnu težinu ili nešto trebaš mijenjati. Opseg struka je bitan, jer najopasniji tip masti skuplja se upravo između organa u trbušnoj šupljini. Smatra se da ne bi smio biti veći od 100 cm kod muškaraca, a 90 cm kod žena.

Tu je još omjer visine i opsega struka koji ne smije prelaziti 0,50, a omjer opsega kukova i struka ne bi kod žena smio prelaziti 0,85, a kod muškaraca 0,90. Možda je ipak najbolje mjeriti postotak tjelesne masti na tijelu, za što postoji nekoliko različitih metoda, uključujući i specijalne vage koje su odavno došle u Hrvatsku.

Tu se posebno mjeri potkožno salo, a posebno visceralna mast, odnosno ona među organima. Ti podaci će ti dati jasnu sliku o tvojoj težini i tome postoji li potreba nešto mijenjati.

U svakom slučaju, bilo da te BMI smjestio među debele ili normalne, taj podatak ne mora značiti da težina ugrožava tvoje zdravlje. Postoje brojna dodatna mjerenja koja će dati jasniju sliku i precizno ti reći u kakvom je stanju tvoj organizam.

No, najčešće ti je situacija sasvim jasna i bez ikakvog mjerenja. Ako težina pritišće tvoje kosti i zglobove te je izuzetno izražena na području trbuha, bedara i stražnjice, tada definitivno trebaš nešto poduzeti, jer očito je da ugrožava tvoj krvožilni sustav, probavu pa i kosti. Manjak energije, loš san i niska razina fizičke izdržljivosti još su neki dodatni podaci koji potvrđuju da imaš prekomjernu tjelesnu težinu.

Tada ti ne preostaje ništa drugo nego dovesti svoju prehranu u red i tome dodati redovitu tjelovježbu. To neće biti problem ako posjeduješ pregršt znanja o fitnesu i nutricionizmu. No, ako već dugo tapkaš u mraku i nikako da kreneš u pravom smjeru, tada ti ne bi trebalo biti neugodno potražiti stručnu pomoć.

Što je najbolje, danas možeš realizirati fantastičan plan treninga bez da uopće izlaziš iz svoje kuće! Potrebna ti je samo težina vlastitog tijela ili jednostavni rekviziti poput girje i elastičnih traka, kako bi tvoje tijelo moglo izvoditi jednostavne, a efikasne pokrete uz koje ćeš vrlo brzo dovesti svoj organizam u red.

Baš to te čeka uz našu BudiFit mobilnu aplikaciju. Ne samo što ćeš dobiti na raspolaganje video demonstraciju stotina različitih vježbi, već će o tvom zdravlju osobno brinuti profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong. On će na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika osmisliti konkretne treninge za tebe i omogućiti da uz njih postepeno napreduješ iz tjedna u tjedan.

Savjeti o prehrani i mentalna podrška također dolaze uz aplikaciju, kao i mjerenje rezultata. Zato je svakako skini i isprobaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš otkriti najbolji, najlakši i najsigurniji način kako uspješno dovesti u red vlastitu tjelesnu težinu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se