fbpx
Zašto je salo oko trbuha opasno za zdravlje tvog srca?
Predloženo Top Zdravlje

Zašto je salo oko trbuha opasno za zdravlje tvog srca?

Iako masne naslage u trbušnom području većina vidi isključivo kao estetski problem, zapravo se radi o problemu koji može negativno utjecati i na tvoj krvožilni sustav.

Prekomjerna tjelesna težina negativno utječe na zdravlje tvojih zglobova, kostiju, mišića i probave, a tu je i kardiovaskularni sustav, koji pod utjecajem loše prehrane i pasivnog stila života posebno pati.

No, zanimljivo je da su istraživanja pokazala da povećanje opsega oko struka predstavlja još veću opasnost za tvoj organizam od samog povećanja ukupnog broja kilograma. Naime, nakupljene naslage upravo na tom području negativno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava, što je suprotno vjerovanju većine ljudi, koji smatraju da je “špek” na trbuhu isključivo estetski problem.

Koliko će sala imati oko trbuha osoba koju muči višak kilograma ovisi prije svega o genetici, jer nekima se višak masti skuplja prije svega u području stražnjice i bedara, kao i oko samog lica te na rukama i leđima.

Liječnici kažu da je salo oko stražnjice i bedara ipak bolja opcija, iako nije neki sjajan prizor te može otežati tvoje kretanje i smanjiti tvoju energiju na minimum. A ako se višak kila kod tebe odmah slaže na području trbuha, tada zaista trebaš razmisliti o prelasku na zdravi stil život, jer će ti na tome tvoje srce biti izuzetno zahvalno…

Visceralna mast nije bezazlena

Znanstvena istraživanja pokazala su da svaka dva i pol centimetra povećanja opsega struka povećavaju rizik od srčanog udara za 11%, što je čak više od utjecaja ukupnog povećanja tjelesne mase na krvožilni sustav.

Razlog tome nije mast koju vidiš u ogledalu kako strši s obje strane tvojih bokova, niti višak koji se izbočio na tvom trbuhu. Ispod toga postoji još jedan sloj, koji se naziva visceralna mast.

Ona se nakuplja između tvojih abdominalnih unutrašnjih organa kao što su jetra, gušterača te debelo i tanko crijevo. Visceralna mast razlikuje se od vanjskog sloja po tome što je sklonija izazivanju različitih upala, što negativno utječe na rad arterija, a samim time i na rad srca.

Srce u tim situacijama mora brže pumpati krv, kako bi upaljena područja dobila potreban kisik i uspješno se regenerirala, što dugoročno dovodi do povišenog krvnog tlaka i opasnosti od infarkta.

Drugim riječima, mast na području trbuha traži od srca da radi napornije i cijeli krvožilni sustav dovodi u neravnotežu. A ako počneš trošiti masne naslage oko svog struka, smanjit će se polako i visceralna mast u abdominalnom području, što će olakšati život brojnim organima, a ponajviše srcu i njegovim krvnim žilama…

Tjelovježba topi masne naslage

Dakle, ako imaš višak sala oko trbuha, ali te pretjerano ne dira tvoj trenutni oblik tijela, moraš znati da ipak vrijedi poraditi na svojoj liniji. Ne zbog izgleda, nego zbog zdravlja srca.

A odlične rezultate u borbi s prekomjernom težinom najlakše ćeš postići kombinirajući uravnoteženu prehranu s aktivnim stilom života. To znači bazirati svoje obroke na nutritivno bogatim namirnicama, poput voća, povrća, grahorica, integralnih žitarica te biljnih ili životinjskih izvora proteina. Također, vrijedi tome dodati redovitu tjelovježbu, jer upravo potrošnja kalorija kroz trening olakšat će postizanje kalorijskog deficita, bez potrebe za radikalnim dijetama i bilo kakvim gladovanjem.

U svakom slučaju, ako protegneš mišiće nekoliko puta tjedno puno ćeš napraviti za svoju tjelesnu težinu, ali i za učvršćivanje svojih mišića. Usput će ti značajno narasti razina energije, a popravit će se tvoja ravnoteža i elastičnost. U konačnici to ti donosi puno kvalitetniju svakodnevicu, kao i lakšu realizaciju bilo kakvih zadataka koje staviš pred sebe.

Dakle, salo oko trbuha nije problem eliminirati, ako znaš što radiš. A prelazak na zdravi životni stil definitivno je lakši uz vrijedne savjete onih koji su već prošli ono što ti trenutno prolaziš.

Zato se svakako priključi Fit Lifestyle grupi na Facebooku, jer tamo ćeš pronaći simpatične entuzijaste uvijek spremne razgovarati o efikasnoj tjelovježbi i adekvatnoj prehrani, kao i stručne savjete profesionalnog fitnes trenera koje definitivno ne želiš propustiti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se