fbpx
Tražiš grupni trening? Ovakav bi trebalo izbjegavati!
Fitness Predloženo Top

Tražiš grupni trening? Ovakav bi trebalo izbjegavati!

Grupni treninzi mogu biti izuzetno zabavni, a i pobrinuti se za potrošnju solidnog broja kalorija. No, postoje i oni nakon kojih ćeš se osjećati lošije nego prije njihovog početka, zbog čega ih pod svaku cijenu treba izbjegavati.

Svi smo mi društvena bića i želimo biti okruženi ljudima dok pokušavamo poboljšati kvalitetu svoje svakodnevice. To vrijedi i za svijet fitnesa, u kojem mnogi pronalaze dovoljno motivacije vježbati samostalno, no katkad nam se čini da bi sve bilo zabavnije kad bismo to radili u grupi.

Baš zbog toga su u posljednja dva desetljeća postali vrlo popularni grupni treninzi. Izbor u velikim gradovima u Hrvatskoj je sasvim pristojan. Možeš se uključiti u pilates i jogu, kao i u različite oblike aerobika. Tu je i spinning, gdje se potrošnja kalorija odvija na biciklu te naravno kružni treninzi s posebnim fokusom na ubrzanje metabolizma.

Sve to zvuči super, no moraš znati da grupni trening nije uvijek najbolje rješenje za tebe. Mnogo će toga ovisiti o fitnes treneru koji ga vodi pa ako vidiš bilo koji od ovih negativnih znakova, razmisli želiš li nastaviti trenirati na istom mjestu…

Nužna prevencija od ozljeda i prilagodba

Da bi grupni trening za tebe bio dobar, mora prije svega dati priliku početniku da se što prije u njemu snađe. Važno je i da bude fokusiran na prevenciju od ozljeda.

Dakle, ako dođeš na trening na kojem trener smatra da nema nikakve koristi od zagrijavanja i istezanja, to je svakako znak da mu nije previše stalo do onih koji tek ulaze u svijet tjelovježbe. Naime, takav režim može funkcionirati za nekog tko redovito trenira, no za tebe je prilično riskantno ulaziti u sasvim nove pokrete bez ikakve prevencije od ozljeda.

Problem je i ako voditelj treninga ne nudi baš nikakvu alternativu pokretima koje forsira. Naime, neki ljudi jednostavno ne mogu izvesti ono što se traži pa ako im se ne ponudi druga varijanta pokreta koja će im olakšati vježbu, to će u najgorem slučaju dovesti do ozljeda, a u najboljem samo do osjećaja razočaranja što ne možeš odraditi sve što je zacrtano.

Dakle, prije nego kreneš s grupnim treningom svakako se raspitaj je li osmišljen tako da pogoduje početnicima ili ide na ruku isključivo iskusnim vježbačima. Raspitaj se i o samom treneru te njegovim metodama, kao i o tome koliko su zapravo pokreti koji se od tebe traže opasni za tvoje tijelo…

Motivacija kroz viku samo će te posramiti

Postoji još jedan problem koji je prisutan kod mnogih grupnih treninga. Naime, treneri smatraju da će vikom na polaznika podići motivaciju i pomoći ti da uspješno odradiš sve što je zacrtano.

U realnosti situacija uopće nije takva. Dapače, osjećaš se posramljeno kad netko viče na tebe pred drugima i stalno te kritizira, samo zato što ne možeš držati tempo ili nepravilno izvodiš pokrete. Nakon takvog treninga uzalud ti potrošene kalorije, jer osjećat ćeš se lošije nego prije njegovog početka.

Dakle, dobar grupni trening je onaj koji daje priliku početnicima da polako, ali sigurno uhvate ritam s ostatkom grupe. Bez ikakve vike i ostalih promašenih motivirajućih metoda te s posebnom brigom usmjerenom prema prevenciji ozljeda.

Uzmi svakako u obzir i efikasnost same tjelovježbe te vrijeme potrošeno na dolazak i odlazak s treninga, kao i to koliko je grupa u kojoj treniraš uopće poticajna.

U svakom slučaju, ima smisla okušati se u grupnom treniranju. No, nije tajna da su se mnogi razočarali, jer pokazalo se kroz godine da fitnes rezultati u velikoj mjeri ovise o individualiziranom pristupu. Drugim riječima, svaki trening bi trebao bi biti prilagođen upravo tebi i tvojim fizičkim karakteristikama, kao i tvojim ciljevima.

Baš zato individualni treninzi danas pobjeđuju grupne, barem po pitanju skidanja masnih naslaga i izgradnje mišićne mase. Što je najbolje, dostupni su zadnjih godina po povoljnoj cijeni zahvaljujući Internetu. To znači da online možeš dobiti osobnog fitnes trenera, kao i jednostavne, a efikasne vježbe koje ćeš izvoditi u udobnosti svog doma, u vrijeme koje tebi najbolje odgovora.

Dakle, ako više voliš diskretno vježbanje i tvoj je fokus prije svega na rezultatima, tada su online treninzi za tebe najbolja opcija. Zato svakako skini našu BudiFit mobilnu aplikaciju, jer u njoj te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, onih samo s težinom tvog tijela, kao i onih s girjom i elastičnim trakama.

U aplikaciji također dobivaš svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će tebi prilagoditi režim treninga i podijeliti s tobom konkretan plan vježbi iz tjedna u tjedan, uz koje rezultati definitivno ne bi smjeli izostati.

Savjeti o prehrani, mentalna podrška i mjerenje rezultata. Sve te to čeka u BudiFit aplikaciji pa je svakako skini i isprobaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš najsigurnijim putem doći do ostvarenja vlastitih fitnes ciljeva!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se