fbpx
Zašto je psiha toliko važna kod mršavljenja?
Mršavljenje Predloženo Top

Zašto je psiha toliko važna kod mršavljenja?

Kao i kod svake druge promjene navika, mršavljenje od tebe traži čvrstu psihu i uspješnu kontrolu emocija. Istina je, tvoj um može napraviti razliku!

“Sve je u glavi!”. To je fraza koju smo svi mi bezbroj puta čuli. Iako u mnogim situacijama ova tvrdnja ne drži vodu, kad je u pitanju kontrola tjelesne težine psiha zaista igra vrlo bitnu ulogu.

Naime, upravo se um često poigrava s nama i potiče nas da prekomjernim unosom kalorija tražimo razlog za sreću. Također, proces mršavljenja nikad nije potpuno jednostavan i ima svoje uspone i padove, zbog čega ćeš povremeno biti na iskušenjima i tada je važno ne pokleknuti.

Uz sve to, postoje i određene karakterne odlike koje vrijedi razvijati, kako bi tvoja dijeta na kraju dala rezultate. Prije svega govorimo o odlučnosti, predanosti i dosljednosti, ali i vjeri u sebe. Nema sumnje, manjak samopouzdanja može biti uteg koji će te dotući i jedan je od glavnih razloga odustajanja od mršavljenja u Hrvatskoj, a razlog je i za izbjegavanje uopće upuštanja u taj proces.

Dijeta u pravilu traži i promjenu navika, što znači izlazak iz zone komfora. Takav korak izaziva nesigurnost i nelagodu, zbog čega ćeš možda poželjeti odustati odmah na početku, osim ako ne natjeraš vlastiti um da ustraje.

Dakle, osim uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe, posebnu pažnju tijekom mršavljenja treba posvetiti i vlastitoj psihi, jer o njoj puno toga ovisi. Dobra je vijest da mentalna snaga postoji u svakom od nas, samo je treba poticati i dopustiti da napokon ugleda svjetlo dana…

Sve kreće od pozitivnog razmišljanja

Ako se želiš napokon riješiti masnih snaga i tako poboljšati stanje cjelokupnog organizma, prije svega moraš vjerovati da imaš ono što je potrebno za ostvariti sjajan rezultat.

Dakle, optimizam je važan od samog početka, a ako se osjećaš jako poljuljano i uzdrmano prijašnjim negativnim iskustvima, tada je važno pronaći osobu koja će te poticati i motivirati te ti tako pomoći da zaboraviš na prošlost.

Jednom kad počneš vjerovati u sebe i u sretni završetak tvoje misije, tada ti je samo potreban kvalitetan plan mršavljenja, baziran na realno postavljenim ciljevima i dijeti koja nije radikalna. Kada ga dobiješ u svoje ruke, bilo vlastitim istraživanjem ili uz pomoć profesionalne podrške, preostaje ti odlučno, dosljedno i predano provoditi zacrtanu strategiju.

Strast i entuzijazam svakako će ti u tome pomoći pa dok radiš na sebi uvijek imaj na umu svoj konačni cilj, kako bi ti bilo lakše svakodnevno praviti male korake koji vode prema njemu. Baš zato je važno ne pretjerivati s rezanjem kalorija niti tražiti od sebe tjelovježbu na nivou profesionalnih sportaša, jer će te konstantna glad i mišićni bolovi prije ili kasnije mentalno slomiti. Umjerenost je ipak najsigurniji put k uspjehu.

Jedna od tajni kako održati um svježim i entuzijastičnim svakako je podijeliti misiju na manje segmente i znati proslaviti svaki uspješno kompletirani dio. Što je uspjeh bliži, to ćeš dobiti više elana da jurneš prema njemu, zbog čega je odlična praksa postaviti manje ciljeve na putu do onog velikog…

Mora biti povremenog zapinjanja

Čak i ako savršeno odrađuješ zacrtanu strategiju, tijekom mršavljenja vjerojatno će ti se dogoditi da prije ili kasnije zapneš.

Razlog tome je prilagodba metabolizma novoj razini unosa kalorija, ali i različiti vanjski faktori koji će ti onemogućiti da baš svaki dan maksimalno efikasno radiš na svojoj liniji. Tada će se brojka na vagi prestati smanjivati i to je opasan trenutak za tebe, u kojem bi ti se moglo dogoditi da mentalno pukneš i posustaneš.

Tu zatim najviše dolazi od izražaja tvoja psiha, jer moraš nastaviti dalje. Svi mi volimo mjeriti uspjeh u brojkama, no ponekad je važnije kako se osjećaš i koliko energije imaš, kao i uživaš li u onome što prolaziš. Ako te dijeta nije potpuno iscrpila, a ne bi smjela ako je tvoja prehrana uravnotežena i tjelovježba zabavna, povremeni posrtaji neće te zaustaviti dok pokušaš prijeći na zdravi životni stil.

Zato stisni zube i još malo izdrži, jer ako sve radiš kako treba, zapinjanja tijekom dijete su kratkotrajna, a konačni uspjeh će doći. Doduše, u završnici nešto sporijim tempom, što je sasvim prirodno.

Dakle, koliko god mršavljenje može biti efikasno i jednostavno kad se vodiš pravim principima, još uvijek ti treba pouzdan um ako želi postići željene rezultate. To znači vjerovati u sebe i u ono u što se upuštaš, kao i imati hrabrost izaći iz zone komfora, zbog viših ciljeva. Dosljednost, odlučnost i predanost još su tri karakterne osobine koje čuče u svakom od nas i samo na njima trebaš poraditi, kao i na čvrstini jednom kad naiđeš na privremene zapreke, tipične za svaku dijetu.

A ako nemaš niti potrebno znanje za sastaviti kvalitetan plan mršavljenja ni dovoljno samopouzdanja u sve se ovo upustiti, još uvijek ništa nije izgubljeno!

Baš zbog toga postoji BudiFit mentorski program, kroz koji dobivaš stručnu pomoć profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, a i psihološku podršku NLP majstorice Bobane Mijatović.

Istina je, bilo da imaš sala na trbuhu ili na bedrima i stražnjici, ti možeš bez stresa i lutanja elegantno izgubiti 10 kilograma u razdoblju od tri mjeseca. Samo ti treba netko tko će ti otkriti prave poteze uz koje je najlakše uspješno smršaviti.

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, kao i psihološka pomoć, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate.

Cilj tvog programa mršavljenja prije svega će biti unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije i manje centimetara oko struka, kao i bolja kvaliteta svakodnevnog života. Na kraju ti se smiješi potpuna transformacija, o kojoj oduvijek sanjaš. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi i kreni u vlastitu veliku pobjedu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se