fbpx
Pet znakova da u tijelo ne unosiš dovoljno proteina!
Predloženo Top Zdrava prehrana

Pet znakova da u tijelo ne unosiš dovoljno proteina!

Unos proteina važan je za izgradnju mišića, kao i za izgradnju svih ostalih tkiva u tvom tijelu. Zato dolazi do negativnih posljedica ako zanemariš namirnice bogate bjelančevinama, što je posebno kritično ako si u fazi mršavljenja.

Proteini iliti bjelančevine spadaju među tri ključna makronutrijenta pri izgradnji ljudskog tijela. Za razliku od ugljikohidrata i masti, nitko ti neće savjetovati da smanjiš na minimum unos proteina, jer oni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju organizma.

Istina je, baš ti proteini zaslužni su za rast i održavanje tvoje mišićne mase. No, puno toga rade unutar tijela što uopće nije vidljivo. Naime, bjelančevine su uključene u izgradnju tkiva organa, kao i tkiva kose, kože, noktiju pa i krvnih žila. Drugim riječima, nemoguće je išta promijeniti ili poboljšati unutar organizma bez proteina i aminokiselina, a bez njih je zapravo problem i održati tijelo zdravim.

Kao što vjerojatno znaš, proteine možete dobiti konzumiranjem mesa i ribe, ali i iz brojnih biljnih izvora, poput graška, soje, kvinoje i chia sjemenki, kao i iz orašastih plodova.

Koji god stil života da prakticiraš, izvora proteina sasvim je dovoljno da zadovoljiš svoje potrebe. Procjenjuje se da dnevni unos treba biti između 1,2 i 2,0 grama po kilogramu tvog tijela. To znači da ako imaš 60 kila, trebaš unositi minimalno 72 grama proteina dnevno, a unos bi trebao biti i veći u fazi intenzivnog mršavljenja, kako bi tvoja mišićna masa ostala netaknuta.

Doduše, većina nas nema baš volju precizno mjeriti unos bjelančevina u tijelo. Mnogi ni ne znaju koja je hrana krcata proteinima, a gdje ih nedostaje.

Svejedno, dok god prakticiraš raznoliku i uravnoteženu prehranu, bit će dobro. No, industrijski obrađena hrana, u kojoj nema ništa osim gomile ugljikohidrata može tvoje tijelo ostaviti bez proteina. To ćeš itekako osjetiti u svojoj svakodnevici, jer pojavit će se neki od ovih znakova koji dokazuju da tvoje tijelo ne dobiva dovoljno najvažnijeg makronutrijenta…

Gubitak mišićne mase

Da, to je klasični znak nedovoljnog unosa proteina. Da bi tvoji mišići rasli, potreban ti je značajan unos bjelančevina. No, ako podbaciš s konzumiranjem hranjivim namirnicama, tada nećeš imati dovoljno proteina čak ni za njihovo održavanje.

Kad postoji deficit, proteini su u takvim okolnostima potrebni kako bi tvoji organi dobivali dovoljno gradivnih elemenata. Mišići će ostati zakinuti, a ako još dodatno smanjiš unos tada ni tvoja tkiva neće imati dovoljno aminokiselina za svoje održavanje, što je problem koji može imati vrlo teške posljedice…

Češća glad

Ako sat vremena nakon obroka imaš potrebu ponovo jesti, to je jedan od dokaza da tijelo možda nije dobilo dovoljno proteina.

Naime, za razliku od namirnica krcatih šećerom koje ti daju kratkotrajnu sitost, hrana bogata proteinima ipak se sporije probavlja i osigurava da se glad javi puno kasnije, nego prilikom konzumiranja onog što nazivamo praznim kalorijama. Zato oni koji ne unose dovoljno proteina obično stalno nešto grickaju, čime tijelo pune kalorijama, a ne daju mu ono što je potrebno za njegovu kvalitetnu izgradnju.

Krhki nokti i spori rast kose

Nedostatak proteina ne manifestira se samo na tvojim mišićima. Naime, bjelančevine igraju važnu ulogu u izgradnji tvoje kose i tvojih noktiju.

Ako tvoji nokti postanu krhki, to može biti znak da ti nedostaje bjelančevina. Što se kose tiče, nedostatak aminokiselina ne samo što dovodi do gubitka njezinog sjaja, već jednostavno počne sporije rasti. To možda smanjuje tvoj godišnji trošak kod frizera, no pokazuje i da tijelu fali proteina.

Ozljede, anemija i pad imuniteta

Proteini su jedan od gradivnih elemenata antitijela koja se bore protiv virusa i bakterija. Vitamin C je važan za tvoj imunološki sustav, no aminokiseline također igraju bitnu ulogu pa ako tvoj imunitet odjednom padne, to može biti indikator nedovoljnog unosa proteina u tijelo.

Isto vrijedi i za ozljede, pogotovo one vezane uz frakturu kostiju. Posljednja istraživanja pokazala su da uz kalcij važnu ulogu u zdravlju kostiju imaju upravo proteini, a njihov nedostatak može dovesti do neželjenih lomova.

Spomenimo još anemiju, odnosno nedovoljnu proizvodnju crvenih krvnih stanica, nužnih za distribuciju kisika unutar organizma. Nedostatak proteina jedan je od uzroka ovog poremećaja, o čemu se svako posavjetuj s doktorom, jednom kad nalaz tvoje krvi pokaže nedostatak eritrocita.

Padovi energije i loše raspoloženje

Za kraj, spomenimo da proteini daju tijelu stabilnu razinu energije, za razliku od ugljikohidrata uz koje energetska razina tvog organizma skače i pada.

A zanimljivo je da isto vrijedi i za raspoloženje, jer prehrana bazirana na ugljikohidratima donosi uspone i padove koji se osjete na tvojoj psihi. S druge strane, bjelančevine će osigurati više stabilnosti, uz koju će ti biti puno lakše kontrolirati vlastite emocije.

Dakle, proteini su nužni za održavanje tvog zdravlja, a bez njihovog adekvatnog unosa nemoj ni razmišljati o uspješnom mršavljenju ni o kvalitetnoj izgradnji tijela. Ako nemaš vremena ni živaca baviti se mjerenjem njihovog unosa, to je sasvim razumljivo. No, tada je najbolje posavjetovati se s profesionalcem, nekim tko ima nutricionizam i fitnes u malom prstu te ti može na jasan i jednostavan način objasniti kako raditi na sebi i postići rezultate.

Zato se obavezno pretplati na BudiFit newsletter, jer profesor kineziologije Kristian Amstrong putem njega će ti se javljati jednom tjedno, nakon što je već pomogao tisućama svojih klijenata. Dobivat ćeš vrijedne savjete o prehrani i tjelovježbi, ali i priliku trgnuti se i napokon kontrolirati svoju težinu na način koji ti se prije činio potpuno nemoguć!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se