fbpx
Elastične trake za fitnes – iznenađujuće moćno oružje pri izgradnji tijela!
Fitness Predloženo

Elastične trake za fitnes – iznenađujuće moćno oružje pri izgradnji tijela!

Ono što su nekoć davno bili isključivo utezi, danas su postale elastične trake. Tjelovježba uz ovaj tip rekvizita jamči odličan rad na mišićnoj snazi, poboljšanje ravnoteže i gubitak masnih naslaga…

Naizgled sasvim obične, a zapravo vrlo moćne! Svijet fitnesa mijenja se iz godine u godinu, a trenutno se nalazimo u eri u kojoj sve važnije mjesto zauzimaju elastične trake i gume.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-11T194225.624

Riječ je o jeftinom rekvizitu kojeg je moguće nabaviti po cijeni manjoj od stotinu kuna, a odličan je jer osigurava manji ili veći otpor pri izvođenju tjelovježbi, ovisno o načinu korištenja, odnosno o odabranoj dužini hvata.

Elastične trake ne samo što povećavaju mišićnu snagu i omogućuju izuzetno kvalitetnu progresiju pri vlastitoj izgradnji tijela, već čak i svojim dugoročnim djelovanjem na tijelo olakšavaju sve one najjednostavnije aktivnosti, od hodanja i penjanja stepenicama pa sve do običnog sjedenja…

Zašto elastične trake, a ne utezi?

Istina je, desetljećima su utezi bili glavni rekviziti prilikom izvođenja vježbi i rada na mišićima, no u posljednje vrijeme pojavile su se nove mogućnosti, uključujući i elastične trake.

Njihova tajna je u izazivanju potpunije kontrakcije mišića, za razliku od utega. Naime, otpor se s njima osjeća u oba smjera izvođenja pokreta, a ne samo u jednom pa su mišići cijelo vrijeme zaposleni, što donosi dvostruku veću korist od pojedinih vježbi.

Također, iako ćeš ih naći u teretani, trake su sasvim pogodne i za rad kod kuće, a zauzimaju manje prostora od utega i donose više različitih razina otpora nego što ih dobivaš s istim brojem kupljenih utega…

Koje su glavne koristi od treninga s trakama?

Sjajna je stvar što je već jedna elastična traka dovoljna za izvođenje vježbi koje obuhvaćaju sve glavne mišićne skupine.

Nema te sprave iz teretane čiju funkciju ne može replicirati ovaj rekvizit, ako znaš kako ga koristiti. Upravo zbog toga daje odlične rezultate pri treninzima snage, uz potencijalni rast mišića između 10 i 30% u dva mjeseca, za one koji rade pravilno i svoj program tjelovježbe uspješno usklade s uravnoteženom prehranom.

No, rast mišića nije jedina korist od treninga s otporom. Trake se koriste i za poboljšanje ravnoteže, povećanje fleksibilnosti pa i vježbanje nekih specifičnih pokreta, važnih za poboljšanje rezultata pri pojedinim sportskim aktivnostima ili fizičkim poslovima.

Uz sve to, valja naglasiti da će dobro postavljen program treninga s elastičnim trakama imati izuzetno pozitivan utjecaj na tvoje motoričke sposobnosti, zdravlje zglobova i držanje tijela, uz lijepo oblikovane i učvršćene mišiće…

Na što najviše paziti pri treningu otpora s trakama?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-11T195020.005

Elastične trake jedan su od onih rekvizita za koje je važno dobro proučiti kako iz njih izvući maksimum, jer samo tako si možeš osigurati kvalitetan trening s njima.

Držanje tijela je važno pri svakoj vježbi s trakama, kao i pravilno izvođenje samog pokreta, koji nikad ne smije biti običan trzaj.

Naravno, važno je naučiti i kako iz pojedine trake izvući manje ili više otpora te koji broj ponavljanja je optimalan za željene rezultate. Uzeti u obzir treba i brzinu, odnosno ritam pojedinih pokreta pri vježbanju.

Teško je baš od prve izvoditi traženi pokret, ali itekako je moguće svoj trening trakama s vremenom dovesti do savršenstva, pogotovo ako se dokopaš pravih savjeta o njihovoj upotrebi, kao i optimalnog seta tjelovježbi.

Sve u svemu, riječ je o jednostavnom, a fantastičnom oružju pri izgradnji tijela, uz koji možeš raditi na cijelom tijelu, ali i učvršćivati ciljane zone, pritom poboljšavajući svoju ravnotežu i držanje. Potrošnja kalorija? Da, i to. Definitivno ćeš se uz jedan takav trening dobro oznojiti.

A ako tek ulaziš u svijet elastičnih traka, a želiš naučiti koristiti ih na pravi način, na pravom si mjestu! Čim zapneš, obavezno se javi meni, treneru Kristianu.

Godinama već uspješno vodim treninge s ovim rekvizitom i znam kako djelovanje elastičnih traka prilagoditi potrebama baš svakog, u skladu s mogućnostima i postavljenim ciljevima.

Nemoj da ti bude neugodno kontaktirati me, jer siguran sam da ću uspjeti naći vremena za tebe i veselim se što ti mogu pomoći!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se