11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-02-14T213423.789

Dijeta s vikend oduškom – Prednosti i zamke novog hit režima prehrane!

396

Iako dijeta koja nalaže striktno pridržavanje preko tjedna, a manje stroga pravila vikendom može dati itekako dobre rezultate, treba paziti na nekoliko krivih koraka, jer oni mogu sve upropastiti…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-14T212530.011

Nema sumnje, višemjesečna dijeta s vrlo strogim pravilima može izazvati stres i dovesti do mentalnog pucanja kod osobe koja pokušava smršaviti, zbog čega su posljednjih godina sve popularnije varijante koja dopuštaju s vremena na vrijeme određeni ispušni ventil.

Jedna takva traži od osobe koja prelazi na zdravi životni stil striktno pridržavanje uravnotežene prehrane bazirane na industrijski neobrađenoj hrani preko tjedna, dok vikendom dopušta određeno olakšanje.

Drugim riječima, subotom i nedjeljom nema drame oko svake unesene kalorije, kada su dopušteni sladoled, kolači pa čak i grickalice. Zvuči sasvim prihvatljivo za nekog tko želi dovesti u red svoju tjelesnu težinu, no može li upaliti?

Kalorijski deficit moguć i uz ovakav režim

Informacije koje dolaze s terena pokazuju da je uz dijetu s vikend oduškom itekako moguće smršaviti i učvrstiti vlastito tijelo, uz svakako manje stresa nego pri režimu koji traži višemjesečnu striktnu predanost, bez i sekunde opuštanja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-14T214014.276

Naime, ako se plan tjedne prehrane, kao i fizičkih aktivnosti koje će pratiti ovu dijetu postave kako treba, kalorijski deficit definitivno će biti postignut, a samim time i gubitak masnih naslaga na tijelu.

Dobra je stvar kod ovakvog režima što je cjelokupna dijeta podijeljena na puno manjih segmenata, s ciljevima za koje imaš osjećaj da su nadohvat ruke, jer su udaljeni samo nekoliko dana od tebe.

Redovita nagrada za vlastiti trud potiče te da konstantno nastavljaš dalje u istom stilu, ka konačnom cilju postizanja željene figure i poboljšanja cjelokupne zdravstvene slike vlastitog organizma. Međutim, na neke stvari ipak treba paziti…

I za ovakvu dijetu potrebne su disciplina i strpljenje

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-14T222339.518

Iako se čini kao laganica i idealan ulazak u svijet uravnotežene prehrane za nekog tko ima problema s prekomjernom težinom, čak ni ovakav tip dijete ne može uspjeti bez visoke razine discipline i potpune predanosti.

Naime, prvo i najvažnije je ne koristiti vikend kao dopuštenje za potpuni gubitak kontrole i prepuštanje orgijama za stolom, sve dok ne nadoknadiš teškom mukom izgubljene kalorije preko tjedna. Taj pokoji slatki ili masni obrok kojeg si smiješ priuštiti trebao bi biti tek mala nagrada za tvoje nepce, a ne zeleno svjetlo za prežderavanje.

Također, kada jednom nedjelja završi i započne radni tjedan, nije baš lako vratiti se ponovo zdravoj i uravnoteženoj prehrani pa ti se može dogoditi da počneš širiti broj dana s oduškom, da bi tvoja dijeta zatim potpuno izgubila na svojoj učinkovitosti.

Važno je i naglasiti da je za ovaj tip dijete izuzetno bitna tjelesna aktivnost. Bilo da se radi o žustrom hodanju, džogingu, kružnom treningu s težinom vlastitog tijela ili treningu snage u teretani, ključno je dodati malo znojenja ovakvoj, manje striktnoj dijeti, da ti se ne dogodi da moraš nadoknađivati vikend kalorije pretjerano oskudnim obrocima preko tjedna, što je loše za tvoju razinu energije i dugoročno vrlo upitna strategija.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-14T215040.465

U svakom slučaju, dijeta s vikend oduškom u pravilu traje duže od one striktne pa zahtijeva barem jednaku predanost i strpljenje, ali može biti manje stresna i vrlo efikasna. Zbog toga bi svatko tko želi poraditi na izgradnji vlastitog tijela trebao iskušati može li normalno funkcionirati na takvom režimu, jer postoji šansa da će baš u ovome pronaći idealnu varijantu za sebe.

A ako te zanimaju stvarna iskustva s ovim tipom dijete, kao i s drugim varijantama mršavljenja i rada na vlastitom tijelu, svakako se pridruži našoj BudiFit zajednici na Fejsu, gdje će naši simpatični članovi s tobom rado podijeliti svoje dobitne formule, one koje su im dokazano osigurale kalorijski deficit i ostvarivanje željenih rezultata!