fbpx
Kako dugoročno osigurati kalorijski deficit, bez kojeg nema gubitka kila?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-12T012231.440
Herbalife Lifestyle Mršavljenje Ostalo Zdravlje

Kako dugoročno osigurati kalorijski deficit, bez kojeg nema gubitka kila?

Osigurati svom tijelu potrošnju kalorija veću od unosa ključno je u procesu mršavljenja, a ako želiš zaista izgubiti kile i ostvariti dugoročno održive rezultate, ključno je uzeti u obzir ovih nekoliko važnih faktora!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T005323.527

Tko želi smršaviti, dobro zna da će to ostvariti ako smanji obilnost svojih obroka, a poveća svoju fizičku aktivnost. Na taj način nastaje ono što se u fitnesu zove kalorijski deficit, odnosno stanje tijela u kojem počinješ trošiti pohranjenu mast i gubiš kile, što je potaknuto većom potrošnjom kalorija od dnevnog unosa kojeg osoba dobiva kroz hranu.

Zvuči potpuno jednostavno, no svatko od nas ima drukčiji metabolizam te nam odgovaraju različite dijete i različiti tipovi treninga, a nemamo ni jednaku količinu slobodnog vremena ni jednake mogućnosti posvetiti se tom procesu. Zbog toga pri osiguravanju dugoročnog kalorijskog deficita, a samim time i održivog plana mršavljenja, treba svakako uzeti u obzir ove važne faktore…

Precizno praćenje unosa i potrošnje kalorija puno pomaže

Biti upoznat s količinom kilokalorija koju određeni tipovi hrane daju tvojem tijelu, kao i izgubljenim kilokalorijama u određenom vremenskom razdoblju pri tvojoj omiljenoj tjelovježbi, pola je uspjeha ako želiš smršaviti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T005803.380

Postoje brojni kalkulatori kalorija na Internetu koji u tu svrhu mogu pomoći, a ako potpuno iskreno vodiš evidenciju, imat ćeš najviši mogući stupanj kontrole nad svojom dijetom, a samim time i najveće izglede da krajnji rezultat bude uspješan…

Uzeti duže razdoblje za analizu napretka

Već smo puno puta naglasili i još jednom ćemo: mršavljenje nije sport za nestrpljive! Riječ je o dugoročnom procesu koji traje tjednima i mjesecima, a zanimljivo je da svoj kalorijski deficit potpuno precizno možeš voditi tek nakon prva dva mjeseca dijete.

Naime, ako radiš dijetu po školskim pravilima, prva dva tjedna obično su faza u kojoj održavaš težinu i pokušavaš se naviknuti na postepeni prelazak na zdrav životni stil, pritom vodeći barem okvirnu evidenciju o svojim prehrambenim navikama, kao i fizičkim aktivnostima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T010348.142-1

Slijede dva tjedna u kojima smanjuješ unos ugljikohidrata za 20% i vidiš prve rezultate koji znaju biti prilično ohrabrujući, ovisno o karakteristikama tvog metabolizma. Nakon toga slijede četiri tjedna u kojima nastavljaš na isti način, kada se preporučuje redovito mjerenje težine i opsega struka.

S obzirom da u ranim fazama gubitak vode može prevariti onog tko pokušava smršaviti, baš drugi mjesec će ti dati najbolje odgovore je li tvoj kalorijski deficit zaista ostvaren te treba li malo pojačati potrošnju kalorija, zadržati na istom nivou ili smanjiti, imajući naravno na umu vlastite ciljeve, ali i psihički napor koji osjećaš, kao i opasnost da izgubiš mišićnu masu, ako pretjeraš u želji što prije izgubiti na tjelesnoj težini.

Ne posustati ako napredak nakratko zapne

Redovito mjeriti svoju težinu i opseg struka najbolje će ti pomoći otkriti tajne tvog metabolizma i potrebe tvog tijela za ostvarivanje kalorijskog deficita, u svrhu mršavljenja.

No, konstantno stajanje na vagi može te i prevariti, jer bit će i razdoblja bez ikakvih pozitivnih promjena i to na tjednoj bazi, što može negativno utjecati na tvoju psihu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T010803.958

Moraš pritom znati da u pojedinim fazama mršavljenja zbog utjecaja količine vode u ljudskom tijelu, koja čini između 50 i 60% naše ukupne mase, rezultati vaganja mogu dati krive rezultate. U početnim fazama obično nas voda prevari u pozitivnom, a kasnije češće u negativnom smjeru.

Ipak, ako ne dopustiš da te takva lažna kratkoročna kriza izbaci iz takta i ako na pravi način nastaviš voditi evidenciju unosa i potrošnje kalorija, rezultat tvog kalorijskog deficita već sljedeći tjedan će biti vidljiv. 

Naravno, najlakše je kontrolirati težinu ako imaš u rukama tajno oružje i baziraš svoju prehranu na barem jednom niskokaloričnom, a uravnoteženom i zdravom dnevnom obroku. Formula 1 iz našeg web shopa, mješavina visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala idealna je baš u svrhu reguliranja tjelesne težine, a odlična je stvar i to što diže tvoju energiju u nebo!

A ako imaš ikakvih dvojbi vezanih uz unos i potrošnju kalorija u svrhu mršavljenja, uvijek se možeš javiti meni, svom treneru Kristianu. Dobit ćeš najbolje moguće objašnjenje ponašanja vlastite tjelesne težine i jasne upute kako u danima koji dolaze uspješno ostvariti svoje ciljeve!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se