burger-3962997_1280

11 namirnica koje treba izbjegavati ako želite smršaviti

355

Hrana koju konzumirate može imati presudan utjecaj na vašu težinu. Neke namirnice, poput punomasnog jogurta, kokosovog ulja i jaja pomažu pri gubitku kilograma. Druge namirnice, posebno prerađeni i rafinirani proizvodi, mogu potaknuti debljanje.

Evo 11 namirnica koje trebate izbjegavati kada pokušavate smršavjeti.

1. Pomfrit i čips

Cijeli krumpir je zdrav i zasitan, ali pomfrit i čips nisu. Oni su vrlo kalorični, a lako ih je pojesti previše. U znanstvenim istraživanjima konzumiranje pomfrita i čipsa povezano je s debljanjem. Jedno je istraživanje čak otkrilo da čips od krumpira može pridonijeti većem debljanju po obroku od bilo koje druge hrane. Štoviše, pečeni ili prženi krumpir može sadržavati tvari koje izazivaju rak, zvane akrilamidi. Stoga je najbolje jesti obični, kuhani krumpir.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T072915.732

SAŽETAK

Pomfrit i čips od krumpira nezdravi su i debljaju. S druge strane, kuhani krumpir vrlo je zdrav i pomaže vam da se zasitite.

2. Zašećerena pića

Pića zaslađena šećerom, poput sokova, jedna su od najnezdravijih namirnica na planetu. Snažno su povezani s debljanjem i mogu imati katastrofalne zdravstvene učinke kada se prekomjerno konzumiraju. Iako slatka pića sadrže puno kalorija, vaš ih mozak ne registrira kao čvrstu hranu. Kalorije tekućeg šećera ne čine vas sitima i nećete zbog njih jesti manje hrane. Umjesto toga, ispadne da dodajete te kalorije povrh uobičajenog unosa. Ako ozbiljno želite smršavjeti, razmislite o tome da se u potpunosti odreknete slatkih pića.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T073134.359

SAŽETAK

Zašećerena pića mogu negativno utjecati na vašu težinu i opće zdravlje. Ako vam je cilj mršavljenje, bilo bi mudro prestati konzumirati zašećerena, tj. gazirana pića.

3. Bijeli kruh

Bijeli kruh je visoko rafiniran i često sadrži mnogo dodanog šećera. Visoko je na glikemijskom indeksu i može povisiti razinu šećera u krvi. Jedno istraživanje na 9.267 ljudi pokazalo je da je jedenje dvije kriške (120 grama) bijelog kruha dnevno povezano s 40% većim rizikom od debljanja i pretilosti. Srećom, postoji mnogo zdravih alternativa konvencionalnom pšeničnom kruhu. Jedan je kruh Ezekiel, koji je vjerojatno najzdraviji kruh na tržištu. Međutim, imajte na umu da svi pšenični kruhovi sadrže gluten. Neke druge mogućnosti uključuju oopsie – kruh bez ugljikohidrata, kukuruzni kruh i kruh od bademovog brašna.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T073301.245

SAŽETAK

Bijeli kruh izrađen je od vrlo finog brašna te može povećati razinu šećera u krvi i dovesti do prenajedanja. Međutim, postoje mnoge druge vrste kruha koje možete jesti.

4. Slatki štapići

Slatki štapići su izuzetno nezdravi. U malom pakiranju puno je dodanog šećera, dodanih ulja i rafiniranog brašna. Slatki štapići sadrže mnogo kalorija i malo hranjivih sastojaka. Slatki štapić prosječne veličine prekriven čokoladom može sadržavati oko 200–300 kalorija, a ekstra veliki štapići mogu sadržavati i više. Nažalost, slatke štapiće možete pronaći svugdje. Čak su i strateški smješteni u trgovinama kako bi  potrošače stavili u kušnju da ih kupuju impulzivno. Ako žudite za međuobrokom, umjesto toga pojedite komad voća ili šaku orašastih plodova.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T073501.717

SAŽETAK

Slatki štapići se sastoje od nezdravih sastojaka poput šećera, rafiniranog brašna i dodanih ulja. Oni su visokokalorični, ali ne baš zasitni.

5. Većina voćnih sokova

Većina voćnih sokova koje pronađete u supermarketu ima vrlo malo zajedničkog s cjelovitim voćem. Voćni sokovi su visoko prerađeni i prepuni šećera. Zapravo mogu sadržavati jednako toliko šećera i kalorija kao i gazirana pića, ako ne i više. Također, voćni sok obično nema vlakana i ne zahtijeva žvakanje. To znači da čaša soka od naranče neće imati iste učinke na sitost kao naranča, što olakšava konzumiranje velikih količina u kratkom vremenu. Klonite se voćnog soka i umjesto toga pojedite cijelo voće.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T073739.900

SAŽETAK

Voćni sok ima mnogo kalorija i dodanog šećera, ali obično ne sadrži vlakna. Najbolje je držati se cijelog voća.

6. Peciva, keksi i kolači

Peciva, keksi i kolači prepuni su nezdravih sastojaka poput dodanog šećera i rafiniranog brašna. Oni također mogu sadržavati umjetne transmasti, koje su vrlo štetne i povezane s mnogim bolestima. Peciva, keksi i kolači nisu baš zasitni i vjerojatno ćete vrlo brzo postati gladni nakon što pojedete ovu visokokaloričnu hranu s malo hranjivih sastojaka. Ako žudite za nečim slatkim, umjesto toga posegnite za komadom tamne čokolade.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T073859.771

SAŽETAK

Peciva, keksi i kolači često sadrže velike količine dodanog šećera, rafiniranog brašna i ponekad transmasti. Ova je hrana bogata kalorijama, ali nije baš zasitna.

7. Neke vrste alkohola (posebno pivo)

Alkohol daje više kalorija od ugljikohidrata i proteina, odnosno oko 7 kalorija po gramu. Međutim, veza između alkohola i debljanja nije jasna. Čini se da je umjerena konzumacija alkohola u redu i zapravo je povezana sa smanjenim debljanjem. Obilno konzumacija, s druge strane, povezana je s povećanim debljanjem. Bitna je i vrsta alkohola. Pivo može uzrokovati debljanje, ali umjereno pijenje vina zapravo može biti korisno.

SAŽETAK

Ako pokušavate smršavjeti, možda biste trebali razmisliti o smanjenju alkohola ili o njegovom preskakanju. Čini se da je vino u malim količinama u redu.

8. Sladoled

Sladoled je nevjerojatno ukusan, ali vrlo nezdrav. Bogat je kalorijama, a većina vrsta prepuna je šećera. Mala porcija sladoleda s vremena na vrijeme je u redu, ali problem je što je vrlo lako konzumirati ogromne količine u jednom obroku. Razmislite o tome da sami napravite sladoled, koristeći manje šećera i zdravije sastojke poput punomasnog jogurta i voća. Također, poslužite se malom porcijom, a zatim odložite sladoled, da ne biste na kraju pojeli previše.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T074243.742

SAŽETAK

Kupovni sladoled bogat je šećerom, a domaći sladoled bolja je alternativa. Ne zaboravite paziti na veličinu porcije, jer je vrlo lako pojesti previše sladoleda.

9. Pizza

Pizza je vrlo popularna brza hrana. Međutim, komercijalno proizvedene pizze također su vrlo nezdrave. Izuzetno su kalorične i često sadrže nezdrave sastojke poput visoko rafiniranog brašna i prerađenog mesa. Ako želite uživati ​​u kriški pizze, pokušajte je napraviti kod kuće koristeći zdravije sastojke. Domaći umak za pizzu također je zdraviji, jer vrste iz supermarketa mogu sadržavati puno šećera. Druga je mogućnost potražiti pizzeriu koja priprema zdravije pizze.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T074355.007

SAŽETAK

Komercijalne pizze često se rade od visoko rafiniranih i prerađenih sastojaka. Domaća pizza sa zdravijim sastojcima puno je bolja opcija.

10. Kalorični napici od kave

Kava sadrži nekoliko biološki aktivnih tvari, najvažnije kofein. Te kemikalije mogu pojačati vaš metabolizam i povećati sagorijevanje masti, barem kratkoročno. Međutim, negativni učinci dodavanja nezdravih sastojaka poput umjetne kreme i šećera nadmašuju ove pozitivne učinke. Kalorični napici od kave zapravo nisu ništa bolji od gaziranih pića. Prepuni su praznih kalorija koje mogu biti jednake cijelom obroku. Ako volite kavu, najbolje je držati se obične, crne kave kada pokušavate smršavjeti. Dodavanje malo vrhnja ili mlijeka je također u redu. Samo izbjegavajte dodavati šećer, visokokalorične kreme s vrhnjem i druge nezdrave sastojke.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T074540.749

SAŽETAK

Obična, crna kava može biti vrlo zdrava i pomoći vam u sagorijevanju masnoća. Međutim, visokokalorični napici od kave koji sadrže umjetne sastojke vrlo su nezdravi i debljaju.

11. Hrana s visokim udjelom šećera

Dodani šećer vjerojatno je najgora stvar u modernoj prehrani. Prekomjerne količine povezane su s nekim od najozbiljnijih bolesti u svijetu danas. Hrana s visokim udjelom šećera obično daje tone praznih kalorija, ali nije baš zasitna. Primjeri hrane koja može sadržavati velike količine dodanog šećera uključuju slatke žitarice za doručak, pločice žitarica s orašastim plodovima, suhim voćem i medom te jogurt s umjetnim okusom s malo masnoće. Trebali biste biti posebno oprezni pri odabiru hrane s malo masnoće ili bez masti, jer proizvođači često dodaju puno šećera kako bi nadoknadili okus koji se izgubi uklanjanjem masti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T074658.412

SAŽETAK

Dodani šećer jedan je od najnezdravijih sastojaka moderne prehrane. Mnogi se proizvodi, poput hrane s malo masnoće ili bez masnoća čine zdravim, ali su prepuni šećera.

Zaključak

Najgore namirnice za mršavljenje su visoko prerađena bezvrijedna hrana. Ova hrana obično je pretrpana dodanim šećerom, rafiniranom pšenicom i/ili dodanom masti. Ako niste sigurni je li hrana zdrava ili nezdrava, pročitajte naljepnicu. Međutim, pripazite na različite nazive šećera i obmanjujuće zdravstvene tvrdnje. Također, ne zaboravite uzeti u obzir veličine porcija.

Neke zdrave namirnice, poput orašastih plodova, suhog voća i sira, imaju visok udio kalorija, a može biti vrlo lako pojesti previše. Također možete vježbati pažljivo jedenje, pri čemu bivate svjesni svakog zalogaja, polako žvačete hranu i nadgledate svoju sitost.

Ova tehnika može vam pomoći u umjerenosti pri unosu hrane. Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-12T075401.636