(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati (92)

5 najboljih savjeta kako spriječiti nekontrolirano prejedanje!

237

Trpanje u sebe hrane u trenucima kada zapravo ne osjećaš glad navika je koje se treba riješiti, što je itekako moguće ako pripaziš na sitne pogreške koje radiš i samo malo bolje posložiš svoj život…

Ako jedeš iz dosade, nervoze, stresa ili se ne znaš zaustaviti kad vidiš hranu u svojoj blizini, unosit ćeš dnevno više kalorija nego što je potrebno tvom tijelu, a samim time i konstantno povećavati svoju tjelesnu masu.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-86

Upravo nekontrolirano prejedanje čest je uzrok pretilosti, pošasti koja narušava zdravlje milijardi današnjih ljudi. S druge strane, ako si odlučan održavati svoju tjelesnu težinu redovitim vježbanjem, trpanje hrane u sebe dok si sit može upropastiti mjesece uloženog fizičkog rada i truda.

U svakom slučaju, riječ je o navici koje se moraš riješiti ako želiš poraditi na svom zdravlju i fizičkom izgledu, a ovih pet savjeta svakako će u tome pomoći…

Udalji hranu od sebe

Stvar je vrlo jednostavna. Ako ti je hrana nadohvat ruke, posegnut ćeš za njom! Ako pak želiš zaustaviti nekontrolirano prejedanje, vrijeme je da to promijeniš. Grickalice, keksi i slatkiši nasred stola nešto je čega se moraš riješiti.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-87

Isto vrijedi i s tajnim zalihama u smočnici i frižiderom punim različitih iskušenja. Izobilje hrane može simbolizirati sretan život u nekim kulturama, ali za tebe je kontraproduktivno, jer se loše kontroliraš pa bi najbolje bilo da imaš dostupno taman onoliko da nikad ne budeš gladan, sve do sljedećeg vikend obilaska supermarketa.

Nađi si zanimaciju

Ako su ti misle zaokupljene nekim poslom, hobijem ili bilo kakvom drugom aktivnošću, neće ti pasti napamet nešto pojesti tek toliko, iz dosade. Glad je ponekad osjećaj koji se javlja baš u stanju mirovanja, impuls uz čiju pomoć tvoj mozak želi skratiti vrijeme i ispuniti ga nečim što u tom trenutku smatra primamljivim.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-88

To se zaposlenoj ili zaokupljenoj osobi nikad ne događa. Dakle, što imaš bolje organizirano vrijeme tijekom dana, bolje ćeš kontrolirati unos kalorija.

Isplaniraj dnevne obroke

Najbolje što možeš napraviti za kontrolu unosa kalorija je pravljenje tjednog plana prehrane. Ako unaprijed odrediš što ćeš jesti i koliko ćeš obroka imati u sljedećih sedam dana, nećeš imati potrebe improvizirati, a baš improvizacija često vodi do unosa nezdravih kalorija i prejedanja.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-89

Naravno da nitko nije savršen i da se ne očekuje da se plana slijepo držiš, ali ako ga provodiš barem u osnovi, bit ćeš puno bliži zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Ne poseži za izgladnjivanjem

Do prejedanja može doći i kao posljedica nepotrebnog kažnjavanja samog sebe. Grižnja savjesti zbog unošenja prevelikog broja kalorija može te natjerati da odlučiš sebe izgladnjivati. No, radikalne odluke nikad nisu dobre.

Prehrana mora biti balansirana, a preskakanje obroka i život samo na vodi vrlo brzo dovode do psihičkog pucanja i nekontroliranog bacanja na hranu te u budućnosti još težeg discipliniranja sebe po pitanju unošenja kalorija.

Prijeđi na zdrave grickalice

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-91

Ako je tvoja želja za slatkim ili slanim međuobrocima jednostavno neodoljiva, čak i za to postoji rješenje! Naime, postoji pregršt zdravih grickalica koje će ti istovremeno osigurati kvalitetan zdravi zalogaj, a da pritom ne narušavaju tvoju tjelesnu težinu.

Iz našeg web shopa svakako u tu svrhu izdvajamo proteinske čokoladice, a ne zaboravimo ni proteinima jednako bogate grickalice na bazi soje, na kojima će ti mišići biti zasigurno zahvalni, a tvoja figura još i više!