fbpx
Misliš da tjelovježba samo izgrađuje tijelo? Postoji i dodatna korist!
Fitness Predloženo Top

Misliš da tjelovježba samo izgrađuje tijelo? Postoji i dodatna korist!

Iako je za mnoge primarni cilj fizičke aktivnosti kvalitetna izgradnja tijela, kao i bolja kontrola tjelesne težine, istina je da redoviti trening u tvoj život donosi još pregršt dobrobiti, nevezanih uz tvoju figuru.

U zemlji u kojoj dvije trećine stanovnika muku muči s prekomjernom tjelesnom težinom, jasno je da svaka fizička aktivnost zlata vrijedi, bilo da se radi o oštrom hodu, penjanju stepenicama, intenzivnim kućanskim poslovima ili pomno strukturiranoj tjelovježbi.

Istina je, u Hrvatskoj nam definitivno nedostaje više kretanja i trebali bismo češće koristiti svoje mišiće, umjesto da se potpuno prepustimo sjedilačkom stilu života, s kojim dolaze i brojne negativne posljedice za ljudsko zdravlje.

No, vjerojatno bi nas puno više bilo motivirano kretati se kad bismo znali da tjelovježba ne donosi samo čvršće mišiće i ljepše oblikovano tijelo, već i pregršt drugih dobrobiti, potpuno nevezanih za kvalitetnu izgradnju tijela…

Izbacuje stres i sprječava depresiju

Tjelovježba ne samo što pomaže pri dnevnoj potrošnji kalorija i samim time omogućuje postizanje kalorijskog deficita, već troši i tvoj nakupljeni stres, uzrokovan užurbanim stilom života i različitim frustrirajućim situacijama na koje svakodnevno nailaziš.

Da, upravo trening može biti tvoj perfektan ispušni ventil, koji će ti omogućiti da iz sebe izbaciš sve ono negativno. Pogotovo to dolazi do izražaja kod onih vježbi pri kojima se ubrzava tvoj puls, a uočit ćeš nakon što tjelovježba bude gotova onaj nevjerojatni osjećaj kao da je ogroman uteg pao s tvojih leđa. To znači da je stres eliminiran, što možeš ponoviti kad se sljedeći put nakupi, jer trening ti je uvijek dostupan!

Istraživanja su također pokazala da redovita tjelovježba sprječava razvijanje depresije te pomaže onima koji boluju od anksioznosti. Iako su takva mentalna stanja vrlo kompleksna i nema garancija da će te žestoki trening u potpunosti izliječiti, definitivno ćeš si njime dati odlične izglede da se izvučeš iz krize i lakše dočekaš svjetlo na kraju tunela.

Razlog tome je rast samopouzdanja, koji ide uz onaj fantastičan osjećaj kad misija bude uspješno kompletirana zahvaljujući vlastitom trudu i radu, što su dodatne nagrade za tebe jednom kad se počnu osjećati pozitivni rezultati tvojeg plana treninga i prehrane…

Bolja mentalna sposobnost

Tjelovježba zapravo pozitivno utječe i na tvoj mozak, iz više različitih razloga. Jedan od njih je svakako dobar san, jer pomažu ti redoviti treninzi da provedeš u carstvu snova 6 do 8 sati, što mnogo znači za tvoju mentalnu svježinu sljedećeg dana.

Tu je i pitanje energije, jer redovita fizička aktivnost, kao i adekvatna prehrana definitivno će tvoju energičnost podići na jednu sasvim novu razinu, kako po pitanju fizičke snage i izdržljivosti, tako i po pitanju mentalnih sposobnosti.

To će se svakako osjetiti na tvojim radnim rezultatima, kao i na sposobnosti učenja i usvajanja novih vještina, a uspješno pomicanje vlastitih fizičkih granica kroz tjelovježbu definitivno će ti pomoći da isto počneš raditi i u svakoj drugoj sferi života…

Prilika za nova poznanstva

Svaka čast dobrom izgledu i poboljšanju zdravstvenog stanja unutar organizma, za koje će se pobrinuti prelazak na zdravi životni stil. No, treba nam im dobar društveni život, kako bismo bili potpuno sretni i ispunjeni.

Iako za tjelovježbu mnogi misle da je potpuno individualna stvar i nešto što ne može dati priliku za stjecanje novih prijateljstava, istina je zapravo sasvim drukčija od toga.

Naime, strast prema fizičkim aktivnostima otvara bezbroj prilika za upoznavanje novih ljudi. Tu su grupni treninzi, kao i bilo kakvo kretanje na javnim mjestima, poput planinarenja, bicikliranja i džoginga, gdje uvijek postoji šansa da ćeš pronaći sebi slične i dobiti nove prijatelje.

A čak i ako želiš isključivo diskretno vježbati u udobnosti tvog doma, svejedno se zahvaljujući Internetu možeš povezati s drugim zaljubljenicima u zdravi život, koji dijele tvoju strast i mogu predstavljati snažnu podršku, onu koja će ti značajno olakšati ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Baš to ćeš pronaći u našoj Fit LifeStyle grupi na Facebooku. Ne samo što te tamo čekaju savjeti profesionalnog fitnes trenera, već i pregršt entuzijasta koji poput tebe znaju vrijednost redovite tjelovježbe i uvijek su spremni s drugima podijeliti svoja iskustva i savjete.

Zato se priključi i stekni nove prijatelje!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se