fbpx
Pogreške koje moraš izbjeći dok radiš čučnjeve!
Fitness Predloženo Top

Pogreške koje moraš izbjeći dok radiš čučnjeve!

Čučanj je jedna od najboljih vježbi za tvoje tijelo. No, važno je naučiti ga pravilno izvoditi ako želiš izvući maksimum iz ovog tipa tjelovježbe.

Tjelovježba mnogo pomaže dok pokušavaš smanjiti vlastitu kilažu i učvrstiti svoje tijelo. A jedna od vježbi o kojoj se najviše priča u svijetu fitnesa definitivno je čučanj.

Popularnost čučnja nije slučajna. Radi se o vježbi koja cilja različite mišićne skupine, od kvadricepsa i gluteusa do trbušnjaka i listova. Čučnjevi poboljšavaju ravnotežu i fleksibilnost te pozitivno utječu na zdravlje kostiju i zglobova. Važni su i za tvoju posturu pa čak i za tvoju probavu te cirkulaciju.

Baš zbog toga čučnjevi su postali neizostavan dio treninga svih onih koji pokušavaju tjelovježbom poboljšati vlastito zdravlje. Izvode ih od početnika do iskusnih vježbača, a pojavile su se i različite varijacije čučnja koje daju dodatnu draž tvom treningu. Naravno, uvijek ih možeš začiniti dodatnim otporom, bilo uz pomoć girje ili klasičnih utega.

Međutim, unatoč velikoj popularnosti čučanj i dalje ostaje vježba koju mnogi nepravilno izvode. Naime, mnogo se grešaka veže uz spuštanje u položaj čučnja i podizanje u uspravni položaj, što može izazvati ozljede ili smanjiti pozitivan učinak ove vježbe na tvoje tijelo. Zato ćemo ovdje navesti najčešće pogreške vezane uz čučanj. Svakako ih pokušaj izbjeći ako želiš da tvoja tjelovježba ostane zdrava i efikasna…

Koljena prema unutra i podignute pete

Kod izvođenja čučnja definitivno je najvažnije da stopala budu otprilike u širini ramena, a noge postavljene paralelno. Međutim, ono što se mnogima događa je to da im pritom koljena budu okrenuta prema unutra.

To je posebno nezgodno ako se događa dok se pokušavaš podići u uspravni položaj, jer stavlja pritisak na ligamente koljena. Drugim riječima, pazi da koljena budu okrenuta prema vani i polako izvodi pokret kako ti se ne bi dogodilo da u brzini preopteretiš najkompleksniji zglob na svom tijelu.

Tu je onda i problem s petama, jer mnogima se događa da izvode čučanj s podignutim petama od zemlje. Time se težina tvog tijela premješta prema naprijed i dolazi do neravnoteže, što slabi pokret i mijenja mišiće uključene u vježbu. Pete moraju ostati na tlu. Imaj to uvijek na umu.

Savijanje leđa i pogled prema dolje

Među pogreške povezane s čučnjevima spada i savijanje na području leđa. Nekima se to događa s gornjim dijelom leđa, a nekima s donjim. To može dovesti do ozljeda sve do vratne kralježnice pa se potrudi držati leđa uspravnima dok se spuštaš u čučanj i vraćaš u početni položaj. Istina je, nema nikakve potrebe izvlačiti dodatnu snagu savijanjem u kičmi, jer sve što je potrebno za ovaj pokret nalazi se u području mišićne jezgre, od koljena do trbušnjaka.

Nekima se pak događa da se kukovi iz donjeg položaja podižu brže od torza. Time nećeš usmjeriti fokus na gluteuse, već ćeš izazvati neravnotežu pokreta i aktivirati krive mišiće, zbog čega jedino skladan pokret cijelog tijela može rezultirati kvalitetno izvedenim čučnjem.

I da, tu je i pitanje pogleda. On bi trebao biti usmjeren prema naprijed, bez bježanja očiju prema dolje. Gledanje u vlastite noge utječe na položaj tvog vrata, što dovodi do neravnoteže i remeti pravilno izvođenje pokreta.

Je li tvoj čučanj dovoljno dubok?

Za kraj, moramo spomenuti i dubinu čučnja. Naime, nije svejedno koliko ćeš saviti svoja koljena i spustiti se. Što si bliže kutu od 90 stupnjeva, to izvlačiš više iz vježbe. Naravno, pritom pokušaj izvesti čučanj bez naglih pokreta i poštuj granice fizičke izdržljivosti vlastitog tijela, jer to je najbolji način kako postepeno graditi vlastitu snagu, fleksibilnost i ravnotežu.

Dakle, čučanj je jednostavna vježba, no itekako je moguće pogriješiti prilikom izvedbe. Zato pazi na detalje i pokušaš se maksimalno fokusirati na pravilan pokret tijekom treninga.

A ako ti i dalje nije jasno kako izvesti pravilan čučanj, tada svakako provjeri našu BudiFit aplikaciju. Tamo te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, uključujući i sve najpoznatije varijacije čučnja.

Ne samo što ćeš naučiti pravilno izvoditi čučanj, već ćeš dobiti i svog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge dva do tri puta tjedno, na temelju tvojih ciljeva, ali i fizičkih karakteristika.

Dodaj tome savjete o prehrani, mentalnu podršku i redovita mjerenja pa postaje jasno da se isplati skinuti BudiFit mobilnu aplikaciju i koristiti je BESPLATNO 7 dana. To će već biti dovoljno da otkriješ da rad na vlastitom tijelu uopće ne mora biti tlaka!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se