fbpx
Što je kružni trening i može li pomoći pri mršavljenju?
Mršavljenje Predloženo Top

Što je kružni trening i može li pomoći pri mršavljenju?

Kružni trening dobar je dodatak zdravom stilu života. Olakšava rutinu vježbanja, a uz pravi izbor pokreta definitivno može biti i vrlo efikasan.

Nema sumnje, redovita tjelovježba zlata vrijedi dok pokušavaš učvrstiti svoje tijelo i izgubiti ponešto kalorija. Upravo redoviti treninzi mogu biti ključna prevaga prilikom izgradnje tijela, zbog čega se preporučuje zdravoj prehrani dodati protezanje mišića barem dva do tri puta tjedno.

A u toj priči važno mjesto zauzima kružni trening. Radi se o tipu tjelovježbe sastavljene od seta pokreta koji se dva do tri puta ponavljaju u istom nizu, uz pauzu nakon što kompletiraš jednu seriju vježbi.

Kružni trening može biti visokog intenziteta, ali i umjerenog. Katkad je fokusiran samo na jednu skupinu mišića, no češće se radi o vježbama koje ciljaju više različitih dijelova tijela, poput onih koje se bave coreom iliti mišićnom jezgrom.

Sve u svemu, kružni trening spada među najbolje odluke koje možeš donijeti, jer nije ga problem izvesti u udobnosti vlastitog doma. Zato donosimo nekoliko savjeta kako ga odraditi, a odgovorit ćemo i na pitanje koliko često ga se isplati ubaciti u svoju dnevnu rutinu…

Kako izgleda dobar kružni trening?

Kružni trening obično ima od sedam do devet različitih vježbi, nakon kojih slijedi minuta ili dvije odmora pa još jedno ili dva ponavljanja iste serije pokreta.

Početnici obično odrađuju kružni trening tako da izvode vježbu 30 sekundi pa uzmu 30 sekundi odmora, prije nego krenu na sljedeću vježbu. Moguće je raditi i 40 sekundi pa se odmarati 20 sekundi, s tim da iskusni vježbači preferiraju serije po 45 ili čak 50 sekundi.

Takav trening je odličan zato što nije problem zapamtiti vježbe koje su u njega uključene, za razliku od tjelovježbe koja od tebe traži stalne promjene pokreta kroz 30 minuta protezanja mišića. Uz kružni trening tog problema nema, jer nakon osam do devet vježbi samo kreneš ispočetka i tako dva do tri puta.

Što se pak intenziteta vježbanja tiče, on može biti prilično žestok. Dovoljno je ubaciti pokoju kardio vježbu poput Jumping Jacks da začiniš cijeli trening, a ako tome još dodaš marince, tada će tvoja serija vježbi postati ozbiljan izazov.

Iskorak, čučanj, trbušnjaci, mrtvo dizanje i sklekovi. Sve to može postati dio tvog kružnog treninga. Na tebi je samo rasporediti vježbe onako kako ti najbolje odgovara. Naravno, takvu tjelovježbu moguće je otežati ekstra otporom, uz pomoć girje ili elastičnih traka, što će dodatno učvrstiti tvoje tijelo i još malo povećati potrošnju kalorija…

Koliko često koristiti kružni trening?

Ako preferiraš vježbanje u vlastitom domu, onda kružni trening slobodno može postati baza tvog rada na mišićima. Da, nije nikakav problem ako na prostirci koristiš ovaj tip tjelovježbe dva do tri puta tjedno, ovisno koliko imaš slobodnog vremena za rad na sebi.

Uz kružni trening lakše je steći rutinu vježbanja, jer vježbe se ponavljaju i lako ih je naučiti i zavoljeti. Također ne trebaš previše mozgati kako ispuniti tih pola sata kvalitetnim pokretima, jer njihovim ponavljanjem u serijama olakšavaš si kreiranje moćnog treninga koji će ti dati željene rezultate.

Naravno, pritom svakako moraš paziti na prehranu, jer niti jedan trening ne može ispraviti trpanje ogromnog broja praznih kalorija u tijelo. Bitan je i odmor pa nemoj baš svih sedam dana u tjednu trenirati, jer mišići rastu onaj dan kad ih pustiš da miruju. Ne zaboravi niti dug i kvalitetan san, jer to je najboljih lijek protiv stresa, pogotovo ako ga kombiniraš s redovitim predanim treniranjem.

U svakom slučaju, kružni trening je perfektan izbor za početnika pa svakako razmisli o ovom tipu tjelovježbe. Bilo da ti je cilj učvrstiti tijelo ili smanjiti masne naslage na trbuhu, stražnjici i nogama, trening u kojem se serije vježbi ponavljaju može biti ključan na tvom putu do uspjeha.

No, treba naglasiti da definitivno nije svejedno koje vježbe ubacuješ u svoj kružni trening. Neke će ti dati fantastične rezultate već u kraćem vremenu, dok će druge služiti tek da potpuno ne ispadneš iz forme.

Zato svakako provjeri našu BudiFit mobilnu aplikaciju. U njoj te čeka demonstracija stotina različitih vježbi, kao stvorenih za dobar kružni trening. Što je još važnije, na raspolaganju ćeš imati i vlastitog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, zaduženog da na temelju tvojih karakteristika i ciljeva odabere vježbe koje će tebi najbolje odgovarati.

Mjerenje rezultata, mentalna podrška i vrijedni savjeti o prehrani. Sve to možeš dobiti uz BudiFit aplikaciju pa je obavezno skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana. Uz pomoć našeg appa brzo ćeš shvatiti da rad na sebi ne mora biti tako naporan i izazovan kako ti se oduvijek činilo!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se