11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-04T002437.406

Sladoled, čokolada, kolač – što od slastica je najmanje zlo za tvoju dijetu?

343

Ako si odlučiš zasladiti život i na taj način na trenutak pobjeći od zdrave i uravnotežene prehrane koju prakticiraš, nije svejedno za koju ćeš se odlučiti od brojnih slastica kojima nas mame…

Tko želi izgubiti na tjelesnoj težini ili održavati kile na optimalnoj razini nikako ne bi smio bazirati svoju prehranu na industrijski obrađenoj, visokokaloričnoj hrani bogatoj šećerima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T063057.774

No, slastice imaju fantastičan okus i vrlo privlačnu teksturu te predstavljaju fizički užitak dok ih kotrljaš po svojim ustima. Nije katastrofa povremeno se s njima nagraditi, pogotovo ako tvoju dijetu prati i redovita tjelovježba, kao dodatno oružje prilikom izgradnje tijela.

Ipak, valja znati da nije svaka slastica jednako opasna za tvoju liniju, što zbog kalorijske vrijednosti, što zbog količine koja je stavljena pred tebe. Zato je vrijeme za malu analizu, da vidimo što je najbolji izbor u trenucima kad se želiš nagraditi slatkim zalogajem – keks, čokolada, kolač ili sladoled!

Uz keks se definitivno najlakše udebljati

Ako želiš slasticom proslaviti životni uspjeh i malo se opustiti, svakako preporučujemo da to NE radiš trpajući u sebe kekse.

Naime, njihova kalorijska vrijednost vrti se negdje između 300 i 500 kilokalorija na 100 g, što zapravo i nije najveći problem.

Problem je što oni najbolji u sebi imaju aditive koji te mame da ih tamaniš do samog kraja, a u pakiranju se najčešće nalazi puno više od 100 grama!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T000432.417

Kekse također povezujemo i s prejedanjem iz dosade, najgorim oblikom ishrane i definitivno su vrlo loš izbor slastice za tebe, ako ti je stalo do održavanja tjelesne težine.

Čokolada je ukusna, ali kalorična

Zanimljivo je da čokolada po svojoj kalorijskoj vrijednosti nimalo ne zaostaje za zloglasnim keksima.

Čak i ona od riže, za koju se vjeruje da je dijetna varijanta među čokoladama, na 100 grama ima kod većine proizvođača više od 500 kilokalorija, a vrlo je lako u kratkom vremenu pojesti cijelu.

Kad govorimo o čokoladi, postoji loša i dobra vijest. Loša je vijest da su na tržištu sveprisutne čokolade od čak 250 g, a iznenadit ćeš se kako brzo ih možeš potamaniti, kad se jednom nađu u tvojim rukama.

Dobra je vijest što u svakoj trgovini postoje i male čokoladice, od 40 grama, koje definitivno neće uništiti tvoju dijetu ako staneš na jednoj i svakako su najbolji izbor za zasladiti se u svijetu čokolada.

Među kolačima ima i onih koji ne debljaju

Kolači i torte jedan su od najboljih izbora za zasladiti se i to iz nekoliko razloga. Ako su napravljeni u domaćoj radinosti, bez različitih nezdravih aditiva, nisu toliko štetni za zdravlje tvog organizma, a također ne moraju biti niti previše kalorični.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-03T235839.101-1

Pa neki lagani voćni kolači u sebi sadrže manje od 200 kilokalorija na 100 g, što je zaista fantastičan izbor slastice, u svrhu održavanja tjelesne težine. Naravno, što je u njima više čokolade i šećera, to kaloričnost raste, ali u prosjeku se drže na oko 300 kilokalorija na 100 g i to je sasvim podnošljivo.

Naravno, kao i u svemu drugome, kad su kolači u pitanju najvažnija je umjerenost, jer ako strpaš u sebe cijelu tepsiju, to se mora osjetiti na tvojoj liniji. Pogotovo ako to redovito radiš!

Sladoled je dobar izbor za slatki zalogaj

Za kraj, ostavili smo sladoled, jer riječ je o slastici koja po kaloričnosti zaostaje za drugim sličnim slatkim zalogajima pa može biti jako dobro izbor, ako se želiš opustiti i nagraditi.

Kuglica sladoleda ima između 120 i 150 kilokalorija, a sladoledi na štapiću znaju imati samo stotinjak kilokalorija i neće te udebljati.

Što ima više čokolade u njima, orašastih plodova i različitih nadjeva, kalorijska vrijednost ide gore pa oni u kornetu znaju imati i više od 300 kalorija. Nema sumnje, ako uzmemo u obzir ukus, teksturu i kaloričnost, kuglica sladoleda ili dvije, kod renomiranih ugostitelja svakako su apsolutno najbolji izbor.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-23T091504.641

Dakle, sve slastice imaju svoju kalorijsku težinu i trebale bi biti tek povremeni trenutak hedonizma u tvom životu, a ne svakodnevne namirnice. Kekse bi pritom svakako trebalo izbjegavati, osim ako imaš toliko snažan karakter da možeš stati nakon jednog ili dva. Čokoladice su bolja opcija od čokolada, a među kolačima i sladoledima svakako je moguće naći desert koji neće udebljati umjerenu osobu.

No, ako se zaista želiš 100% posvetiti zdravom životu, a svejedno uživati u slatkom zalogaju, imamo i za to rješenja u našem web shopu!

Naše proteinske čokoladice idealan su niskokalorični međuobrok, a sladak je i naš Formula 1 šejk u brojnim različitim okusima, koji diže tvoju energiju u nebo, a takav bogat visokokvalitetnim proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, predstavlja perfektan doručak ako vodiš užurbani stil života!