balloon-3206530_1280

10 savjeta za pridržavanje novogodišnjih odluka

378

Važno je pronaći ravnotežu dok planirate novogodišnje odluke. Želite izazvati sami sebe da napravite dovoljno da se vidi razlika, ali ne toliko da to bude nedostižno.

Mjesec siječanj jednostavno ne bi bio isti da nismo donijeli neke odluke za Novu godinu. Većina nas svake godine odradi te geste, obećamo sebi da ćemo ovaj put jesti bolje, smršaviti ili ući u formu. Problem je u tome što smo obično skloni snažnom startu da bi se potom stare navike došuljale natrag – često u samo nekoliko tjedana.

Dio problema je u tome što mnogi od nas novogodišnjim odlukama pristupaju kao sprintu, a ne kao maratonu. Usredotočimo se na to da napravimo mnogo promjena odjednom i bacimo se u preobrazbu koju ne možemo održati. Umjesto brzog sprinta do cilja, vaše će odluke biti nešto što ćete trebati kontinuirano provoditi – danima, tjednima, mjesecima … na duge staze.

Ako želite da vaše novogodišnje odluke ostanu s vama cijele godine, polaganost i ustrajnost će vam donijeti pobjedu u toj utrci. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

10 savjeta za donošenje novogodišnjih odluka kojih ćete se pridržavati cijele godine

Osvijestite ponašanja koja želite promijeniti

Da promijenite loše navike i zamijenite ih zdravijima, prvo morate razmisliti o svom trenutnom ponašanju. Na primjer, ako znate da jedete više nego što biste trebali, može vam biti od koristi i priznanje da se prejedate, a istovremeno, dopustite si da vam uz to bude malo “previše” vlastitog ponašanja.

Neka odluke budu razumne

Prvi korak u pridržavanju odluka jest osigurati da su razumne. To je puno bolje od postavljanja nerealnih ciljeva i odustajanja odmah na početku.

Neka vaše odluke budu specifične

Kad odluke stavite u riječi, izrazite ih što je moguće konkretnije. Odlično je reći da želite “jesti manje masnoća”, ali to je previše nejasno. Umjesto toga, mogli biste postaviti mjerljiv cilj “ograničiti unos masti na 40 grama dnevno.”

Odredite prioritete

Ako je vaš popis odluka prilično dugačak, mogli biste odrediti prioritete i prvo se pozabaviti onim lakšim. To može pomoći s dobijanjem samopouzdanja da zaista možete postići ono što ste zamislili. Ali ako osjećate da pokušavate uvesti previše promjena odjednom, možda ćete trebati malo smanjiti svoj popis.

Obavežite se svojim odlukama

Nakon što donesete odluke, zapišite ih. Zapisivanje izazova i planova pomoći će vam da se obavežete njihovom izvršenju.

Planirajte uklopiti svoje nove navike

Nakon što ste sami sebe obavezali, morat ćete planirati kako svoje nove navike provoditi u praksi. Ako radite na prehrambenim navikama, jeste li odstranili svu neželjenu hranu iz kuće? Ako planirate kuhati više obroka kod kuće, imate li pravu hranu u hladnjaku, ostavi i zamrzivaču?

Provodite nove navike i pažljivo pratite napredak

Budite strpljivi – potrebno je neko vrijeme da se nove navike uhodaju i da ih počnete osjećati kao prirodne i ugodne. Pratite „mjerljive vrijednosti“ koje ste uključili u odluke – poput unosa kalorija ili masti, broja obroka voća i povrća koje ste pojeli ili brojite koliko ste puta tjedno spakirali zdrav ručak umjesto da ste jeli vani.

Učite iz neuspjeha

Umjesto da dopustite da vas neuspjesi pobijede, pokušajte učiti iz njih. Pokušajte shvatiti što vas je dovelo do pogreške i smislite kako možete spriječiti da se to dogodi sljedeći put.

Izgrađujte i nagrađujte svoje uspjehe

Ako ste u prošlosti napravili promjene u ponašanju kojih se pridržavate I dalje, možda biste ih mogli nadograditi tako da malo popravite svoju odluku. I ne zaboravite se nagraditi za svoje uspjehe i priznati si svoja postignuća.

Izgradite sustav podrške

Prijatelji, članovi obitelji i internetske zajednice mogu biti sjajni izvori podrške. Dakle, obavijestite ljude oko sebe što namjeravate postići. A kada pružite podršku drugima kojima je potrebna, to vam može pomoći i u vašim vlastitim naporima.