fbpx
Zašto su stepenice neočekivano postale hit trening u doba ugroze?
11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-07T000628.705
Fitness Lifestyle Mršavljenje Ostalo

Zašto su stepenice neočekivano postale hit trening u doba ugroze?

U vrijeme zatvorenih teretana i limitiranih mogućnosti kretanja, stepenice su se pokazale kao lako dostupna i poželjna alternativa za svakog tko želi izgraditi svoje tijelo!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-06T232757.440

Svi znamo koliko je fizička aktivnost bitna za naše zdravlje, no u doba zatvaranja teretena kao i mnogih drugih objekata diljem zemlje te molbi “Ostani doma” i zimske hladnoće, mogućnosti za kretanje, kao i obavljanje tjelovježbe zapravo su nam pomalo limitirane.

Međutim, tajna uspjeha često je upravo u improvizaciji! Neki će zbog toga preseliti treninge u svoj dnevni boravak i koristiti težinu vlastitog tijela ili kupljenu opremu, drugi se posvetiti dugim oštrim šetnjama ili laganom trčanju, a pojavila se i treća, sve popularnija alternativa koja nam je svima oduvijek bila pred nosom, ali smo je ignorirali.

Naravno, radi se o stepenicama, nezaobilaznom dijelu svake višekatne zgrade, a tu su i one vanjske, dostupne u brdovitim dijelovima svakog grada.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-06T232920.832

U danima kada su tijesni i zagušljivi liftovi postali potencijalni izvor zaraze, mnogi su napokon otkrili stepenice koje su iznenađujuće postale jedan od hit treninga ove zime!

Zašto je penjanje stepenicama tako zdravo?

Uspon stepeništem smatra se treningom visokog intenziteta pri kojem rade mnogi različiti dijelovi tijela, a posebno intenzivno mišići nogu i stražnjice.

Riječ je o aktivnosti koja potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomaže pri ubrzavanju metabolizma, a nudi potrošnju kalorija u rangu džoginga ili čak malo veću, ako se radi o istom vremenskom razdoblju treninga.

Što je najbolje, neka znanstvena istraživanja pokazala su da svakodnevno penjanje stepenicama značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kao i od bolesti srca i krvnih žila pa svakako moramo zaključiti da je riječ o aktivnosti koja je nepravedno zapostavljana!

Ne brini ako ostaneš bez daha

Već uspon do petog kata puno znači za zdravlje organizma, a ako se radi o desetom ili višem katu, onda možemo govoriti i o treningu koji će blagotvorno djelovati na tvoje mišiće.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-06T233134.839

Prvi put kad se odvažiš penjati stepenicama, može te prestrašiti ostanak bez daha. Međutim, zbog visokog intenziteta tjelesne aktivnosti koji ide uz takav uspon radi se o sasvim normalnoj i bezopasnoj pojavi, a povremeni gubitak daha će se zapravo događati u manjoj ili većoj mjeri i svaki sljedeći put, što uopće ne utječe na tvoju sposobnost dolaska do vrha.

U svakom slučaju, nakon prvih uspona osjećat ćeš postojanje različitih mišića sljedećih dana, onih koji možda nisu bili toliko korišteni u prošlosti. Međutim, upala mišića je prolazna pojava i brzo nestaje, dok korist za zdravlje pri ovoj vrsti aktivnosti definitivno ostaje.

Vikend šoping čini trening još učinkovitijim

Dva do tri takva uspona dnevno sasvim su solidna aktivnost za prosječnu osobu. Za one pak koji žele više, postoji pregrtš načina kako trening stepenicama učiniti još intenzivnijim i učinkovitijim, s ciljem gubitka tjelesne težine ili izgradnje vlastitog tijela.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-06T235637.196

Najjednostavnije ćeš pojačati intenzitet noseći nešto u rukama. Nema sumnje, ako imaš običaj ići u vikend šoping namirnica, onda ćeš imati zaista dovoljno utega za pojačati svoj trening! S dvije, tri ili četiri vrećice u rukama, punih hrane i drugih kućnih potrepština, penjanje stepenicama postaje dodatni izazov i sagorijeva još više kalorija, a osjećaj zadovoljstva kad se dokopaš svog kata svakako je poseban.

Naravno, postoje i različiti ozbiljni 30-minutni treninzi na stepenicama koji jamče velik broj izgubljenih kalorija. Mogu uključivati trčanje i bočno kretanje pa čak i iskorake, sklekove i skokove iz čučnja. Preporučujemo ih samo ako je čistoća stubišta zadovoljavajuća. Ne zaboravimo ni utrku “Zagrepčanka 512” na kojoj je cilj što brže se popeti stepenicama pa i nju možeš staviti na listu izazova za ovu godinu, ako ti se iznimno sviđa ovaj tip tjelovježbe.

U svakom slučaju, riječ je o dobrodošloj i učinkovitoj alternativi u doba trenutnih limitiranih mogućnosti kretanja, a svakako treba naglasiti da prilikom penjanja stepenicama treba paziti na zdravlje koljena te ako imaš problema s prekomjernom težinom, ne pretjerivati s intenzitetom uspona.

A kakva su iskustva drugih, vezana uz stepenice, ali i ostale vrste treninga, kao i jednako važnu prehranu za zdravlje i izgradnju tijela, saznat ćeš ako se priključiš našoj BudiFit grupi na Fejsu. Tamo te čekaju simpatični članovi, uvijek spremni savjetima pomoći onima koji žele unaprijediti svoj životni stil!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se