fbpx
U koje doba dana vježbati ako želiš da ti narastu mišići?
Fitness Predloženo Top

U koje doba dana vježbati ako želiš da ti narastu mišići?

Rast mišića ovisi o tvom unosu proteina, no nije potpuno nevažno niti u koje doba dana odrađuješ svoju tjelovježbu, jer tijelo treba nesmetan odmor i miran san.

Jednom kad kreneš u transformaciju svog tijela poželjet ćeš izgubiti masne naslage, ali i dobiti ponešto mišićne mase. Mišići ne samo što se brinu za ljepše oblikovanu liniju, već su i važni za našu snagu i izdržljivost, kao i za zdravlje kostiju i zglobova.

Bez čvrstih mišića nema pravilnog držanja ni dobre ravnoteže, a odlično je što njihovo jačanje smanjuje bolove koje osjećaš u leđima i štiti vitalne organe u području abdomena.

Sve to govori da se na mišićima treba raditi čak i ako ti je primarni cilj gubitak tjelesne masti. No, u koje doba dana se isplati baviti tjelovježbom, ako ti je primarni cilj rast i jačanje mišića?

Naravno, svako doba dana je bolje od potpunog izbjegavanja treninga, no postoje termini koji će zaista ići na ruku održavanju i rastu tvoje mišićne mase, pod uvjetom da se kombiniraju s drugim zdravim navikama…

Izbjegavaj treninge snage prije spavanja

Ako je jačanje mišića jedan od tvojih ciljeva prilikom izgradnje tijela, tada svakako nije dobra ideja održavati treninge prije spavanja, pogotovo ako se radi o onima fokusiranima na mišićnu snagu.

Naime, istraživanja su pokazala da kasni treninzi mogu imati negativan utjecaj na regeneraciju mišićnih vlakana tijekom noći, zbog čega je ipak potrebno odraditi vježbe barem u ranijim večernjim satima ili kasno popodne.

S obzirom na to da takav kasni trening može utjecati i na kvalitetu sna te izazivati nesanicu, što je još jedan faktor koji utječe na rast mišića, vjeruje se da bi tjelovježbu trebalo odraditi barem 90 minuta prije odlaska u krevet.

S druge strane, jutarnja tjelovježba fokusirana na učvršćivanje mišića može biti odličan način kako započeti svoj dan, pogotovo ako je odradiš prije odlaska na posao. Ne samo što će pomoći razvoju i održavanju tvoje mišićne mase, već će te itekako dobro razbuditi i povećati razinu tvoje koncentracije jednom kad započneš rješavati radne zadatke.

Popodnevna tjelovježba odmah nakon posla također odlično funkcionira za rad na mišićima, a može proći i večernji trening, ako si uzmeš barem 90 minuta vremena nakon njega, prije nego što legneš u krevet i pokušaš zaspati…

Mišići traže proteine i zdravi životni stil

Vrijeme u kojem se odvijaju tvoji treninzi definitivno nije jedini faktor o kojem će ovisiti obnavljanje i rast tvojih mišića.

Naime, za zdravlje mišića najvažniji je adekvatan unos proteina. To je nešto s čim mnogi u našoj zemlji imaju problema, pogotovo ako baziraju svoju prehranu na konzumiranju kruha, pekarskih proizvoda, pečenih krumpirića i tjestenine.

Smatra se da bi prosječan muškarac trebao unositi u sebe minimalno 65 grama proteina dnevno, a prosječna žena minimalno 46 grama. To je moguće uz pomoć životinjskih izvora proteina, poput ribe, piletine i puretine, kao i biljnih izvora, od kojih izdvajamo soju, bedeme, chia sjemenke, grašak i leću.

Osim proteina, za rast mišićne mase jednako je važan i dobar san, jer mišićno tkivo se obnavlja upravo u noćnim satima. Istina je, miran san i izbjegavanje stresa pomoći će da tjelovježba i prehrana zaista daju rezultat pri oblikovanju mišića.

Drugim riječima, jednom kad u potpunosti prijeđeš na zdravi životni stil, napokon se možeš nadati čvrstom tijelu i mišićima koji služe svojoj svrsi. Važno je samo trgnuti se i krenuti u pravom smjeru!

A ako već dugo tapkaš na mjestu i nikako da samostalnim trudom postigneš željene rezultate po pitanju izgradnje tijela, svejedno ništa nije izgubljeno. Nema sumnje, bilo da te muči salo na trbuhu ili slabašni mišići na rukama i nogama, ti imaš sve što je potrebno da se u sljedeća tri mjeseca preporodiš.

Dovoljno je uključiti se u BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate. Osim konkretnih savjeta o fitnesu i nutricionizmu, dobivaš i psihološku podršku NLP majstorice Bobane Mijatović.

Cilj tvog programa mršavljenja prije svega će biti unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije i manje centimetara oko struka, kao i bolja kvaliteta svakodnevnog života. Na kraju ti se smiješi potpuna transformacija, o kojoj oduvijek sanjaš. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se