fbpx
Koji su najvažniji mišići na tvom tijelu?
Fitness Predloženo Top

Koji su najvažniji mišići na tvom tijelu?

Bez mišića ljudski organizam ne bi mogao funkcionirati, zbog čega im treba posvetiti posebnu pažnju pri izgradnji tijela, pogotovo onima najvažnijima.

Ako želiš povećati svoju mobilnost i izdržljivost te postići bolje držanje, tada trebaš u svom životu posvetiti posebnu pažnju vlastitim mišićima.

Rad na različitim mišićnim skupinama ne samo što djeluje kao prevencija od ozljeda, već utječe na kompletnu funkcionalnost tvog tijela i poboljšava kvalitetu tvoje svakodnevice.

No, tijelo se sastoji od oko 600 različitih mišića, što znači da je nemoguće fokusirati se na svaki od njih i redovito mu posvećivati pažnju. Zato je važno znati koji su najvažniji mišići za rad tvog organizma, jer o njihovoj snazi, izdržljivosti i funkcionalnosti najviše toga ovisi…

Ništa bez potpuno skrivenih mišića

Ako misliš da su mišići koje vidiš u ogledalu najvažniji za funkcioniranje tvog tijela, varaš se. Naime, unutar tijela se nalazi pregršt mišića koje uopće ne vidiš, a bez njih organizam ne bi mogao opstati niti jedan dan.

No, iako se nalaze izvan tvog vidokruga, nije istina da ne možeš ništa napraviti za njihovo funkcioniranje. Pa tako srčani mišić koji pumpa krv po cijelom tijelu zahtijeva adekvatnu prehranu koja neće zakrčiti tvoje krvne žile kolesterolom ili izazvati povišenje krvnog tlaka. Također ćeš redovitom tjelovježbom učiniti mnogo za kapacitet srčanog mišića koji će bolje obavljati svoj posao, a to je nešto što utječe na razinu tvoje energije pa čak i na raspoloženje.

U tvom tijelu nalaze se i glatki mišići, smješteni unutar različitih struktura, poput probavnog trakta, krvnih žila pa i maternice. Na tebi je da ne preopteretiš sustave u koje su uklopljeni, kako bi mogli normalno raditi svoj posao. Uravnotežena prehrana pomaže i u tome.

A tu su naravno i skeletni mišići koji izravno sudjeluju u kretanju. Radi se o onim mišićima na koje najčešće mislimo kad govorimo o mišićnoj masi. Obično su u parovima, nalaze se po cijelom tijelu i pod našom su kontrolom, a rad na nekima od njih zaista poboljšava kvalitetu života…

Mišićna jezgra i mišići ekstremiteta

Ako netko ima cilj osnažiti svoje mišiće na najvažnijim mjestima za zdravlje organizma, prvo bi trebao krenuti s radom na coreu iliti mišićnoj jezgri.

Radi se o mišićima trupa i zdjelice. Ti mišići djeluju kao stabilizatori i daju podršku cjelokupnom tijelu. Bez njih doslovno ne bismo mogli otići do WC-a, a snažni core ne samo što ti daje čvrstu bazu za pravilno držanje te veću izdržljivost, već i štiti tvoje unutrašnje organe te im omogućuje normalan rad.

U mišićnu jezgru spadaju trbušnjaci koji sudjeluju pri disanju, a i podrška su kralježnici. Tu su i leđni stabilizatori kralježnice te mišići donjeg dijela leđa, ključni za tvoje pravilno držanje. Dodaj tome još gluteus kao mišić stražnjice te mišiće stražnje lože i kvadriceps pa dobivaš popis najvažnijih mišića smještenih u središnjem dijelu tijela. Baš na njih su fokusirane neke od najpopularnijih vježbi, poput mrtvog dizanja i čučnjeva, ali ima i mnogo specifičnih koje ih ciljaju pojedinačno.

Noge naravno imaju mišiće i ispod kvadricepsa, a upravo listovi spadaju među podcijenjene mišiće, iako su ključni za ravnotežu i zaštitu tvojih gležnjeva, jednog od najosjetljivijih dijelova tijela.

Ne zaboravimo niti mišiće ramena te mišiće gornjeg dijela leđa, također uključene u disanje i važne za tvoju mobilnost. A za podizanje teških objekata služe mišiću ruku i prsa, važni i kao podrška mišićnoj jezgri.

To su najvažnije mišićne skupine na tvom tijelu i ako želiš poboljšati funkcionalnost tvog tijela, ne smiješ niti jednu od njih potpuno zanemariti, dok bi core trebalo vježbati barem nekoliko puta tjedno. Mišićima trebaš također prilagoditi i prehranu te im davati dovoljno proteina, a zatim još i redovitim vježbanjem raditi na njihovoj snazi, izdržljivosti i fleksibilnosti.

A ako tražiš vježbe za najvažnije mišiće na svom tijelu, tada je dobra odluka provjeriti što ti nudi naša BudiFit aplikacija. S njom možeš vježbati bilo kad i bilo gdje, jer dovoljna ti je tek prostirka i malo prostora na podu da odradiš iznimno efikasan trening.

U aplikaciji te čekaju stotine različitih vježbi, ali i online trener koji će osmisliti konkretne treninge za tebe, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika. Sve to uz uvijek dostupnu podršku vezanu uz fitnes i prehranu, kao i mogućnost mjerenja vlastitog uspjeha, što može biti prevaga dok pokušavaš smršaviti i kvalitetno izgraditi tijelo.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste! 

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se