fbpx
Jutarnja ili večernja tjelovježba – što je bolje za tebe?
Fitness Predloženo Top

Jutarnja ili večernja tjelovježba – što je bolje za tebe?

Svi oni koji pokušavaju kvalitetno izgraditi svoje tijelo pitaju se u koje doba dana se isplati vježbati, ako želiš maksimizirati svoje rezultate. Iako nema odgovora koji odgovara svima, znanstvenici su došli do određenih zaključaka, koji će ti pomoći donijeti konačnu odluku kada protegnuti svoje mišiće…

Svaka fizička aktivnost zlata vrijedi dok pokušavaš kontrolirati tjelesnu težinu, jer olakšat će ti put do željene potrošnje kalorija, a samim time neće biti potrebe za pretjerano radikalnom dijetom, koja bi te možda iscrpila i ostavila bez energije.

Istina je, tjelovježba itekako dobro dođe dok pokušavaš smršaviti, a pomaže ti i da učvrstiš svoje mišiće te poradiš na svojoj izdržljivosti, snazi, kondiciji, elastičnosti i ravnoteži. Dobar trening ima različite pozitivne utjecaje na tvoj organizam, od zdravlja krvožilnog sustava do zdravlja zglobova i kostiju, a pomaže i poboljšati držanje, pogotovo ako mnogo vremena na poslu provodiš u uredskom stolcu.

A uz treninge već dugo postoji jedna dvojba, koja je podijelila zaljubljenike u fitnes. Naime, mnogi se pitaju koje je najbolje vrijeme za tjelovježbu, ako želiš maksimizirati rezultate svog treninga i tako još malo ubrzati dolazak do zacrtanih ciljeva.

S jedne strane tu su jutarnji treninzi, u ranu zoru, odmah nakon što ustaneš iz kreveta. S druge strane, tu su treninzi u kasnim popodnevnim ili čak večernjim satima, nakon što se vratiš kući s posla ili s neke druge aktivnosti.

Bezbroj istraživanja napravljeno je na ovu temu, a posljednje provedeno kaže da je večernji trening taj koji će kod pretilih ljudi značajnije pozitivno utjecati na razinu kolesterola, kao i na razinu šećera u krvi te općenitu krvnu sliku.

No, oni kojima nije već ranije narušeno zdravlje kardiovaskularnog sustava ne mogu očekivati neke ključne dobrobiti uz kasnopopodnevni ili večernji trening, u odnosu na jutarnji, što znači da će konačna odluka ovisiti o nekim drugim faktorima…

Zašto je dobar jutarnji trening?

Jutarnji trening popularan je među mnogim fitnes entuzijastima u Hrvatskoj. Njegova najveća prednost je to što će te razbuditi i napuniti energijom čim ustaneš iz kreveta, prije nego što se uopće baciš na svoje radne zadatke.

Također su istraživanja pokazala da se kalorije bolje troše ako treniraš “natašte”, odnosno prije nego što pojedeš svoj zdravi doručak. Postoje i određeni dokazi da će efekt ovakvog treninga biti dugotrajan i pozitivno utjecati na tvoj metabolizam.

Naravno, da bi jutarnji trening prošao prema planu, svakako ti je potreban dobar san pa se pobrini da legneš na vrijeme i izbaciš brige iz glave, prije nego što zatvoriš oči i pokušaš zaspati.

Jutarnji trening nakon dugog i ugodnog sna može biti zaista efikasan, jer osjećat ćeš se svježe, dok kasnije u danu dolazi do određenog umora, što može utjecati na tvoju izvedbu. No, tjelovježba u zoru zapravo i neće biti toliko ugodna ako se tvoje tijelo ujutro dugo razbuđuje, jer osjećat ćeš nelagodu jednom kad podigneš broj otkucaja srca, dok tvoj organizam još praktički spava. Zbog toga ovaj tip rada na sebi zapravo i nije za svakog…

Zašto je dobar večernji trening?

Umor koji osjećaš nakon posla možda ti govori da odustaneš od večernjeg treninga, no to je zapravo obična varka. Naime, radi se više o psihičkom, nego fizičkom umoru i kad jednom kreneš s vježbanjem, tvoja energija odjednom će skočiti u nebo.

Da, večernji trening definitivno ima svoje prednosti, pogotovo kad su u pitanju mišićna snaga, izdržljivost i fleksibilnost, jer istraživanja su pokazala da su upravo u kasnijim satima u danu na optimalnoj razini.

Dapače, vjeruje se da navečer osobi treba 20% duže da dođe do točke iscrpljenosti nego ujutro, što dobro dođe ako tražiš vlastite granice i pokušavaš što više izvući iz svojih treninga. U večernjim satima tijelo je također zagrijanije nego ujutro pa se možeš bez okolišanja baciti na izvođenje vježbi, a pokazuje se u praksi da trening u kasnijim satima pomaže pravilnoj regulaciji razine šećera u krvi i samim time poboljšava ljudski metabolizam.

Uz sve to, večernji trening može i pozitivno utjecati na kontrolu dijabetesa tipa 2, a posebno ide na ruku onima koji nisu sposobni paziti na svaki svoj zalogaj, jer puno bolje ispravlja negativne efekte loše prehrane, od tjelovježbe ujutro.

Međutim, ako se odlučiš za intenzivan trening odmah prije spavanja, možda ćeš naići na poteškoće u krevetu i iskusiti nesanicu. Zbog toga si ostavi barem nekoliko sati između vježbanja i carstva snova, kako tvoja tjelovježba ne bi negativno utjecala na noćni odmor, jer u tom slučaju će biti uzalud sva kontrakcija mišića kojom pokušavaš izgraditi svoje tijelo.

Drugim riječima, i jutarnji i večernji trening imaju svojih prednosti i nedostataka. Zato je pametno iskušati i jedno i drugo te nakon toga poslušati vlastito tijelo, koje će ti najbolje reći u koje doba dana ćeš izvući maksimum iz svoje redovite tjelovježbe.

Dobra je vijest to što i uz jutarnji i uz večernji trening možeš ostvariti željene rezultate, pod uvjetom da znaš što radiš. A čak i ako ne znaš, uz pravo vodstvo još uvijek možeš najbržim, najsigurnijim i najlakšim putem jurnuti prema uspješnom mršavljenju.

Istina je, sve što ti treba za impresivne rezultate nalazi se dostupno na tvom mobitelu. Naime, uz našu BudiFit mobilna aplikaciju dobivaš svog osobnog trenera i detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti. Tu su i redoviti savjeti o tome što jesti, koji mnogi znače pri sastavljanju održivog plana prehrane.

BudiFit mobilna aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost iz mjeseca u mjesec raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se