fbpx
Brzo mršavljenje – je li dobro ili loše za tvoje zdravlje?
Mršavljenje Predloženo Top

Brzo mršavljenje – je li dobro ili loše za tvoje zdravlje?

Iako mršavljenje može značajno poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje tvog organizma, ako pretjerano brzo izgubiš kile na početku svoje dijete, to ti zapravo može dugoročno i kratkoročno naštetiti…

Masne naslage na trbuhu, stražnjici i bedrima. Takav prizor u ogledalu nije neka radost i možda ćeš poželjeti poduzeti sve što je u tvojoj moći da izgubiš kile što prije i vratiš svoju stariju liniju. Zapravo, vjerojatno bi ti najdraže bilo uzeti čarobni štapić i maknuti višak u sekundi sa sebe.

Baš zbog toga je brzo mršavljenje nešto što pokušavaju izvesti mnogi, nadajući se da već u nekoliko tjedana ili najviše mjesec dana mogu ostvariti vrhunske rezultate i u potpunosti izgubiti masne naslage na kritičnim dijelovima svog tijela.

To je i razlog zašto je Internet pun magičnih formula koje ti obećavaju gubitak 10 ili više kilograma u nekoliko tjedana, po mogućnosti bez imalo truda i odricanja.

Ne zaboravimo naravno ni ekstremne dijete koje od tebe traže minimalni unos kalorija i izbacivanje nekih vrijednih makronutrijenata iz prehrane, s ciljem gubitka velikog broja kilograma u tek nekoliko tjedana.

No, bez obzira na sva obećanja, u praksi brzo mršavljenje ima više negativnih posljedica nego pozitivnih, zbog čega dobro razmisli želiš li da ti vaga zaista pokaže ogroman manjak kilograma svaki sljedeći put kad staneš na nju…

Koliki gubitak kila spada u brzo mršavljenje?

Nutricionisti i stručnjaci za fitnes se slažu da pod normalno mršavljenje spada postizanje kalorijskog deficita između 0,3 i 0,9 kilograma tjedno.

Sve iznad toga nazivamo brzo mršavljenje, a radi se o gubitku većem od kilograma tjedno, odnosno 4 kg mjesečno. Naravno, ako netko boluje od pretilosti i tek započinje paziti na svoju tjelesnu težinu, nešto veće brojke su dopustive, no kod ljudi normalne ili umjereno prekomjerne tjelesne težine gubitak više od kile tjedno smatra se munjevito brzim tempom.

A takav tempo zaista je moguće postići, ako posegneš za radikalnim mjerama. Jedna od njih je režim prehrane s unosom manjim od 800 kilokalorija dnevno, dok se velika potrošnja može postići i fanatičnom tjelovježbom, ako je prakticiraš svaki dan. Uz to, drastičan gubitak težine nastaje i pod utjecajem povraćanja i proljeva, što su slučajevi koji zahtijevaju obavezan odlazak kod liječnika

Zašto nije pametno brzo gubiti kile?

Iako se čini privlačnim preko noći se riješiti nakupljenih masnih naslaga, u praksi se ova strategija u pravilu pokazuje vrlo lošom, a istraživanja su otkrila da oni koji su nabrzinu izgubili velik broj kilograma najčešće se s vremenom vrate na svoju staru kilažu ili je čak i prebace.

Razlog tome je jednostavan, jer radikalnu dijetu nemoguće je dugoročno prakticirati i prije ili kasnije pukneš pa se vratiš starim navikama.

Problem je i vezan uz metabolizam, koji će se nakon početnih gubitaka kilaže prilagoditi novom režimu prehrane i sporije trošiti kalorije, što otežava daljnju kontrolu tjelesne težine i povećava izglede da će ti se dogoditi “bumerang efekt”, odnosno povratak na početnu točku.

Brzo mršavljenje nije dobro ni zato što može doći do deficita važnih nutrijenata u tvom tijelu. To posebno dolazi do izražaja kod dijeta koje traže od tebe potpuno izbacivanje ugljikohidrata ili masti, pogotovo ako unosiš u sebe manje hrane nego što je tijelu potrebno.

To je izuzetno opasno za tvoj organizam, jer ako organi ne dobiju nutrijente koji su im potrebni mogu prestati raditi kako treba, što će narušiti ravnotežu cijelog sustava i dovesti do razvoja opasnih bolesti.

Uz sve to, brzi gubitak kilograma pod utjecajem radikalnih dijeta ili fanatične tjelovježbe mogu dovesti do nastanka žučnog kamenca, kao i gubitka mišića te kroničnog manjka energije, što će za tebe zapravo predstavljati veliki korak nazad.

U svakom slučaju, munjevito mršavljenje nije najbolje rješenje za tebe i tvoje zdravlje, jer negativno utječe na tvoj metabolizam, psihu, energiju i funkcioniranje pojedinih organa. S druge strane, postepeni prelazak na zdrave navike, uz uravnoteženu ishranu i razumnu količinu tjelovježbe jedini je pravi put do rezultata kojima se nadaš.

Zato si svakako uzmi od tri od šest mjeseci za svoj proces mršavljenja, ovisno o startnoj poziciji s koje  krećeš i vuci razumne i racionalne poteze, na temelju savjeta onih stručnjaka koji nutricionizam i fitness dokazano imaju u malom prstu, umjesto da ti prodaju praznu maglu.

A ako želiš saznati više o zdravom mršavljenju, kao i opasnim zamkama u koje na tom putu možeš upasti, svakako se pretplati na naš BudiFit newsletter. Na email ćeš dobivati redovite vrijedne savjete vezane uz prehranu i tjelovježbu, a smiješe ti se i povremene posebne ponude koje će značajno poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se