fbpx
Koliko redovito je potrebno vježbati za održavanje vlastite mišićne mase?
Fitness Predloženo Top

Koliko redovito je potrebno vježbati za održavanje vlastite mišićne mase?

Već nekoliko treninga dnevno u udobnosti vlastitog doma učinit će mnogo za tvoju mišićnu masu, kao i za učvršćivanje kritičnih dijelova tvog tijela.

Mišići pokreću naše tijelo, a radom na njima ne samo što povećavamo vlastitu snagu, nego i izdržljivost. Mišićna masa također će zaštititi različite organske sustave unutar organizma, a i poboljšati tvoje držanje, pogotovo ako se radi o mišićima leđa.

Zbog toga je iznimno bitno ne dopustiti slabljenje i propadanje vlastitih mišića, a to se može spriječiti isključivo adekvatnom prehranom i redovitom fizičkom aktivnošću.

Naime, proteini iliti bjelančevine izgrađuju mišiće i moraju biti neizostavni dio tvoje ishrane, u kombinaciji sa zdravim izvorima ugljikohidrata i esencijalnim mastima. Možeš ih dobiti konzumiranjem biljaka, kao što su soja, amarant, kvinoja i različite mahunarke, dok ćeš ih pronaći i u jajima, kao i u mesu, od kojeg izdvajamo piletinu, puretinu i plodove mora.

Osim kvalitetne prehrane, za zdravlje i vitalnost tvojih mišića jednako je bitna tjelovježba. A odlična je vijest što zapravo ne moraš beskrajno dugo vježbati svaki dan, kako bi tvoja mišićna masa ostala na optimalnoj razini…

Već dva treninga tjedno rade razliku

Nema sumnje, tjelovježba djeluje blagotvorno na tvoje mišiće, koji jačaju pod naporom i ljepše se oblikuju, što je posebno bitno kod mišića na području kralježnice i trbušnjaka, nužnih za zdravlje unutrašnjih organa, kao i za tvoje držanje.

A istraživanja su pokazala da nije potrebno biti sportski fanatik da zadržiš svoje mišiće na optimalnom nivou. Dapače, već dva treninga tjedno napravit će razliku i ne mora se raditi o iscrpljujućim treninzima snage, sa šipkom i pregršt utega.

Naime, vrlo efikasan trening možeš napraviti i samo s težinom vlastitog tijela, na prostirci na podu svoje sobe, pod uvjetom da znaš što radiš i izvodiš one vježbe kojima ćeš uspješno ciljati različite mišićne skupine.

Tu su naravno i jednostavni rekviziti poput elastičnih traka ili girje, koje možeš nabaviti po povoljnoj cijeni i lako spremiti ispod kreveta, a donijet će ti dodatni otpor prilikom izvođenja treninga, čime ćeš još uspješnije učvrstiti kritične dijelove, poput bedara, stražnjice ili trbuha.

Što je najbolje, efikasan trening ne traje duže od 45 minuta pa nitko ne može reći da nema vremena uvrstiti tjelovježbu u svoju svakodnevicu, jer izdvojiti vrijeme dva do tri puta tjedno za tjelovježbu koja traje manje od sat vremena ne bi trebao biti problem ni najzaposlenijim ljudima…

Održava mišiće i topi masne naslage

Naravno, osim što će pomoći održati tvoju mišićnu masu netaknutom i još će je malo osnažiti, dobar trening također će učiniti mnogo za tvoju liniju.

Naime, kroz trening se troše kalorije, što će značajno olakšati postizanje kalorijskog deficita. Redovito vježbanje u kombinaciji sa zdravom i razumnom prehranom, baziranom na nutritivno bogatim namirnicama, vodi prema sigurnom mršavljenju pa je na tebi samo izdvojiti vremena za fizičke aktivnosti i paziti što jedeš.

Uz sve to, tjelovježba mnogo čini za zdravlje tvojih zglobova i kostiju te poboljšava elastičnost i ravnotežu, što će ti mnogo značiti ako se ne daj Bože nađeš u nekoj opasnoj situaciji. A redoviti treninzi također pozitivno utječu na tvoj san te dižu tvoju energiju pa zaista nemaš razloga izbjegavati vježbanje, jer uopće nije potrebno biti sportski tip da uspješno protegneš svoje mišiće i postigneš zaista impresivne rezultate.

A ako te zanima kako vježbati i kako se hraniti, uz pregršt korisnih informacija vezanih uz mršavljenje, rad na mišićima, kao i o zdravim namirnicama, tada je vrijeme da se pretplatiš na BudiFit newsletter.

Primaj na svoj email adresu vrijedne savjete kako oblikovati tijelo i poboljšati zdravlje, kao i atraktivne ponude koje bi ti mogle u potpunosti promijeniti život!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se