Tri načina kako pratiti napredak dok pokušavaš smršaviti!
Mršavljenje Predloženo Top

Tri načina kako pratiti napredak dok pokušavaš smršaviti!

Iako brojke nisu najvažnije kad jednom kreneš u svoju transformaciju, već osjećaš li se bolje ili ne, svejedno imaš priliku na više načina mjeriti svoj napredak, što ti može pomoći da doneseš pravilne odluke za svoje daljnje mršavljenje…

Dovesti pod kontrolu vlastitu kilažu, kao i cjelokupno zdravstveno stanje svog organizma zahtijeva dobar plan te predanost nužnu da ga uspješno provedeš u djelo.

A dok paziš na svoju prehranu i redovitim fizičkim kretanjem potičeš kalorijski deficit sasvim je prirodno da poželiš pratiti svoj napredak. Iako treba naglasiti da je najvažnije prilikom izgradnje tijela imati više energije i bolje se osjećati u svojoj koži, postoje i brojke koje će ti pokazati približavaš li se postavljenim ciljevima.

Naravno, to su podaci koji ne smiju u tebi izazvati opsjednutost ili nestrpljivost, ali mogu ti kroz duže razdoblje pokazati ideš li u pravom smjeru ili tapkaš na istom mjestu.

Uglavnom, napredak pri mršavljenju može se pratiti na tri različita načina, koja ćemo predstaviti u ovoj našoj maloj analizi…

Kilaža

Kad je u pitanju mjerenje napretka prilikom mršavljenja, vaga je prvo što nam padne napamet. Vaganje će ti pokazati kolika je tvoja tjelesna masa u trenutku kad staneš na nju, što je prvo mjerilo napretka koje trebaš uzeti u obzir.

Kod vaganja je važno da se važeš uvijek u isto vrijeme dana, jer ljudska težina varira kroz naš dnevni ciklus pa ako staneš na vagu svaki put u drugo vrijeme, nećeš dobiti pouzdane podatke o kretanju svoje mase.

Treba reći da vaga može biti pomoć pri tvojoj izgradnji tijela, ali i veliki uteg. Zato ne preporučujemo da staneš na nju svaki dan, pogotovo ako si nestrpljiva osoba, jer napredak se kroz tako kratko vrijeme neće brojčano osjetiti i to će samo izazvati kod tebe nepotreban stres. Jednom tjedno sasvim je dovoljno, a vaganje jednom u dva tjedna također daje dovoljno precizne informacije…

Opseg tijela

Za sve one s prekomjernom tjelesnom težinom mjerenje opsega tijela barem je jednako relevantno kao i vaganje, jer pokazat će ti jesu li se smanjile masne naslage na kritičnim dijelovima.

Opseg se može mjeriti na različitim mjestima, od stražnjice do grudi, ali najčešće se mjeri u struku, gdje se obično nalaze najtvrdokornije masne naslage, za koje je potrebno mnogo raditi kako bi nestale s tijela.

Mjerenje se provodi uz pomoć krojačkog metra, a važno je izmjeriti se prije samog početka režima mršavljenja. Metar mora biti ravan prilikom mjerenja, kako bi izmjerio točan opseg tijela, a kao i kod vaganja nema smisla mjeriti se svaki dan, već je sasvim dovoljno jednom tjedno, a čeka te još ugodnije iznenađenje ako se mjeriš jednom mjesečno, pod uvjetom da tvoja dijeta zaista funkcionira…

FMS testiranje

Za kraj, tu je jedan sasvim drukčiji tip testiranja, poznat pod engleskim nazivom Functional Movement Screen, kojem nije cilj detektirati koliko je masnih naslaga otišlo s tvog tijela, nego koliki je funkcionalni napredak postignut tjelovježbom.

FMS testiranje dat će ti važne informacije o tijelu, a neke od vježbi koje će testirati tvoje mogućnosti su sklekovi s koljena, Jumping Jack, puzanje naprijed/nazad i Gracie trbušnjaci. Testirat ćeš ove vježbe uvijek kroz isti vremenski interval izvođenja i saznati je li došlo do napretka u tvojim mogućnostima.

Kroz ovakvo testiranje najbolje ćeš uočiti napredak u svojoj energiji, izdržljivosti i snazi, što će se u konačnosti osjetiti i pri tvom mršavljenju, jer što se bolje osjećaš u svojoj koži, to ćeš imati više oružja na raspolaganju da postigneš kalorijski deficit.

A ako želiš svoja mjerenja analizirati na pravi način, uvijek je najbolja opcija potražiti pomoć ozbiljnog profesionalca, koji ima fitnes u malom prstu i točno zna kroz koje sve faze transformacije moraš proći na putu do željenih ciljeva.

Mršavljenje samo po sebi nije jedini cilj. Prvenstveno je bitan bolji osjećaj u vlastitoj koži i veće samopouzdanje koje doprinosi daljnjem rastu motivacije i spremnosti da ostanemo na pravom putu. No, kako sam proces ne bi bio naporan i nezanimljiv, potrebno je vježbanje učiniti igrom i zabavom te unijeti toliko potrebnu raznovrsnost.

Baš u tu svrhu razvio sam BudiFit mobilnu aplikaciju koja ti između ostalog nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a. Također uz moju aplikaciju dobivaš detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, s kojima ćeš kroz sljedećih tri, šest ili čak 12 mjeseci imati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj što imam za tebe!

Nije važno gdje ste sada, jer niste ni blizu onoga gdje možete biti.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!