fbpx
Tuširanje hladnom vodom? Zvuči jezivo, a zapravo je sjajan način za započeti dan!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-09T230816.013
Lifestyle Ostalo Zdravlje

Tuširanje hladnom vodom? Zvuči jezivo, a zapravo je sjajan način za započeti dan!

Iako nam se ideja hladnog tuša čini groznom u svako doba dana, zapravo je riječ o ritualu koji ako se koristi u razumnoj količini, ima pregršt pozitivnih učinaka na zdravlje tvog organizma…

Topla voda koja teče niz tvoje tijelo možda predstavlja istinski užitak, ali nekad se isplati otići u drugu krajnost i iskušati hladno tuširanje, jer ga sve više stručnjaka preporučuje u zdravstvene svrhe.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-10T065101.394

Naime, možda se čini groznom sama pomisao na ledenu vodu koja rashlađuje tvoje tijelo, no riječ je o ritualu s iznenađujuće pozitivnim učinkom. Da, prvo takvo tuširanje izaziva šok pa čak i ubrzano disanje, no kad se jednom navikneš na hladne kapi, moći ćeš u potpunosti iskoristiti njihove dobrobiti. A ima ih pregršt…

Buđenje vlastite energije

Hladan tuš predstavlja izuzetno učinkovito buđenje. Vjerojatno najbolje koje postoji. Krv će nakon takvog tuširanja krenuti ubrzano kolati po cijelom tijelu, a probudit će se i tvoj um te biti spreman za dnevne izazove koji te čekaju.

Uz hladne kapi uopće ti ne treba kava! Nevjerojatno je koliko energije dobivaš i kako se u sekundi u potpunosti razbudiš.

Saveznik tvoje kože i kose

Hladni tuš zatvara pore, a zatim su manje podložne utjecaju prljavštine, ulja, kao i masnoće. To će imati odličan utjecaj na zdravlje i izgled tvoje kože, ali i kose.

Iako nije najugodnije, pranje kose hladnom vodom daje joj poseban sjaj, jer hladnoća zatvara kutikulu i čini vlasi snažnima, glatkima i zdravima.

Poboljšava imunitet i cirkulaciju

Svojim pozitivnim djelovanjem na protok krvi, hladan tuš učinit će mnogo za tvoju cirkulaciju, a također pomaže i pri regulaciji krvnog tlaka te čisti blokirane arterije.

Što je najbolje, poboljšava i tvoj imunitet. Kad kažu za nekog da se “očeličio” kupajući u hladnom jezeru, to znači upravo to. Stavljanje organizma u ovo stanje dokazano jača njegov obrambeni odgovor.

Smanjuje stres i popravlja raspoloženje

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-09T231925.726

Možda nam se čini da ćemo se najbolje opustiti uz topli tuš, no istraživanja pokazuju da izlaganje ekstremnim temperaturama izaziva bolje mentalno opuštanje, a samim time je baš to pravo rješenje protiv nagomilanog stresa.

Hladan tuš pomaže i u borbi protiv depresije, jer aktivira živčani sustav i podiže razinu endorfina pa ga svakako valja iskušati ako doživiš ono svima nam poznato buđenje na “lijevu nogu”.

Liječi bolne mišiće

Nije slučajnost da se vrhunski sportaši nakon veliki fizičkih napora u današnje vrijeme odlučuju upravo na ledene kupke.

Hladna voda bez ikakve sumnje ima pozitivno djelovanje na upalne procese, sužavanjem krvnih žila i otupljivanjem vrhova živaca, što oporavak mišića značajno ubrzava i omogućuje ti da se u kratkom vremenu regeneriraš i opet spremno navališ na žestoke treninge.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-10T064713.601

U svakom slučaju, tuširanje hladnom vodom može imati vrlo pozitivno zdravstveno djelovanje, iako nam se čini baš suprotno kad ledene kapi dotaknu naša tijela. Naravno, tko ode u totalne ekstreme s ovim ritualom, zbilja i može stradati.

Hladno tuširanje ne smije trajati jako dugo i važno je organizam postepeno navikavati na njega, kako bi se smanjio prvotni šok, a treba naravno uzeti u obzir i eventualne vlastite zdravstvene probleme, prije svega vezane uz srce, prije odluke hoćeš li se na takav način ujutro razbuditi ili ne.

Kako god, riječ je o još jednom zanimljivom oružju pri oblikovanju tijela i jačanju organizma koju iz osobnog iskustva preporučujem, a je li hladan tuš prava stvar za tebe ili nije, svakako možeš saznati i uz pomoć iskustava naših članova u FIT LifeStyle grupi na Fejsu, koji će rado s tobom podijeliti svoje priče!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se