11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-16T152655.329

Iz ženskog kuta: Laž ima posebnu draž

134

Koliko često se nađete u situaciji da uhvatite sami sebe u laži, u negiranju aktualnog stanja ili situacije te pronalaženju izgovora za svoju pasivnost, odlaganje ili pak nepreuzimanje odgovornosti za svoj život? Vjerujem, ako barem malo zagrebete ispod površine svoga ega, da ćete se lako pronaći u istinitoj tvrdnji da svi često radije biramo laž, nego istinu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-16T153018.624

U laži su kratke noge

Koliko si sebi puta rekla počinjem vježbati od ponedjeljka ili od sutra pazim na svoju prehranu, a onda se nađeš u situaciji gdje tvoja ekipa ide svaki tjedan na pizzu ili burgere ili u kinu halapljivo ispijaš pola litre coca-cole i uz sve to natrpavaš se grickalicama i slatkišima.

Moramo se malo i opustiti nakon napornog tjedna, zar ne? Svakako da, ali i u opuštanju treba imati mjere kao i u svemu u životu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-16T151524.748

Naime, ako se nalaziš u ranim dvadesetima vjerojatno prvotno nećeš osjetiti negativne posljedice takvog ponašanja, ali već u ranim tridesetima metabolizam se značajnije usporava te se kilogrami puno lakše skupljaju nego skidaju. To su činjenice, a ne neka naklapanja.

Vrlo lako je izgubiti kormilo nad svojim apetitom te se prejedanjem braniti od istina s kojima se nismo spremni suočiti.

Bilo da je riječ o zamornom poslu koji nas ne ispunjava, bilo da je riječ o intimnom odnosu u kojem nismo u potpunosti zadovoljni i sretni ili pak nesređenoj obiteljskoj situaciji koja nas toliko opterećuje da poželimo pobjeći od svega i na trenutak uživati, pa makar to bio samo burek ili masna krafna.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-16T150812.996

Emocije su zajebana stvar i često nas mogu zeznuti, jer nam ego ne dopušta priznati slabost ili tugu, stoga nađemo izgovore kako dodatno nahraniti laž da je posve ok imati desetak ili dvadesetak kilograma viška, da nam tempo života ne dozvoljava više kretanja jer sjedimo za računalom desetak sati dnevno, da su naše svakodnevne obveze takve da nemamo vremena ni disati, a kamoli vježbati.

Preuzmi kontrolu nad svojim apetitom

Dobra je stvar da to sve možemo promijeniti. Dovoljno je samo priznati samima sebi da smo zabrazdili s neurednim stilom života, dodatno se informirati o mogućim posljedicama za naše zdravlje te donijeti odluku o preuzimanju kontrole nad vlastitim lošim navikama, prvenstveno apetitom.

Veliki rezultati se postižu malim koracima, a prvi korak je suočavanje s istinom, s onom zastrašujućom brojkom na vagi od koje nemilice bježimo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-16T150318.709

Dovoljno je samo stati pred ogledalo i priznati sebi da smo se zapustili i odlučiti da je vrijeme za promjenu, čak i onu najmanju. Malim sitnim promjenama tvoja realnost će se polako mijenjati, a tvoj odraz u ogledalu dodatno će te motivirati da ostaneš na tom putu.

Odluči se za bolju verziju sebe

Većina nas zazire od promjene, ali promjene su dobre ako uz njih ide osobni rast, rad na sebi ili promjene u ponašanju koje su nužne za našu dobrobit.

U nastavku je popis malih sitnih koraka s kojima možeš krenuti, ukoliko se osjećaš izgubljenom i nedovoljno motiviranom.

  • Počni vagati svoje obroke
  • Svakodnevno planiraj i unesi pet manjih obroka, umjesto dva velika
  • Smanji upotrebu kruha, tjestenine i drugih jednostavnih ugljikohidrata
  • Kreni vježbati bilo da je riječ o brzoj šetnji ili kratkom online treningu
  • Pretplati se na stranice o zdravim i balansiranim obrocima
  • Počni kuhati, izbjegavaj korištenje dostave
  • Unesi zdrave grickalice poput orašastih plodova u svoj tjedni meni
  • Obrati mi se za pomoć jer zajednički možemo postići brže i bolje rezultate

Svi smo mi ponekad lagali sebe i to je ljudski. Ne zamaraj se time. Ono čime se trebaš zamarati je vlastito zadovoljstvo sa samom sobom, jer ti si svoj najveći projekt. Čuvaj sebe, jer sebi si najviše potrebna. Vrijeme je da odbaciš laž i počneš živjeti istinu. Zaslužuješ biti najbolja verzija sebe, a siguran sam da ti ja u tome mogu pomoći.

Tvoj trener Kristian