fbpx
5 razloga zašto ekstremne dijete nisu dobra odluka u 2023. godini!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2022-01-13T163210.057
Top Zdravlje

5 razloga zašto ekstremne dijete nisu dobra odluka u 2023. godini!

Krenuti s radikalnim rezovima po pitanju prehrane čini se kao odličan potez na otvaranju nove kalendarske godine, ali moraš znati da s tim režimom nećeš stići daleko…

Čvrsta odluka nešto promijeniti po pitanju vlastite tjelesne težine odlična je stvar, no samo ako iza toga stoji održiv i razuman plan.

Upravo to je u potpunoj suprotnosti s radikalnim dijetama, koje od tebe traže izuzetno nizak unos kalorija, a i ekstremne rezove, u odnosu na prehranu kakva je bila uobičajena za tebe u prošlosti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-01-13T163851.499

Bilo da se radi o izgladnjivanju, konzumiranju čaja umjesto hrane ili potpunom izbacivanju masti, odnosno ugljikohidrata iz prehrane, ekstremne dijete nikad nisu dobar izbor pa ni u 2023. godini. Donosimo pet razloga zbog kojih se nikako ne isplati pretjerivati sa svojim novim planom prehrane…

Dugoročno neodrživo

Radikalne dijete najčešći su uzrok neuspješnog mršavljenja! Zašto? Jer jednostavno nisu dugoročno održive. U pravilu daju solidne rezultate na početku, a zatim dolazi do stagnacije, unatoč velikim odricanjima.

To je nešto što nitko ne može psihički izdržati pa već nakon manje od mjeseca dolazi do odustajanja, razočaranja i dodatnog pada samopouzdanja, koje vodi u još veće debljanje. Zato možemo reći da ekstremne dijete nikako nisu dobro rješenje na duge staze, za razliku od uravnotežene prehrane i postepenog prelaska na zdravi stil života.

Opasno za zdravlje

Što je najgore, radikalna prehrana definitivno je opasna za tvoje zdravlje. Naime, organizmu treba unos određenog broja kalorija, jer ih troši za svoje osnovne funkcije i bez tog goriva će se u potpunosti urušiti.

Kojeg god da se makronutrijenta odrekneš, poput ugljikohidrata ili masti, nećeš tijelu više davati sve što mu je potrebno, a još gora odluka je smanjiti kalorijsku vrijednost svoje prehrane na ekstremno nisku razinu, jer osjećat ćeš se grozno, izvana i iznutra. Puno je bolja odluka jesti raznoliko i razumno, a dodatnu potrošnju kalorija osigurati tjelovježbom.

Nepotreban stres

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-01-13T161540.110

Tražiti od sebe da se odrekneš stvari u kojima uživaš može funkcionirati kroz nekoliko dana, ali mršavljenje traži od tebe posvećenost izgradnji tijela koja traje mjesecima.

Ako u to uđeš s radikalnom dijetom i planom tjelovježbe koji od tebe traži iznimne napore, prije ili kasnije razina stresa u tvojoj glavi bit će prevelika i jednostavno ćeš puknuti. Zato je važno polako uvoditi zdravu prehranu i dizati razinu fizičke aktivnosti te nikad ne pretjerivati, jer samo tako možeš imati dugoročno održivi model održavanja tjelesne težine.

Lažni rezultati

Jedna od najgorih stvari pri ekstremnim dijetama su lažni rezultati koje u početku postižeš. Naime, vaga pokaže gubitak nekoliko kilograma, zbog radikalnih restrikcija uvedenih u prehranu, što često uključuje i manjak unosa vode.

Kasnije se pokaže da nisu izgubljene masne naslage, već se radilo o dehidraciji. Također je moguće da se dogodi “bumerang efekt”, koji se javlja kad pretjerano brzo gubiš na kilaži pa kad prestaneš s tim režimom i vratiš se starim navikama, nadoknadiš sve izgubljeno i još se dodatno udebljaš…

Manjak energije

Za kraj, tu je neoprostivi grijeh radikalnih dijeta, a to je iscrpljenost i manjak energije. Naime, cilj svakog režima mršavljenja i izgradnje tijela zapravo je to da jednog dana pucaš od energije i time značajno povećaš kvalitetu svog života.

Nema tih masnih naslaga koje su važnije od energije! Kroz uravnoteženu prehranu, bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima, ali i svim makronutrijentima u pravilnom omjeru, tvoja će energija s vremenom otići u nebo i bit ćeš potpuno drukčija osoba. A to nikad nećeš uspjeti postići ekstremnim potezima u svrhu brzog mršavljenja, jer to je put koji vodi isključivo u nepotrebni umor, loše raspoloženje i manjak fizičke snage.

Dakle, radikalne dijete nisu dobar izbor za tebe. Koliko god da se osjećaš entuzijastično i spremno na rezove u prehrani, moraš znati da isključivo postepeni prelazak na zdrave navike može dati za tebe dugoročno održive rezultate.

A ako jednostavno ne znaš sastaviti plan prehrane i tjelovježbe koji će ti dati održive rezultate u mjesecima koji dolaze, onda je najbolja odluka potražiti nekog tko fitnes i nutricionizam ima u malom prstu. Nekog poput mene, tko zna što prolaziš i jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se