fbpx
Bumerang efekt – kako spriječiti debljanje nakon završetka dijete?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-26T113252.655
Zdravlje

Bumerang efekt – kako spriječiti debljanje nakon završetka dijete?

Izgubiti kilograme i postići željenu figuru uspjeh je vrijedan ponosa, no da trud ne bi bio uzaludan, nakon toga se moraš pobrinuti da zadržiš postignute rezultate. A to je također izazov…

Mršavljenje je uzbudljiva pustolovina koja ti može donijeti mnogo zadovoljstva. Proces je to koji zahtijeva odlučnost i predanost, a svakako i poznavanje osnovnih zakonitosti vezanih uz reguliranje tjelesne težine.

Ako sve napraviš kako treba i postigneš kalorijski deficit kroz duže vremensko razdoblje, definitivno ćeš izgubiti kile i završiti uspješno svoju dijetu, što će te učiniti vrlo ponosnom osobom, a tako se i trebaš osjećati!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-22T170750.814

No, moraš znati da se mnogima koji su svoju izgradnju tijela uspješno priveli kraju dogodio takozvani bumerang efekt. Drugim riječima, nakon što bi stali sa svojom dijetom, kile su se ponovo počele slagati i vratili bi se u gotovo isto stanje u kojem su bili prije nego što su počeli raditi na sebi i gubiti na masi.

Ne, to nije scenarij koji se obavezno mora dogoditi. Dapače! Postoje jasni razlozi zašto su se kile vratile i ako se nađeš u sličnoj situaciji, ti to možeš izbjeći…

Zašto se nakon dijete kile ubrzano vraćaju nazad?

Najčešći razlog ovakvog neželjenog scenarija svakako su ekstremne dijete, koje ti obećavaju već u nekoliko tjedana veliki gubitak mase, no to nije realan rezultat. Pri takvim režimima prehrane i fizičke aktivnosti osim masti gubiš i veliku količinu vode, a kad se stanje stabilizira, kilaža se vrati na prijašnje stanje. No, istina je da se kvalitetno mršavljenje zapravo nikad nije ni dogodilo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-22T155357.812

Međutim, čak i ako ideš postepeno i kroz tromjesečno razdoblje uspješno izgubiš željenu kilažu, zahvaljujući uravnoteženoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, još uvijek kile mogu doći nazad.

Naravno, problem je u tom slučaju u 99% slučajeva u tebi, jer ako gledaš na dijetu kao na nešto što ima svoj početak i kraj, a nakon čega se smiješ u potpunosti vratiti starim navikama, imat ćeš što za proslaviti, ali dugoročno nećeš profitirati.

Bilo da se radi o negativnom utjecaju okoline koja te malo pomalo nagovori da se vratiš sjedilačkom stilu života i kalorijama bogatoj hrani, stresu koji traži utjehu u sočnom zalogaju ili jednostavno nekontroliranom uživanju u slatkoj, slanoj ili masnoj užini, ako posrneš kilaža će bez milosti rasti i s tim se moraš pomiriti. No, to ne mora biti tako…

Kako na najlakši način izbjeći ponovno debljanje?

Ima jedna stvar koja bi ti zbilja trebala olakšati život nakon što jednom izgubiš višak kilograma. A to je činjenica da je puno lakše održavati kilažu, nego gubiti masne naslage.

Nema nikakve sumnje, održavanje tjelesne težine traži puno manje odricanja od gubljenja kila i to je nešto što će ti značajno olakšati posao i pomoći ti da ne zabrljaš.

No, da bi zaista tvoje novo, puno zdravije i fizički preporođeno izdanje potrajalo, moraš dugoročno prigrliti novi životni stil. A to znači naučiti uživati u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, bogatoj vitaminima, mineralima i vlaknima, kao i pronaći zadovoljstvo u redovitim fizičkim aktivnostima.

Da, kad jednom izgubiš kile i posvetiš se održavanju takve težine, češće ćeš se moći nagraditi slatkim ili slanim desertom i imat ćeš pravo puno više puta prevariti svoj plan prehrane nego u doba dijete, no svejedno moraš bazirati svoje obroke na unosu razumnog broja kalorija i ako je ikako moguće, na njihovoj redovitoj potrošnji putem tjelovježbe.

Drugim riječima, zdrav život mora ti biti zabavan i ispunjavajući na duge pruge, a ne samo od datuma do datuma, ako želiš zadržati svoje rezultate. No, dobra je vijest da je najgore za tebe prošlo i uz tek malo karaktera i discipline, ne bi ti smio biti problem održati liniju za koju je bilo potrebno toliko odricanja.

A ako tek ulaziš u cijeli proces mršavljenja i ne vidiš kako uopće doći u poziciju brinuti hoće li se kile vratiti ili ne, možda je vrijeme da potražiš čvrstu podršku, od nekog tko ima fitnes i nutricionizam u malom prstu!

Ako osjećaš da tapkaš na mjestu i želiš nešto promijeniti, slobodno se javi meni, treneru Kristianu. Na temelju svog bogatog iskustva i preobrazbi više od tisuću simpatičnih klijenata poput tebe, jedva čekam da ti pomognem. Kod mene te čeka zabavan, jednostavan i izuzetno efikasni 90-dnevni program, skrojen individualno prema tvojim potrebama!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se