fbpx
Zdravi izvori ugljikohidrata uz koje nema straha od debljanja!
Predloženo Zdrava prehrana

Zdravi izvori ugljikohidrata uz koje nema straha od debljanja!

Iako mnogi vjeruju da je upravo unos ugljikohidrata u tijelo glavni uzrok ljudskih problema s kontrolom tjelesne težine, istina je da postoje i brojne namirnice koje ih sadrže, a njihova konzumacija ne dovodi do debljanja…

Ugljikohidrati su posljednjih desetljeća praktički postali omraženi pojam u nutricionizmu, jer su sinonim za sva ona jela koja dramatično povećavaju izglede za debljanje, od kolača, keksa, sladoleda i čokolade, do bijelog kruha, tjestenine, grickalica i zaslađenih napitaka.

No, istina je da ih sadrže i mnoge zdrave namirnice, a što je još važnije, bez ugljikohidrata gotovo da ne možemo živjeti i nužni su za normalno funkcioniranje tvog tijela!

Zašto? Zato što se ugljikohidrati iz hrane u tvom tijelu razgrađuju na jednostavne šećere, cirkuliraju krvlju i postaju izvor stanične energije, a samim time i tvoja pokretačka snaga.

Ta glukoza zaslužna je za normalan rad mozga i brojnih različitih sustava unutar ljudskog organizma pa potpuno isključivanje ugljikohidrata, što u nekim dijetama preporučuju, i nije najpametnija odluka.

Pa kako se onda postaviti prema ugljikohidratima? Naravno, po principu umjerenosti i ravnoteže! Drugim riječima, neka ih bude u tvom tjednom planu prehrane, ali iz namirnica koje ne sadrže samo njih, već i druge važne nutrijente…

Žitarice ne moraju biti prazne kalorije

Kad govorimo o zdravim izvorima ugljikohidrata, prve na pamet padaju žitarice, od pšenice, riže, prosa i raža do heljde, ječma i kukuruza.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-05T195658.508

To su namirnice koje možda u većoj mjeri sadrže škrob, ali sadrže i proteine, biljna vlakna, vitamine E i B, kao i različite minerale.

Pa kako je onda bijeli kruh postao pojam praznih kalorija i sigurni put do debljanja? Zbog industrijske obrade! Uklanja se ovojnica žitarica, s njom i svi spomenuti važni nutrijenti i ostaje samo škrob. Isti je princip i s tjesteninom, kao i različitim keksima.

Baš zbog toga treba se okrenuti cjelovitim, integralnim žitaricama, ako želiš u sebe unijeti više hranjivih tvari i učiniti svoju prehranu zdravijom…

Povrće i voće vrijedan su izvor ugljikohidrata

Uravnotežena prehrana nalaže unos ugljikohidrata, bjelančevina i masti u skladnom omjeru, a u tu svrhu svakako pomažu mahunarke.

Pa su tako grah, grašak, soja, bob, leća i slanutak jednako bogate proteinima, koliko i ugljikohidratima, a ne nedostaje im ni različitih minerala i vitamina te im kalorična vrijednost nije takva da će ugroziti tvoju dijetu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-05T195247.405

Brojne druge vrste povrća također sadrže ugljikohidrate koji definitivno nisu tek prazne kalorije poput industrijski obrađene hrane i neće uzrokovati fluktuacije razine glukoze u krvi, s kojom dolaze i napadaji gladi. Dapače, u povrću dobivaš biljna vlakna, nužna za normalno funkcioniranje probave, kao i željezo te različite vitamine B skupine.

Isto vrijedi i za voće, čiji plodovi svi sadrže ugljikohidrate, fruktozu i glukozu, ali imaju i bogatu nutritivnu vrijednost, zbog svojih minerala, vitamina i vlakana te osvježavaju i hidratiziraju zbog prisustva vode.

Spomenimo za kraj i mliječne proizvode, koji u sebi imaju ugljikohidrat laktozu i vrijedan su izvor kalcija, važnog za normalno funkcioniranje tvojih kostiju.

Dakle, namirnice bogate ugljikohidratima ne moraju nužno biti nutritivno siromašne niti visokokalorične. Dapače, postoji obrok koji ti u samo dvjestotinjak kalorija može osigurati visoku razinu energije i sitosti. To je naravno Formula 1 šejk, koji sveprisutnim ugljikohidratima u svom sastavu dodaje ostale bitne nutrijente, od visokokvalitetnih proteina i vlakana do 12 vrsta vitamina i 13 minerala!

Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj FIT LifeStyle Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se