fbpx
Manjak kalcija može rano postati problem i nemoj se s tim igrati!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-04-20T175338.330
Zdravlje

Manjak kalcija može rano postati problem i nemoj se s tim igrati!

Jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu, sveprisutni kalcij ne smije biti zanemaren, jer već u tridesetima godinama njegov nedostatak može izazvati probleme pri funkcioniranju kostiju. Evo kako ga nadoknaditi!

Nije slučajnost da stalno slušamo priče o važnosti kalcija za izgradnju tijela. Ipak je to najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu.

Da, čak 99% ga se nalazi u kostima ili zubima, no zanimljivo je da obavlja i neke sasvim drukčije funkcije. Pa tako utječe na prijenos živčanih impulsa, uključen je u kontrakciju mišića i reguliranje srčanog ritma, a ima pozitivno djelovanje i na pravilno zgrušavanje krvi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-20T171846.252

Uglavnom, bez kalcija živjeti ne možemo i trebaju nam velike količine kako bismo zadovoljili naše dnevne potrebne. Radi se o minimalno 800 mg, dok u različitim fazama života potrebe rastu sve do 1200 mg. To treba imati na umu, jer nije se za igrati s nedostatkom ovog esencijalnog minerala u tijelu…

Što se događa ako ti manjka kalcija?

Zanimljivo, istraživanja su pokazala da četvrtina Europljana unosi premalu količinu kalcija u svoje tijelo, a posebno žene, od kojih čak trećina pati od manjka kalcija, što zbog nedovoljne konzumacije namirnica bogatih ovim mineralom, što smo loše apsorpcije i povećane potrebe, pod utjecajem hormona.

Nedostatak kalcija ima izuzetno negativan efekt na različite funkcije organizma, ali prije svega na zdravlje kostiju, kod kojih dolazi do procesa demineralizacije, a samim time postaju značajno sklonije lomovima. A bez zdravih i čvrstih kostiju nema normalnog života!

To nije problem u dvadesetima, jer imaš bogatu koštanu masu o kojoj ne moraš pretjerano brinuti, no već nakon tridesete godine ta se masa smanjuje i tada ne preostaje ništa drugo nego ih početi bolje čuvati, dovoljnim unosom kalcija, kao i jednako bitnog vitamina D.

Kako mogu nadoknaditi izgubljeni kalcij?

Za razliku od vitamina D kojeg dobivaš izlaganjem sunčanim zrakama, kalcij ipak treba prije svega nadoknaditi unosom hrane, a poznato je svima da su mliječni proizvodi i mlijeko na samom vrhu po svojem bogatstvu ovim mineralom, dok je tu svakako i zeleno lisnato povrće, kao dodatni odličan izvor.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-20T172352.219

U doba kada je sve više ljudi koji slabo toleriraju laktozu i zbog toga izbjegavaju mlijeko, nedostatak kalcija postaje još aktualniji svjetski problem, ali postoje i alternativna rješenja koja mogu spasiti stvar.

Jedno od njih svakako je i Formula 1 šejk iz našeg web shopa, koji u sebi sadrži 13 različitih vitamina i 12 minerala, uključujući i kalcij. Već jedan obrok nadoknadit će čak 51% dnevnih potreba za kalcijem i značajno olakšati održavanje tvoje koštane mase, a također će ti zahvaljujući svom bogatom i uravnoteženom sastavu dati pregršt energije te pozitivno djelovati na tvoju probavu!

Tjelovježba također jača tvoje kosti

Prehrana je ključna za održavanje kalcija na zdravoj razini, ali nikako ne smijemo zanemariti niti fizičku aktivnost. Naime, vježbanje ne samo što će ojačati mišiće, već i kosti. Bilo da trčiš, radiš u teretani ili prakticiraš kružne treninge s ciljem smanjenja vlastite fizičke težine, jedna od dodatnih dobrobiti takvog stila života bit će povećanje gustoće kostiju te njihovo osnaživanje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-20T174230.192

Dakle, ne radi se samo o agresivnim reklamama koje nas pokušavaju na svakom koraku uvjeriti u nešto nebulozno. Istina je, kalcij nam je zaista važan da bismo normalno funkcionirali i zato imaj to uvijek na umu, planirajući svoj izbor namirnica na kojima želiš bazirati svoju dugoročnu prehranu.

A kako na najbolji mogući način nadoknaditi potrebe za kalcijem, kao i svim ostalim mineralima i vitamina saznat ćeš i u našoj FIT LifeStyle grupi na Fejsu. Pridruži se našoj simpatičnoj zajednici, jer njezini članovi uvijek imaju pokoji vrijedni savjet u rukavu, koji će ti definitivno olakšati prelazak na zdravi stil života!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se