fbpx
Tri načina kako potaknuti mršavljenje ako napredak izostaje!
Mršavljenje Predloženo Top

Tri načina kako potaknuti mršavljenje ako napredak izostaje!

Zastoj u napretku dok pokušavaš smršaviti nije ništa neobično, a odlično je što postoji nekoliko elegantnih načina kako u takvim trenucima uspješno potaknuti potrošnju kalorija.

Mršavljenje je višemjesečni proces koji od tebe traži odlučnost i prednost, kao i kvalitetan plan prehrane i tjelovježbe, ako želiš postići željene rezultate.

Bilo da želiš skinuti 5, 10, 20 ili više od 30 kilograma, entuzijazam na samom početku bit će kod tebe velik, jednom kad odlučiš zauvijek se riješiti viška sala sa svog trbuha, stražnjice i ostalih kritičnih dijelova tijela.

No, čak i ako kreneš odlično i skineš kilu ili dvije na samom početku, vrlo vjerojatno će ti se dogoditi određeni zaostaj s napretkom u nekoj fazi tvoje dijete. To se događa zato što se tvoj metabolizam prilagođava novim navikama tjelesne potrošnje kalorija pa je potrebno uvesti pokoju promjenu, kako bi se tvoje mršavljenje uspješno nastavilo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-03-18T193051.527.png

Naravno, ako slijediš radikalne ideje i tražiš previše od svog organizma, zastoj s napretkom doći će brže nego što misliš, što dovodi do mentalnog pucanja i vrlo vjerojatnog propadanja tvoje dijete. Međutim, za one koji su se odučili za uravnoteženu prehranu i umjerenu tjelesnu aktivnost, zastoj je prepreka koju je itekako moguće preskočiti, pod uvjetom da znaš što radiš.

Baš zato donosimo tri načina kojima možeš potaknuti mršavljenje, ako dijeta prethodnih tjedana nije dala željene rezultate…

Još malo manje praznih kalorija

Uspješna dijeta je ona koja se bazira na zdravim namirnicama velike hranjive vrijednosti, poput voća, povrća, žitarica, grahorica, gljiva te različitih biljnih i životinjskih izvora proteina.

Tvoj zastoj s napretkom moguće da se dogodio zato što neka od namirnica koju često konzumiraš zapravo i ne donosi toliko sitosti koliko bi trebala. Zato dobro pogledaj što je sve dio tvog tjednog plana prehrane i otkrij gdje još ima prostora za hranu krcatu vitaminima, mineralima i vlaknima, koja će zamijeniti industrijski obrađene namirnice.

Svima se nama ponekad dogodi da mislimo za neko jelo da je dijetno, jer ga tako reklamiraju, no na kraju se pokaže da to uopće nije. Zato provjeri na vrećici kalorijsku vrijednost svake od namirnica koje konzumiraš, jer to će ti dati bolju sliku koja hrana je dijetna, a koja nije.

Također nije loše malo promijeniti svoje navike po pitanju doručka i večere. Tu različite kaše mogu donijeti dugoročnu sitost u jutarnjim satima, uz razuman broj unesenih kalorija. Lagana salata i ponešto proteina pobrinut će se pak u večernjim satima za dobar osjećaj u želucu sve do jutra, a i značajno smanjiti unos kalorija.

U svakom slučaju, igraj se malo sa svojim planom prehrane i probaj ga još malo bolje regulirati, po pitanju kvalitete namirnica i unosa kalorija. No, nemoj pretjerivati s odricanjima, jer to će te staviti pod mentalni stres s kojim se nije lako nositi, zbog čega je nekad bolje potrošnju kalorija ganjati životnim promjenama nevezanima uz prehranu…

Malo pojačaj svoju fizičku aktivnost

Ako je došlo do zastoja u tvom procesu mršavljenja, jedan od najboljih načina kako ga potaknuti definitivno je tjelovježba.

Da, znojenje troši kalorije pa iako je nemoguće uspješno smršaviti bez adekvatne prehrane, u slučaju zastoja s napretkom upravo pokoji trening više može za tebe biti spasonosno rješenje.

Pa tako ako treniraš dvaput tjedno možeš tome dodati i treći trening. Nije loša ideja ni tjelovježbu vremenski malo produžiti, do deset dodatnih minuta.

A ako smatraš da si na svom fizičkom limitu sa sadašnjim planom treninga, tada možeš pokušati potaknuti kalorijski deficit pokojom dugom šetnjom, penjanjem stepenicama, planinarenjem ili nekom drugom kardio aktivnošću, koja će ti donijeti dodatnu potrošnju kalorija i tako ti osigurati toliko željeni kalorijski deficit.

Smanji stres i više se odmaraj

Za kraj, važno je naglasiti da do zastoja s mršavljenjem može doći i zbog stvari koje se na prvi pogled ne čine povezane sa skidanjem kila.

Da, stres je veliki neprijatelj normalnog rada tvog metabolizma i moraš pronaći način da ga smanjiš, odnosno da ga efikasno izbaciš iz sebe. Naravno, to je moguće žestokom tjelovježbom, ali i aktivnostima poput joge, meditacije pa i molitve, s tim da je zapravo najvažnije pozitivno gledati na svoju svakodnevicu. Ako vidiš rješenje tamo gdje drugi vide probleme, razina tvog stresa bit će znatno manja, što će se pozitivno osjetiti i po pitanju tvoje kilaže.

Ne zaboravimo naravno ni odmaranje, jer ne samo što svakodnevni odmor pomaže smanjenju razine stresa u tvom umu, već će te ispuniti energijom i potaknuti tijelo na uspješno sagorijevanje kalorija.

U svakom slučaju, već male promjene u načinu prehrane, kao i pokoja dodatna fizička aktivnost mogu potaknuti mršavljenje, pogotovo ako je sve to praćeno uspješnim izbacivanjem stresa i mirnim snom. Zato ne očajavaj ako vaga stalno pokazuje istu brojku ili čak malo i veću, jer sada vidiš da zapravo postoji elegantan način kako prodrmati svoj organizam i uspješno krenuti prema željenoj kilaži.

A ako je tvoj najveći problem prilikom mršavljenja nedostatak vremena za bavljenje tjelovježbom, tada svakako razmisli o efikasnim treninzima u udobnosti vlastitog doma, uz stručno vodstvo svog online trenera.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-03-18T191114.534.png

Upravo to nudi BudiFit aplikacija, koja omogućuje da vježbaš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji kreira za tebe fitnes profesionalac, na temelju tvojih fizičkih karakteristika. Stotine vježbi spojenih u smislene cjeline samo čekaju na tebe i tvoj entuzijazam, a uz aplikaciju dobivaš i vrijedne savjete o prehrani, kao i podršku u trenucima kada zapneš i ne znaš kako nastaviti u pravom smjeru.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se