fbpx
Stagnacija u mršavljenju – kako ponovo do napretka nakon zastoja?
Mršavljenje Predloženo Top

Stagnacija u mršavljenju – kako ponovo do napretka nakon zastoja?

Ako je tvoja dijeta dala zadovoljavajuće početne rezultate, a onda je došlo do zastoja u napretku, to može biti zaista frustrirajuće. No, postoji način kako ponovo krenuti u pravom smjeru…

Gubljenje kilograma dugotrajan je proces, pogotovo ako patiš od pretilosti ili je tvoja tjelesna težina evidentno prekomjerna. No, jednom kad započneš proces dijete i prihvatiš zdrave navike, masne naslage definitivno će početi nestajati.

Ipak, moraš znati da napredak prilikom mršavljenja nikad nije pravocrtan i ne možeš očekivati da ćeš svaki tjedan izgubiti isti postotak kilaže te tako nezadrživo projuriti kroz cijeli proces.

Baš suprotno, lako je moguće da će nakon početnih uspjeha doći do tvrdoglavog zastoja. Vaga će pokazivati nekoliko tjedana istu težinu, što će negativno utjecati na tvoj entuzijazam i može zatim doći do mentalnog pucanja, nakon čega se neki još više udebljaju nego na samom početku.

Naravno, tako ne mora biti, jer stagnacija u mršavljenju ne znači da se radi o plafonu nakon kojeg više nema napretka. Na tebi je samo detektirati u čemu je problem i zatim se prilagoditi okolnostima te nastaviti u pravom smjeru prema željenim rezultatima…

Je li dijeta bila previše radikalna?

Kao prvo, moraš znati da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom pri svakoj dijeti u početnim tjednima lakše gube na kilaži, nego kasnije, kada se počnu približavati nekom postotku masti koji je zapravo potreban tijelu da bi normalno funkcioniralo.

Drugim riječima, kad se žena koja pokušava smršaviti približi postotku masti između 25% i 31%, što se smatra normalnim udjelom u tjelesnoj masi, to će napredak biti sve usporeniji, jer tijelo više neće imati što zagorijevati.

No, ako to nije slučaj i vidiš na sebi još pregršt sala, a napretka više nema, tada je moguće da je tvoja dijeta u početku bila previše radikalna pa se metabolizam odlučio prilagoditi i sada sporije sagorijeva kalorije. Nažalost, dugoročno je takav pristup dvostruki problem: tijelo odjednom sporije troši kalorije, a ti više ne možeš izdržati u tom tempu i moraš ih unositi više.

Tu je i famozni fenomen dehidracije. Naime, neke ekstremne dijete učinit će da u prvim tjednima ubrzano gubiš kile, no pokazat će se da je ta izgubljena kilaža manje-više laž, jer se samo radi o gubitku vode. U tom slučaju nemaš druge nego krenuti ispočetka i staviti stvari na zdrave noge.

Ne zaboravimo ni nedostatak sna, koji također može dovesti do stagnacije pri mršavljenju, a pretreniranost je još jedna razlog zašto su tvoji rani uspjesi stvar prošlosti i ne uspijevaš nastaviti istim tempom…

Strpljivo i postepeno do svojih ciljeva

Stagnacija pri mršavljenju nije ništa neobično i ne dopusti da te izbaci iz takta. Zapravo se svakom dogodi tjedan ili dva u kojem odjednom kile ne idu prema dolje, što izaziva paniku. Ako znaš što radiš, napredak će se nakon privremenog zastoja ipak nastaviti, no ako to nije slučaj, tada moraš povući korak unazad i nešto promijeniti.

Najbolja formula mršavljenja definitivno je postepeni gubitak kila, na duži vremenski rok. Dakle, uzmi si šest mjeseci i napravi transformaciju kako spada. Također, nemoj svakih par dana stajati na vagu, već provjeravaj svoj kilažu jednom ili dvaput mjesečno, jer tako ćeš izbjeći nepotrebnu brigu zbog privremenih stagnacija.

Ako pak osjećaš da je tvoja dijeta bila previše ambiciozna i polako pucaš, tada je prilagodi realnosti i nađi zlatnu sredinu. S druge strane, u slučaju da kalorijski deficit uporno izostaje, pokušaj povećati količinu vremena koju provodiš u fizičkim aktivnostima ili iz prehrane izbaci one industrijski obrađene namirnice koje ti maksimalno otežavaju skidanje kila.

U svakom slučaju, strpljenje je baza uspjeha pri svakom mršavljenju. Naime, rezultat nitko ne može ostvariti preko noći, već će biti uspona i padova, tipičnih za rad na izgradnji vlastitog tijela.

Osim strpljenja, znanje je još jedan nužan preduvjet da dođeš do kilaže koju priželjkuješ. Nema sumnje, što bolje poznaješ fitnes i nutricionizam, lakše ćeš razumjeti vlastito tijelo i zakonitosti koje vladaju dok pokušavaš otopiti masne naslage sa svog trbuha, bedara i stražnjice.

A dobra je vijest da čak i ako se uopće ne razumiješ u zdrave namirnice i efikasnu tjelovježbu, svejedno možeš krenuti najbržim, najsigurnijim i najlakšim putem prema uspješnom mršavljenju.

Istina je, sve što ti treba za impresivne rezultate nalazi se dostupno na tvom mobitelu. Naime, uz našu BudiFit mobilnu aplikaciju dobivaš svog osobnog trenera i detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti. Tu su i savjeti o tome što jesti i što piti, koji zlata vrijede pri sastavljanju održivog plana prehrane.

BudiFit mobilna aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj sve prednosti BudiFit aplikacije!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se