11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-05T101651.030

Kako planirati obroke za posao i uvijek jesti zdravo?

189

Tko pola dana provodi u uredu itekako mora planirati što i kad će pojesti tijekom radnih sati, ako želi uspješno kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Evo nekoliko savjeta kako to raditi na efikasan način!

Nije problem zdravo se hraniti ako si stalno doma i na raspolaganju imaš vlastitu kuhinju, no što ako većinu vremena provodiš vani, daleko od svog frižidera i svih onih u šopingu pomno izabranih namirnica?

Tada nema druge nego pametno planirati svoje obroke. Nema sumnje, upravo na poslu najčešće posrnemo i pojedemo nešto kalorično i nutritivno siromašno, no bilo da radiš u uredu ili na terenu, i dalje je moguće zdravo se hraniti, pod uvjetom da dobro organiziraš svoje vrijeme i ne podcjenjuješ važnost vlastite prehrane.

Planiranje što i kad ćeš jesti u svoje radno vrijeme nije neka znanost, ali postoje zakonitosti kojih se treba držati. Donosimo par vrijednih savjeta koji će ti olakšati prehranu kroz radni tjedan!

Sve kreće od doručka

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-05T101210.156

Da, posao utječe na prehranu od rana jutra, pogotovo ako ti treba vremena da dođeš k sebi i izvučeš se iz kreveta.

No, ako ti je stalo do vlastite energije, nemoj preskakati doručak! To je obrok koji je po mnogočemu najvažniji u danu, jer tko postigne sitost u jutarnjim satima, ne samo što će puno lakše odraditi svoj radni dan, već će i efikasnije kontrolirati daljnji unos hrane, a samim time i svoju tjelesnu težinu.

Ako treba, probudi se ranije i tako za svoj doručak osiguraj dodatno vrijeme. Treba biti nutritivno bogat obrok, sa svim mikronutrijentima u pravilnom omjeru, od zdravih ugljikohidrata i esencijalnih masti do proteina, biljnih vlakana, minerala i vitamina.

Ne trpaj u sebe prazne kalorije nakrcane šećerom, jer sitost nakon njih neće potrajati, već si osiguraj zdrave ugljikohidrate, po mogućnosti iz integralnih izvora, kao i solidnu količinu proteina, iz mesnih ili biljnih izvora.

Za one koji zaista nemaju vremena pripremati doručak i dugo ga jesti, postoji fantastično rješenje zvano Formula 1. Riječ je o zamjenskom obroku koji se munjevito spravlja i brzo konzumira, idealnom upravo za jutarnje sate. U tek dvjestotinjak kalorija po porciji naći ćeš visokokvalitetne proteine, ugljikohidrate, masti, vlakna, kao i 13 različitih minerala i 12 vitamina. Može se konzumirati u hodu, a nije ga problem spraviti ni u uredu, u krajnjoj nuždi!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-05T100837.088

Tri načina kako do zdravog ručka

Kad se jednom nađeš za svojim radnim stolom, ne treba posebno naglašavati koliko je važno kontrolirati glad i ne trpati u sebe klasične slatkiše i grickalice, kao reakciju na napetost i nervozu. S druge strane, bitno je i ne zaboraviti jesti, jer ostat ćeš bez energije ako cijeli dan ništa ne ubaciš u sebe.

Postoje zdravi međuobroci, poput proteinskih čokoladica i sojinih grickalica koji ti mogu pomoći da lakše dočekaš ručak, a u tu svrhu možeš na posao ponijeti i voće, jabuke i banane, ali i spraviti si gurmansku juhu od rajčice.

Nekoliko je opcija kako do zdravog ručka u svom uredu. Prva je naravno kantina koju imaju mnoge tvrtke. Kvaliteta hrane često je upitna, ali nađe se uvijek i nešto podnošljivo. Ako je imaš na raspolaganju, suzdrži se od previše tjestenine, masnih umaka i pohanog mesa, a obavezno uzmi salatu, kao i prilog od integralnih žitarica ili povrća.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-05T100126.081

Druga je opcija prošetati se do trgovine s kvalitetnim gotovim jelima, kakvih je sve više u velikim gradovima u Hrvatskoj. Naravno, možeš takvu hranu i naručiti, pod uvjetom da znaš što spada pod  uravnoteženu prehranu i koje će te namirnice dugoročno zasititi.

A treća opcija svakako je pripremiti hranu doma i ponijeti je na posao. Da, u doba mikrovalne ovo je zasigurno najbolji način kako planirati svoje obroke tijekom radnog dana i uvijek imati potpunu kontrolu nad onim što jedeš.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-05T095516.625

U praksi se pokazuje da je obroke najbolje pripremati navečer, prije odlaska na spavanje, no svi oni sa zavidnom razinom discipline mogu ih kuhati i ujutro. Uz okvirni tjedni plan prehrane i namirnice kupljene za vikend, lako ćeš odlučiti što jesti kojeg dana i neće biti problem baciti se na pripremu zdravog obroka, koji će biti hranjiv i ukusan nakon što ga u uredu podgriješ.

Naravno, nije loša odluka niti kombinirati kantinu, naručivanje i samostalno pripremanje hrane, da malo razbiješ monotoniju. Važno je samo uvijek imati prava rješenja za glad i što rjeđe pokleknuti trpanjem u sebe pekarskih proizvoda i fast food praznih kalorija, što je moguće izbjeći isključivo – dobrom organizacijom prehrane!

A ako nemaš pojma od čega bi se trebao sastojati tvoj jelovnik niti imaš ikakvog znanja vezanog uz nutricionizam i fitnes, moraš znati da bi te guglanje moglo odvesti u krivom smjeru i dodatno otežati put do željenih rezultata.

Puno je sigurnije rješenje potražiti pomoć nekog pouzdanog, stručnjaka koji ima u malom prstu zdrava rješenja za glad, kao i sve što je potrebno za kvalitetnu izgradnju tijela. Nekog poput mene, tko jedva čeka promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!