fbpx
Je li povišeni kortizol glavni krivac za tvoje debljanje?
Predloženo Top Zdravlje

Je li povišeni kortizol glavni krivac za tvoje debljanje?

Kortizol kao hormon stresa može negativno utjecati na kontrolu tjelesne težine, ali nije jedini faktor koji dovodi do pretilosti i problema s viškom kilograma.

U svijetu mršavljenja mnogo se priča o kortizolu, hormonu čija razina varira u našem organizmu od niske do iznimno visoke, ovisno o našem stilu života i okolnostima koje nas okružuju.

Kortizol se kroz povijest tipično aktivirao u razdobljima gladi, kao i u trenucima opasnosti za život, zbog čega ga nazivaju hormonom stresa. Njegovo lučenje ima brojne različite efekte na tvoj organizam, uključujući povišenu razinu glukoze u krvi i protuupalno djelovanje.

Ako nema drame, kortizol bi trebao u ljudskom organizmu biti na najnižoj razini ujutro, dok mu lučenje prestaje u kasnim večernjim satima, što ti omogućuje miran i spokojan san.

Naravno, ako živiš pod konstantnim stresom ili se ne znaš na pozitivan način nositi sa svojom svakodnevicom, tvoj kortizol kronično će biti povišen. Baš to se smatra problemom koji dovodi do različitih loših posljedica za tvoj organizam, a znanstvenici ga do neke mjere povezuju i sa sklonosti debljanjem…

Povišeni kortizol skladišti salo i traži dodatne kalorije

Ako imaš potrebu prejedati se svaki put kad te muče negativne emocije, poput tuge, straha i brige, to nije povezano isključivo s manjkom samokontrole, već i s povišenom razinom kortizola.

Naime, već smo spomenuli da zbog kortizola dolazi do povišene razine glukoze u krvi, što je jednaki efekt kakav izaziva i šećerom nakrcana hrana. Povišeni kortizol zatim dovodi do konstantne gladi i dodatne potrebe za prežderavanjem, sve dok se tvoje tijelo ne pretvori u lijepo zaokruženu loptu.

Pretjerano lučenje kortizola također može dovesti do povišenog krvnog tlaka, kao i poremećenog rada štitnjače te nepravilnosti u menstrualnom ciklusu kod žena.

A jedan od negativnih efekata koji na tebe ima hormon stresa je i skladištenje sala na području trbuha, kako bi mast mogla biti iskorištena kao energija jednom kad se tijelo nađe u opasnosti. To se događa zato što je kortizol uvjeren da te čekaju nevolje, na temelju mentalnog nemira kojeg osjećaš.

Sve to maksimalno otežava kontrolu tjelesne linije i postizanje željene linije, no znanstvenici koji su istraživali povezanost povišenog kortizola i debljanja svejedno nisu uspjeli naći čvrstu genetsku uzročno-posljedičnu vezu te smatraju da se radi o problemu kojeg je moguće ispraviti prelaskom na zdravi životni stil…

Izbaci stres i lakše ćeš smršaviti

Dakle, nije dokazano da postoje osobe koje su genetski toliko sklone izlučivanju kortizola da jednostavno nemaju nikakve šanse izbjeći pretilost.

Baš suprotno, mnogi znanstvenici se slažu kako zdrava prehrana i umjerena tjelovježba mogu prevenirati lučenje ovog hormona te ti tako dati savršenu odskočnu dasku za kvalitetnu izgradnju tijela.

Vjeruje se da hrana poput ribe, mahunarki, integralnih žitarica, voća i povrća u sebi sadrži vrijedne nutrijente koji će ublažiti izlučivanje stresa iz tvog tijela. Tu prije svega mislimo na vitamine B5 i C, ali i na folnu kiselinu te riblje ulje.

Što se pak fizičke aktivnosti tiče, bilo da odradiš dobar izometrijski trening ili se odlučiš za umjereni kardio, odnosno vježbe snage, osjetit će na kraju tjelovježbe koliko je stresa izbačeno iz tvog organizma. Samo vodi računa o tome da ne treniraš iza 20 sati navečer, jer tada svoje tijelo trebaš početi opuštati. To je standardna greška gdje “mnogi padaju” i rade sami sebi štetu…

Naravno, uz sve to pametno je okružiti se ljudima koji te razumiju i podržavaju, a potjerati što dalje one koji te ponižavaju i pokušavaju postići da se osjećaš bezvrijedno. Pokušaj također radne sate ograničiti na razumnu količinu, a nije loša ideja ni različitim vježbama opuštanja usporiti svoj organizam u večernjim satima, kako bi stres izašao iz njega.

Dakle, kortizol je hormon koji ti može otežati kontrolu tjelesne težine, no samo ako mu to dopustiš. A ako želiš kvalitetnom tjelovježbom učiniti pravu stvar za svoje tijelo i vlastitu razinu stresa, na raspolaganju ti je i naša BudiFit aplikacija.

Uz aplikaciju ne samo što dobivaš detaljno objašnjenje svake vježbe i video demonstraciju koju možeš bezbroj puta ponavljati, već i svog osobnog trenera Kristiana koji će ti sastaviti detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti.

BudiFit aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost iz mjeseca u mjesec raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se