fbpx
Pet razloga zašto se kod tebe javlja potreba za prežderavanjem!
Lifestyle Predloženo Top

Pet razloga zašto se kod tebe javlja potreba za prežderavanjem!

Prejedanje je navika uz koju je vrlo teško uspješno kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu, zbog čega je važno detektirati uzrok ovakvih posrtaja, ako ti je cilj u budućnosti efikasno smršaviti.

Živimo u zemlji u kojoj dvije trećine stanovnika pati od prekomjerne tjelesne težine, a glavni razlog tome je unos više hrane nego što je to organizmu potrebno.

Takav odnos prema svom želucu naziva se prejedanje ili prežderavanje i dogodi se svakom od nas barem stotinu puta u životu. No, ako to postane nešto što se ponavlja svakog tjedna ili čak svakog dana, tada imaš problem koji ti u potpunosti onemogućuje kvalitetnu izgradnju tijela.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-02-24T225158.761.png

Naime, radi se o tisućama kalorija koje ulaze uz tebe iako im u tijelu uopće nije mjesto, a obično se radi o nutritivno izuzetno siromašnim namirnicama, koje uopće nisu dobre za tvoj krvožilni sustav, kao ni za tvoju probavu.

Ako u tvom životu često dolazi do prejedanja, znaj da postoji nekoliko razloga koji mogu izazvati neodoljivu potrebu da u sebe utrpaš više nego što ti je tvoj organizam dopustio. Zato donosimo pet najčešćih razloga za prežderavanje, a ti ih pročitaj i saznaj odnose li se i na tebe…

Ne jedeš zbog energije, nego iz dosade

Razlog broj jedan prežderavanja je ni manje ni više nego – dosada. Da, mnogi kad ne znaju što bi sa sobom posežu u svoj frižider ili smočnicu za keksima, kolačima i grickalicama pa zatim trpaju hranu u sebe praktički cijeli dan.

No, moraš znati da od cjelodnevnog prežderavanja postoje zdraviji i bolji načini da se riješiš osjećaja dosade. Umjesto trpanja kalorija u sebe možeš ih trošiti, šetnjom ili tjelovježbom, na čemu će ti tvoje tijelo biti zahvalno. 

Zabaviti se možeš radom na sebi i online edukacijama ili druženjem s osobama do kojih ti je stalo. Kućanski poslovi ili izrađivanje nečeg svojim rukama također može biti zabavno. Čak i gledanje televizije je bolja opcija od trpanja hrane u sebe, pod uvjetom da ne radiš i jedno i drugo u isto vrijeme…

Ne misliš na hranu dok jedeš

Ako si stalno u žurbi i nikad se ne fokusiraš na hranu čak ni kad stoji ispred tebe na tvom stolu, to je prvi korak prema nekontroliranom prežderavanju. Zašto? Zato što u takvim okolnostima tvoj mozak uopće neće detektirati da je u tebe ušla hrana i ubrzo ćeš ponovo osjećati potrebu ubaciti nešto u sebe.

Jedna od najvećih pogrešaka u prehrani definitivno je podcjenjivanje samog iskustva konzumiranja hrane. Ogromna je razlika ako jedeš polako i fokusiraš se na okus, miris i teksturu onog što unosiš u sebe, u odnosu na trpanje namirnica u svoj želudac kao da se radi o WC školjki.

Zato probaj zaboraviti na obaveze, brige pa i uzbuđenja jednom kad sjedneš sa stol, jer tako značajno smanjuješ izglede za prekomjernim dnevnim unosom kalorija…

Ne slušaš svoje tijelo

Prehrana je ništa drugo nego zadovoljavanje potreba svog organizma. No, ako ne slušaš ono što ti tijelo želi reći, vrlo vjerojatno ćeš pretjerati.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-02-24T225026.625.png

Drugim riječima, tvoj organizam bi trebao odlučiti koliko toga trebaš unijeti u njega. To što je tanjur krcat hranom, to ne znači da tvoje tijelo zahtijeva da sve bude ubačeno u želudac. Nikog nećeš uvrijediti ako ostaviš dio za poslije. A natrpavanjem želuca do vrha definitivno ćeš uvrijediti svoj probavni sustav…

Ne kontroliraš emocije

Do prežderavanja često dolazi upravo pod utjecajem negativnih osjećaja. Ako misliš da će ti hrana pomoći da se osjećaš bolje, razmisli dvaput o tome.

Možda u industrijski obrađenoj hrani ima ponešto zadovoljstva dok ti klizi niz grlo, no trpanje ogromnog broja kalorija u sebe dugoročno ti neće donijeti sreću. Zato ako osjećaš tugu, nelagodu, nervozu ili brigu, nemoj to liječiti kolačima ili grickalicama, jer radiš to bez da ti je tvoj organizam dao dopuštenje da ga koristiš kao kantu za smeće

Nemaš dovoljno znanja

I da, na kraju moramo reći da je prežderavanje često rezultat zabluda i neznanja. Pa se tako dugo vjerovalo da nas pozamašne masne naslage na trbuhu štite od bolesti i da je lijepo uhranjena osoba zapravo zdrava osoba. Znanstvenici su odavno dokazali da je to glupost.

O zabludama vezanima za nutritivnu vrijednost namirnica, kao i o kilokalorijama koje idu uz njih da i ne govorimo. Zato ako svako malo pretjeraš s unosom hrane i osjećaš težinu u želucu, razmisli jesu li namirnice koje konzumiraš zaista dobre za tebe i znaš li dovoljno o prehrani. Lako moguće da postoji nešto što će ti donijeti više energije, bolji osjećaj u želucu i manje probavnih problema, samo ti ni ne znaš za takvu hranu ili odbijaš saznati.

Dakle, prežderavanje je problem s kojim se svi nosimo, ali ako postane učestalo, posljedice su izrazito negativne. Zato se educiraj o prehrani i pazi što radiš sa svojim želucem, jer to je jedini način kako prijeći na zdravi stil života.

U svakom slučaju, do važnih informacija o uravnoteženoj prehrani definitivno možeš doći ako se pretplatiš na naš BudiFit newsletter. Uz njega te čekaju vrijedni savjeti o fitnesu i nutricionizmu koje za tebe piše trener Kristian i jednom tjedno stižu na tvoj email!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se