fbpx
Koliko često koristiti HIIT trening u svrhu mršavljenja?
Fitness Predloženo Top

Koliko često koristiti HIIT trening u svrhu mršavljenja?

Dok pokušavaš intervalnim treningom visokog intenziteta poboljšati rad svog metabolizma i ubrzati mršavljenje, moraš znati da postoje granice koje ne smiješ prijeći, ako želiš maksimizirati svoje rezultate…

Otkad se u svijetu fitnesa pojavio HIIT trening, ne prestaje se pričati o njemu. Riječ je o intervanom treningu visokog intenziteta (eng. High Intensity Interval Training), pri kojem se izmijenjuju faze žestokog izvođenja vježbi uz značajno uvećani puls i faze odmora, nakon čega slijedi nova žestoka vježba pa opet odmor.

HIIT trening kratkog je trajanja, od 20 minuta do pola sata, a iako u teoriji ne bi trebao rezultirati istom količinom potrošenih kalorija kao dugotrajni kardio trening, u praksi se pokazuje izuzetno efikasan pri sagorijevanju masnih naslaga.

Istraživanja su pokazala da je to zato što rezultira aktivacijom različitih hormona, uključujući i kortizol, što je reakcija na stres izazvan velikom potrošnjom energije u kratkom vremenu. Zatim kreće oporavak organizma i lučenje hormona rasta, kao i testosterona, što ima pozitivan utjecaj na ljudski metabolizam i dovodi do potrošnje masti i ljepšeg oblikovanja vlastite figure.

Prednost HIIT treninga svakako je što ne zahtijeva mnogo vremena, a vrlo je efikasan, zbog čega odgovara modernom stilu života. Zbog toga su neki odlučili odbaciti sve ostale tipove treninga iz svoje tjedne rutine i udaraju isključivo po intervalnoj tjelovježbi visokog intenziteta, kako bi što prije izgubili višak kilograma i postigli željenu liniju.

Međutim, u praksi se pokazuje da pretjerivanje s HIIT treninzima ima negativne posljedice, zbog čega ovo tajno fitnes oružje ipak treba mudro dozirati

Rekreativcima već pola sata tjedno dovoljno

Kao što smo već spomenuli, tajna efikasnosti HIIT treninga je u povećanju razine hormona kortizola u tijelu, koji kratkoročno povećava rast mišića te pospješuje njihov oporavak i adaptaciju.

Međutim, dugoročno povišena razina kortizola uzrokuje umor, bol u zglobovima pa čak i probleme u raspoloženju, zbog čega je izuzetno važno dozirati njegovu aktivaciju, jer to je jedini način kako izvući maksimum iz vlastitih intervalnih treninga visokog intenziteta.

Oporavak od HIIT treninga jednako je bitan kao i sama tjelovježba, jer ako nije bio dovoljan između dva treninga, smanjit će se efekt koji ovaj tip izvođenja vježbi izaziva, uz povećani rizik od ozljeda.

Zato nije iznenađenje da su istraživanja pokazala da je za iskusnog vježbača dovoljno već od 30 do 40 minuta HIIT treninga tjedno, uz vježbe izvedene s 90% od maksimalnih intenziteta otkucaja srca, kako bi se izvuklo najviše iz ovog tipa fizičke aktivnosti.

Kad govorimo o rekreativcima, brojke bi trebale biti još manje pa je već jedan takav trening od 20 do 30 minuta tjedno sasvim dovoljno da prodrmaš svoj hormon kortizola i uživaš u pozitivnom efektu na vlastiti organizam.

Naravno, pritom govorimo o pravom žestokom HIIT treningu, u kojem se za vrijeme samog izvođenja vježbi ide do same granice. Naime, ako izvodiš svoj intervalni trening nižim intenzitetom, tada to više nije tjelovježba koja će utjecati na rad tvog metabolizma, već će tek sagorijevati kalorije na standardni način…

Živi fizički aktivno i pazi na prehranu

Dakle, za jednog rekreativca dovoljan je jedan HIIT trening tjedno, a ako mu još dodaš pokoju tjelovježbu fokusiranu na kardio, fleksibilnost i snagu, bit će to sasvim dovoljno da povećaš svoju potrošnju kalorija i daš si dobre izglede postići kalorijski deficit.

Naravno, uvijek si možeš još malo pomoći redovitim oštrim šetnjama, penjanjem stepenicama pa i kućanskim poslovima, a važno je također naglasiti da je baza svega ipak u zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Naime, nema tog HIIT treninga koji će ti pomoći ako trpaš u sebe velike količine čokolade, slastica i industrijski obrađene hrane, poput fast fooda, pekarskih kifli i masnih krumpirića. Ako se tek povremeno odlučiš za takve namirnice, a prehranu baziraš na voću, povrću, integralnim žitaricama, grahoricama te biljnim i životinjskim izvorima proteina, tada će i tvoji intervalni treninzi visokog intenziteta doći do izražaja.

U svakom slučaju, HIIT trening itekako ti može pomoći da uspješno smršaviš, ali samo ako ga pravilno doziraš i kombiniraš s pravilnom prehranom i aktivnim stilom života.

A ako tražiš perfektnu formulu namijenjenju rekreativcima, uz koju ćeš na siguran, jednostavan i efikasan način postići željene rezultate vezane uz mršavljenje i izgradnju tijela, tada ti samo treba pomoć nekog tko ima fitnes i nutricionizam u malom prstu.

Istina je, sve što ti treba za impresivne rezultate nalazi se dostupno na tvom mobitelu. Naime, uz našu BudiFit mobilnu aplikaciju dobivaš svog osobnog trenera i detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti. Tu su i redoviti savjeti o tome što jesti, koji mnogi znače pri sastavljanju održivog plana prehrane.

BudiFit mobilna aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost iz mjeseca u mjesec raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se