Hoće li blagdanska “veselica” negativno utjecati na tvoje mršavljenje?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-12-27T123823.878
Mršavljenje Top

Hoće li blagdanska “veselica” negativno utjecati na tvoje mršavljenje?

Iako redovito konzumiranje alkohola ne ide uz zdravi životni stil i onemogućuje kvalitetnu izgradnju tijela, pokoja čašica za vrijeme blagdana neće te upropastiti, pod uvjetom da znaš kako se othrvati dodatnim kušnjama, tipičnima za jednu pijanku…

Blagdani su dani različitih kušnji za tvoju dijetu. S jedne strane tu je masna i kalorična hrana te mnogobrojne slastice, s druge alkohol, uz koji se mnogima završetak godine čini puno zabavnijim nego bez njega.

Znamo da s hranom ne treba pretjerivati, jer s velikom progutanom količinom gubi se na užitku. A što je s pićima? Kako će ona utjecati na tvoju kilažu i probavu?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-27T130124.191

To je tema koju ćemo brzo proći prije nego započne blagdansko veselje, nakon čega će ti biti jasnije koje su opasnosti od ispijanja alkohola dok pokušavaš smršaviti, ali i koja je mjera prihvatljiva da nastaviš dalje u pravom smjeru…

Alkohol i njegove dodatne kalorije

Kao i gazirana pića, alkohol će se pobrinuti za dodatni unos kalorija u tvoje tijelo. Radi se o dvjestotinjak kalorija po jednom pivu, što znači otprilike tisuću ako ih slučajno popiješ pet.

Žestoka pića imaju još deset puta veću kalorijsku vrijednost, ali ih vjerojatno nećeš popiti istu količinu koliko i piva, jer će to loše završiti.

Kod alkohola je dobro što mnogo toga odlazi iz tijela putem mokraće, ali nešto ipak i ostaje pa ako si u fazi mršavljenja, “veselica” svakako da će onemogućiti dnevni kalorijski deficit pa se s tim moraš pomiriti u blagdanskim danima.

No, jedna noć izvan kontrole ne može uništiti mjesece predanog rada na sebi pa ako trebaš ispušni ventil, imaš pravo ovom ga prilikom iskoristiti…

Poticaj za prežderavanje

Zanimljivo, dok piješ alkohol, javlja se i iracionalna potreba za trpanjem u sebe hrane, što je jedan od razloga zašto oni koji se redovito nacugavaju imaju velikih problema kontrolirati tjelesnu težinu.

Da, svi smo barem pokoji put u životu nešto jeli usred noći, osjećajući glad kao posljedicu napijanja, iako organizmu zapravo i nisu trebale dodatne kalorije da bi normalno funkcionirao.

Do toga dolazi, jer alkohol ne samo što se igra s našom percepcijom, već i dovodi do dehidracije, što može tijelo prevariti da poželi nadoknaditi izgubljenu tekućinu, ni manje ni više nego hranom.

Zato nakon što popiješ dovoljno da se osjećaš veselo, pobrini se da u tvojoj blizini bude dovoljno vode, jer to je najbolji način kako da dođeš k sebi i prekomjerni unos kalorija u velikoj mjeri dovedeš pod kontrolu…

Alkohol “ubija” disciplinu

Još jedan problem s alkoholom je taj da ako mu se odaš, možeš reći zbogom svojoj organiziranosti i discipliniranosti. Jednostavno se u glavi, a ni u tijelu nećeš osjećati sposobno provoditi u djelo zacrtane planove, a tada postaje jako teško ostvariti bilo koji cilj.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-27T131114.372

To je posebno problematično kad je u pitanju mršavljenje, jer potrebna ti je uravnotežena prehrana i redovita fizička aktivnost, ako želiš postići zadovoljavajuće rezultate. A za to ti treba barem okvirni tjedni plan ishrane i tjelovježbe, koji će alkohol u tebi hladnokrvno odbaciti i samo nastaviti – spavati.

Dakle, možemo zaključiti da jedna blagdanska “veselica” definitivno ne može ugroziti tvoje mršavljenje, jer čak i da se radi o tisuću kalorija viška, to je nešto što se na različite načine može anulirati, u tjednima koji dolaze.

No, moraš znati da alkohol također potiče na prežderavanje i negativno djeluje na ljudsku disciplinu, pogotovo ako zaredaš s pijanim noćima. Zato ako se osjećaš karakterom slabo i nikako se ne uspijevaš othrvati dodatnim kušnjama koje idu uz svaku nesputanu pijanku, onda je ipak bolje da se držiš soka ili vode.

Ipak, čak i ako posrneš i razočaraš sebe, ništa nije izgubljeno. Nikom nije lako samostalno ostvarivati željene ciljeve prilikom mršavljenja i mnogi zapravo tapkaju u mraku. No, sve se može promijeniti ako potražiš stručnu pomoć, od nekog tko fitnes i nutricionizam ima u malom prstu te zna kako najbržim, najlakšim i najsigurnijim putem uspješno smršaviti. Nekog poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se